Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин А. Фараоните и… витамините

Витамин А (ретинол)

Ето съществуват вече повече от 20 витамина открити от науката. Действително, за какво са ни? Купувам, сварявам, изяждам и- пред телевизора. А ако нещо се случи, докторите ще помогнат. Просто, защото са длъжни. Те са давали клетва. Ето! Така или примерно така разсъждава болшинството от хората.

Слава Богу, че днес това отношение към здравето започна да се променя. И не само защото то започна да има реално изразена цена. Но още и затова че се оказа, че то ни е едничко и никой, освен ние самите, няма работа с него. И така- хайде да се учим! В крайна сметка, това е най-евтиният (бих казал- елементарен) начин да съхраните и подобрите здравето на себе си и своите близки.

И така, витамините- това са такива природни вещества, присъствието на които в храната е жизнено необходимо. Те са толкова важни, че в основата на всяко заболяване може да се намерят едни или други проблеми, свързани с недостиг на витамини.

Златното масло

Ще започнем с т.нар. мастноразтворими. Те са: витамините бета-каротин, А, Д, Е, К, а понякога към тях причисляват и незаменимите (дума, която говори за това, че нашият организъм не е в състояние самостоятелно да ги синтезира, нужно е да ги приема отвън) мастни киселини или витамин F. Защо именно с тях? Към това ме насочи, сам не си давайки сметка, търговка от близкия пазар. Както е известно много от тези витамини ние получаваме от растителните масла.

Но, от олио до олио има разлика. Когато се опитах да поискам съвет за качеството на олиото- разбрах, че пред мен стои човек, който в най-добрия случай, просто ще ми прочете какво е написано на етикета. Днешните търговци няма да ви посъветват. Ще дам пример. Мастноразтворимите витамини и незаменимите мастни киселини са вещества, които са много неустойчиви и при нагряване се губят. Ако семката не се нагрява, а веднага се пресова, производството на олио ще бъде 20-30% по-малко.

Но, олиото ще бъде екстра! Ще съдържа пълен букет от жизнено важни за нашия организъм вещества. Но това естествено е скъпо. За производителя е неизгодно. Ето затова и нагряват (по технология), а след това пресоват. Получава се повече олио и то е по-евтино. Днешните търговци няма да могат да ви обяснят, защо студено пресованото олио е по-добро. А това, че то трябва да се съхранява на тъмно, в тъмни съдове е направо “шпионска тайна”, за което не се досещат дори тези, които трябва да го знаят по задължение.

Ултравиолетовите лъчи убиват витамините и незаменимите мастни киселини наполовина. Единствено изключение прави витамин Д за синтеза, на който в нашата кожа е необходимо слънце. Мога само да добавя, че най-доброто олио за здравето на организма е облепиховото и лененото. Лененото олио съдържа такива незаменими мастни киселини, които могат да се открият само в северните морски риби. Може би именно затова, че в храненето си древните славяни са използвали само ленено масло, те, нашите предци са били толкова здрави и силни.

Тайната на египтяните

И така, витамин А. Открит е в 20-те години на миналото столетие, макар че още древните египтяни са използвали варен черен дроб като средство срещу нощна слепота. Наистина, новото е добре забравеното старо! През 1952 г. О. Петровска го открива в ретината на очите. Оттук и неговото наименование- ретинол. Всъщност, още първите опити показват, че при отсъствие на витамина възниква сухост на очите и омекване на роговицата.

Сега нашите знания за него значително са разширени: явява се един от основните антиоксиданти, играе значителна роля при сърдечносъдовите и дегенеративни заболявания. Необходим е за нормалния ръст и развитие на организма. Играе значителна роля в процеса на светлинното усещане. Поддържа работата на имунната система, при това толкова ефективно, че в миналото го наричали “противоинфекциозен”. Американските учени установиха, че в преобладаващото болшинство случаи на инфекциозни заболявания при децата се отбелязва намалено количество на витамин А.

Такава картина се наблюдава при белодробните и кожни заболявания. Винаги ми е било мъчно за подрастващите с проблемна кожа на лицето. Уви, като правило това е сигнал, че в организма има недостиг на витамин А, Е, В3 и цинк. Те и “сигнализират”. Ниското ниво на витамин А съпътства и раковите заболявания. Има много съобщения за успешното му приложение за профилактика и облекчаване състоянието на болните от тази коварна болест.

В много клиники са го предписвали след операция за предотвратяване развитието на метастазите. Резултатите обнадеждават. Ретинолът толкова ефективно стимулира имунната система, че е ефикасен дори при СПИН-а! Умерени добавки на витамин А забавят развитието на болестта. А по неговото ниво в кръвта на болните се прави прогноза за продължителността на живот.

В Харвардския Университет скоро бяха проведени експерименти, показващи че при лица, приемащи витамин А допълнително, наполовина е намален риска от язвена болест на стомаха или дванадесетопръстника. Благотворното влияние на витамина е отбелязано при много женски заболявания, тъй като той способства за устойчивостта на хормоналния фон.

Всичко зависи от дозата

Основният лечебен препарат, съдържащ витамин А се явява познатото ни от детството рибено масло (особено от рибата- треска). За мен спомените ми за детството имат неговия вкус. Богато на витамин А е и млякото и млечните продукти, яйцата, черния дроб. Но ето кое е удивителното: през зимата неговото съдържание в тях е по-малко. В растенията той се среща във вид на каротиноиди (провитамини), които в организма на човека се превръщат във витамини.

Особено богати на каротиноиди са плодовете и зеленчуците с жълта и червена окраска. Има обаче един секрет- за да “попаднат те по назначение” е необходимо да ги