Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене на черния дроб

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на черния дроб?

Черният дроб е най-големия вътрешен орган в организма на човека; при възрастен човек неговото тегло е приблизително 1.5 кг. Макар че той съставлява 2-3 % от масата на тялото, на него са нужни 20 до 30% от използвания в организма кислород. Черният дроб се състои от примерно 300 милиарда клетки, 80% от които представляват хепатоцити. Клетките на черния дроб заемат централно място в реакциите на междинния метаболизъм. Затова в биохимично отношение хепатоцитите се явяват като прототипи на всички останали клетки.

Черният дроб е уникална химична фабрика, която превръща всичко, което ние сме погълнали през стомашно-чревния тракт, дихателната система и кожата, в жизнено необходими за организма вещества. Той се явява най-важния резервоар за кръв, където става образуването и натрупването на еритроцити и филтрацията на кръвта.

Това е орган, който участва в повече от 500 биохимични реакции, поддържа имунния отговор на организма на нужното ниво, без него би бил невъзможен процеса на храносмилане и синтезa на енергия. Неговото състояние в голяма степен определя здравето на организма като цяло. Много заболявания на черния дроб протичат безсимптомно в началните стадии и ние не обръщаме внимание на ставащите изменения, тъй като той е способен да изпълнява всички свои функции при 20% съхранена здрава тъкан.

Най-важните функции на черния дроб са метаболитна, депонираща, бариерна, екскреторна и хомеостатична.Той участва в метаболизма на почти всички класове вещества.

Функции на черния дроб

Метаболитна. Продуктите от разпадането на хранителните вещества постъпват в черния дроб от храносмилателния тракт чрез вратната вена. В черния дроб протичат сложни процеси на обмяна на протеини и аминокиселини, липиди, въглехидрати, биологично- активни вещества (хормони, биогенни амини и витамини), микроелементи, регулация на водния обмен.

В черния дроб се синтезират много вещества (например, жлъч), необходими за функционирането на други органи. Жлъчта е тази субстанция, благодарение на която става нормалното разпространение на хранителните вещества и извеждането на токсините от организма, тъй като кръвта влиза непосредствено в черния дроб, където токсините се неутрализират, непопадайки в общия кръвопоток, а се извеждат от организма заедно с жлъчта.

Депонираща. В черния дроб става натрупването на въглехидрати (например, гликоген), протеини, мазнини, хормони, витамини, минерални вещества. От черния дроб в организма постоянно постъпват макроергически съединения и структурни единици, необходими за синтеза на сложните макромолекули.

Бариерна. В черния дроб се извършва неутрализация (биохимична трансформация) на чужди и токсични съединения, които постъпват с храната или образуващи се в червата, както и токсични вещества с екзогенен произход.

Екскреторна. От черния дроб различни вещества с ендо-и екзогенен произход или постъпват в жлъчните канали и се въвеждат в жлъчката(повече от 40 съединения), или попадат в кръвта, откъдето отиват в бъбреците.

Хомеостатична. Черният дроб изпълнява важни функции за поддържане на постоянния състав на кръвта (хомеостаза), осигурявайки синтез, натрупване и разпределяне в кръвта на различни метаболити, както и усвояване, преобразуване и екскреция на много компоненти на кръвната плазма.

Обмен на вещества в черния дроб

Метаболизъм на въглехидратите

Глюкозата и други монозахариди постъпват в черния дроб от кръвната плазма. Тук, те се превръщат в глюкоза-6-фосфат и други продукти гликолиза. След това глюкозата се депонира във вид на резервен полизахарид гликоген или се превръща в мастни киселини. При понижаване нивото на глюкозата черния дроб започва да доставя глюкоза за сметка на мобилизация на гликогена. Ако запаса на гликоген се изчерпи, глюкозата може да бъде синтезирана в процеса глюконеогенеза от такива предшественици като лактат, пируват, глицерин или въглеродния скелет на аминокиселините.

Липиден метаболизъм

Мастните киселини се синтезират в черния дроб от ацетатни блокове. След това те се включват в състава на мазнините и фосфолипидите, които постъпват в кръвта във формата на липопротеини. В същото време мастните киселини постъпват в черния дроб от кръвта. По отношение енергийното обезпечаване на организма голямо значение има свойството на черния дроб да превръща мастните киселини в кетонови тела, които след това отново навлизат в кръвта. В черния дроб става синтеза на холестерола от ацетатните блокове. След това холестерола в състава на липопротеините се транспортира в другите органи. Излишният холестерол се превръща в жлъчни киселини или се извежда от организма с жлъчта.

Метаболизъм на аминокиселини и протеини

Нивото на аминокиселините в кръвната плазма се регулира от черния дроб. Излишните аминокиселини се разпадат, амонякът се свързва в цикъла на урината, урината отива в бъбреците. Въглеродният скелет на аминокиселините се включва в междинния метаболизъм като източник за синтеза на глюкозата (гликонеогенеза) или като източник на енергия. Освен това, в черния дроб се извършва синтеза и разпадането на много протеини на кръвната плазма.

Биохимични трансформации (детоксикация)

Стероидните хормони и билирубина, а също и лекарствените субстанции, крайните продукти на обмяната на веществата- етанол, ацетон, амоняк, фенол, кетонови киселини и други ксенобиотици (алергени, отрови и токсини) постъпват в черния дроб, където се деактивират и превръщат във високо полярни съединения, които са по-малко токсични, по-безвредни или лесно отделящи се от организма.

Депониране

Черният дроб служи за място за депониране на енергийните резерви на тялото (съдържанието на гликоген може да достигне до 20% от масата на черния дроб) и вещества- предшественици; тук също се депозират много минерални вещества, микроелементи- метали, като мед, кобалт, включително желязо (около 15% от общото желязо в тялото), редица витамини- ретинол, витамини А, Д, К, В12 и фолиева киселина. Също така служи за депо на достатъчно количество обем кръв, която може да бъде вкарана в общото съдово русло при кръвозагуба или шок за сметка на свиването на съдовете, кръвоснабдяващи черния дроб.

Важни за доброто функциониране на черния дроб вещества

Аминокиселини: Определени аминокиселини са от съществено значение за черния дроб при разлагане на токсините и лекарствата, а също и за ефективния метаболизъм в черния дроб.

Глутамин

Тази аминокиселина е необходима за втората фаза на детоксикация в черния дроб и е нужна в големи количества за тези, които употребяват прекалено много алкохол. Тя е в състояние да намали страстното желание за алкохол. Глутаминът е полезен при чревни нарушения като пептична язва и синдром на пробитото черво. Пробито черво е термин, използван за описание на състоянието на възпаление на лигавицата на червата, което прави червата твърде пропускливи, така че токсини и ненапълно обработени хранителни частици могат да се абсорбират от тях и от там да попаднат директно в черния дроб.

Това увеличава натоварването на черния дроб и може да предизвика много здравословни проблеми. Глутаминът е от съществено значение за белите клетки в борбата им с вируси, като например хепатит В и С. Глутаминът се превръща в организма в глутаминова киселина, която заедно с аминокиселините цистеин и глицин, се превръща в мощен защитник на черния дроб- глутатион. Глутатионът е от съществено значение за черния дроб по време на детоксикация на лекарства и токсични химикали. повече

Глутатион

Глутатионът е мощен антиоксидант, който произведен в здрав черен дроб неутрализира свободните радикали, преди те да увредят клетките. И наистина големи количества глутатион се съхраняват в черния дроб, за детоксикация на вредни съединения. Глутатионът помага за намаляване на вредите от цигарения дим, алкохола, радиацията, тежките метали, лекарствата и химиотерапията. Той играе основна роля в превенцията на рака на черния дроб.

С възрастта неговите нива спадат и това може да ускори процеса на стареене. Не си заслужава вземането на добавки с глутатион, тъй като те са скъпи и обикновено слабо се абсорбират. Далеч по-ефективно е да се повишат нивата на глутатион, давайки на черния дроб суровите материали, от които той трябва да си направи собствен глутатион, а именно, аминокиселините глицин, глутамин и цистеин. повече

Глицин

Тази аминокиселина изпълнява повече биохимични функции. Тя е нужна за синтеза на жлъчните соли и се използва от черния дроб за детоксикация на химикалите. повече

Таурин

Недостатъчното ниво на таурин е често срещано при хора с химични чувствителности, алергии и бедно хранене. Таурин е главната аминокиселина, нужна на черния дроб за премахване на токсичните химикали и метаболити като хлорит (белина), алдехиди, алкохоли, петролно- базирани разтворители и амоняк. Нови изследвания показват, че тауринът е едно от най-важните хранителни вещества, участващи в организма при детоксикация на вредни вещества и лекарства и следва да бъде използван при лечение на всички хора с химични чувствителности.

Тауринът е полезен при чернодробна стеатоза, висок холестерол в кръвта и проблеми с жлъчния мехур, отказване от алкохола, хепатит и жълтеница. Той е необходим за производството на жлъчна течност, чрез която черния дроб изхвърля токсините и лекарствата. Той помага на черния дроб в отделянето на излишния холестерол от организма чрез жлъчката, като по този начин помага за контролиране на теглото и здравето на сърдечносъдовата система.

Изискваните дози могат да варират от 50 до 2000 мг дневно. Той няма странични ефекти, но не трябва да се приема на празен стомах от хора със стомашна язва. Той се среща в животинските протеини като месо, морски дарове, яйца и млечни продукти, но не в растителния протеин.

Тауринът често е в недостиг при строгите вегетарианци. Той регулира транспорта на минералите през клетъчните мембрани и стабилизира електрическите свойства на клетъчните мембрани. Поради тази причина, недостига на таурин се свързва с епилептичните пристъпи и комбиниран с витамин B6 има полезен ефект срещу пристъпи при епилептиците. Той е съставен от две различни аминокиселини, метионин и цистеин. повече

Цистеин

Цистеин е аминокиселина, която съдържа сяра, и е необходима за детоксикационния път. Тя е предшественика на глутатиона. Алдехиди, които са токсични разпадни продукти на алкохола, гранясалите мазнини и смога, се неутрализират частично от цистеина. Проучване сочи, че големи дози от ацеталдехид (извлечен от алкохол) е убил 90% от мишките, които са го консумирали. Група мишки били третирани с витамин C, витамин B1 и цистеин и след това получили съответно количество ацеталдехид, което убило 90% от другите мишки. Нито една от тази контролна група мишки не умряла. повече

Антиоксиданти

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и така допринасят за детоксикацията и защитата от токсини на клетките в тялото, включително и на чернодробните клетки.

Витамин C

Витамин С е най-мощният антиоксидантен витамин за черния дроб и намалява токсичното увреждане на чернодробните клетки от химични претоварвания. Той неутрализира свободните радикали, генерирани по време на детоксикацията в черния дроб. Токсичните химикали са далеч по-малко опасни, ако има наличен много витамин С в черния дроб. Той помага на черния дроб в регулирането на нивата на холестерола и подобрява имунитета. повече

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва мазнините от увреждане. Тъй като клетъчни мембрани са съставени от мазнини, витамин Е е най-добрият защитник на клетъчна мембрана. Той прави това чрез предпазване от окисляване на клетъчните мембрани, което предотвратява гранясването.

По същия начин витамин Е може да помогне за опазване на мембраните, обграждащи чернодробните клетки. Витамин Е е необходим също така при хората с “мазен черен дроб”, където е налице натрупване на нездравословни оксидирани мазнини в чернодробните клетки. Установено е, че витамин Е намалява ръбестата тъкан в черния дроб, която може да доведе до цироза. повече

Каротеноиди

Каротеноидите, като бета-каротина, най-често се съдържат в плодовете и зеленчуците и са жизненоважни за човешкото здраве. Бета-каротинът се превръща в организма на витамин А и няма нито един от токсичните странични ефекти на предозирането с витамин А. Бета-каротинът е мощен защитен антиоксидант. повече

Витамини от групата В

Тиамин (витамин B 1)

Този витамин има антиоксидантни свойства и е полезен за намаляване токсичните ефекти от алкохола, тютюнопушенето и оловото. Тиаминът предпазва срещу много от метаболитните дисбаланси, причинени от алкохола. Недостигът на тиамин се среща често при тези, които консумират прекомерно алкохол и това често води до влошаване на умствените функции. повече

Рибофлавин (витамин B 2)

Този витамин е нужен по време на детоксикацията в черния дроб и е от решаващо значение за производството на телесна енергия. Дефицитът на рибофлавин се среща често при тези, които консумират много алкохол и е добре да бъде допълван в такива случаи. повече

Никотинамид (витамин В3)

Той също е необходим на черния дроб за детоксикационната система. Нужен е за метаболизма на мазнините и помага за поддържане и контрол на нивата на холестерола. повече

Калциев пантотенат (витамин В5)

Няколко изследвания откриха, че пантотенатът може да понижи нивото на холестерола (от средно 15%) и триглицеридите (от средно 30%), при хора с повишени нива на тези мазнини в кръвта. Едно проучване показа, че пантотената ускорява детоксикацията на черния дроб от ацеталдехид, след консумацията на алкохол.

Това е много важно за тези, които консумират прекомерно алкохол, защото ацеталдехида се оказва основен химикал в токсичния процес, свързан с дългосрочната употреба на алкохол. Пантотенатът е необходим в повишени количества при чернодробни заболявания и при тези, които използват прекалено много алкохол. повече

Пиродоксин (витамин B6)

Витамин B6 е необходим за ефективната детоксикация на черния дроб. Витамин B6 потиска образуването на токсичния химикал, наричан хомоцистеин, който ускорява сърдечносъдовата болест. повече

Цинкобаламин (витамин B12)

Добавките с този мощен витамин са от съществено значение за тези, които са строги вегетарианци или тези с нервни оплаквания. Той е страхотен енергизатор на нервната система и може да намали депресията и умората. Той е необходим за детоксикация на химикалите в черния дроб и може да помогне на хората, които са алергични към сулфити, каквито са обичайната храна и винените консерванти.

Едно проучване показва, че витамин B 12 може ефективно да блокира по-голямата част от нежеланите реакции към сулфити, от типа на сенна хрема, синузит, главоболие и хрипове. B12 е необходим на черния дроб, за да изпълнява метилацията, която деактивира хормона естроген и засилва жлъчния поток. B12 е нужен в повишени количества при тези, които използват прекомерно алкохол или имат чернодробно заболяване. повече

Фолиева киселина (витамин B9)

Тя е нужна за детоксикацията в черния дроб и за възстановяване, и делене на клетките. Проучванията показват, че фолиева киселина проявява анти-раков ефект и е от жизнено значение за бременните жени. повече

Биотин (витамин Н)

Биотинът е един от В-витамините (витамин Н) и се произвежда в червата от полезните бактерии. Съдържа се в храни като ядки, цели зърнени храни, зеленчуци и бирени дрожди, а също и под формата на добавки. Чернодробните клетки, които изпитват недостиг на биотин ще бъдат лишени от енергията, която им е нужна при детоксикацията на химикали и лекарства. Дефицитът на този витамин не е рядък и може да причини косопад, суха, люспеста кожа, обриви и умора. Хората с бедна диета, алкохолизъм или продължителна употреба на антибиотици, са изложени на риск от дефицит. повече

Инозитол (витамин В8)

Този витамин е важен за мастния метаболизъм и помага за отстраняване на мазнините от черния дроб. Недостигът на инозитол може да увеличи втвърдяването на артериите да повиши нивата на холестерола в кръвта и да доводе до загуба на коса, запек и промени в настроението. Прекомерната консумация на кофеин може да намали нивото на инозитол в организма. повече

Лецитин

Лецитинът съдържа здравословни мазнини, които са необходими за функционалната и структурна цялост на клетъчните мембрани. Лецитинът се състои от В-витамина холин заедно с линоленова киселина и инозитол. Холиновият дефицит провокира увреждане на черния дроб и може да бъде коригирано с лецитинови добавки.

Холинът показва защитен ефект срещу цироза при животни. Лецитинът е от жизнено важно значение за мастния метаболизъм и позволява на холестерола да се разтвори във водни разтвори, така че да може да бъде транспортиран по цялото тяло, където е необходимо или да се отдели от тялото. Това намалява риска от развитие на мастна дегенерация в артериите и жизненоважните органи. Той може да помогне на страдащите от “мазен черен дроб”, причинено от неправилна диета или алкохолизъм.

Цинк

Минералът цинк е с антиоксидантни свойства и е част от мощния ензимен антиоксидант, наречен супероксид дисмутаза (SOD). Цинкът е жизнено важен за ефективното функциониране на клетъчната имунна система, която се бори с вирусните инфекции паразитите и гъбичните микроорганизми. повече

Псилиум (Psyllium)

Хората със слаба чернодробна функция често имат трудности с метаболизиращите мазнини и могат да имат високи нива на LDL холестерола. Псилиумът може да помогне в такива случаи. Най-голямото изследване, провеждано някога, за ефектите от псилиумните фибри, проведено в Университета Нюкасъл в Сидни, е доказало, че това е може би най-добрата понижаваща холестерола фибра.

Псилиумът се оказва по-последователен, намаляващ холестерола агент от овесените фибри. Псилиумът е изобилен източник на разтворими фибри и това е добре, защото разтворимите фибри имат значителна роля в превенцията и лечението на повишените нива на холестерола.

Детоксикация на черния дроб:

Серните съединения са нужни за детоксикация на черния дроб. Ако това не се понася добре, то може да се използват добавки с молибден. Един от най-силните хелатори е Алфа липоева киселина (наричана още тиоктинова киселина), която е най-добра в комбинация с екстракт от Бял трън (Milk Thistle). Хлорелата (вижте Спирулина) предпазва от повторното абсорбиране на металите, отделени от червата. Също така полезни са MSM, N-ацетилцистеин, алфа-токоферол (вижте Витамин Е) и аскорбинова киселина (вижте Витамин С) . Можете да добавяте и други хелатори или да използвате Klinghardt Neurotoxin Elimination Protocol

Обичайте своя Черен дроб и живейте дълго!

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Автоимунни заболявания

Универсалният лечител – Керосинът

Пробиотици

Пребиотици

Синбиотици

Спирулина (Spirulina)

Алкализиране на тялото

Киселинно – алкален баланс

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации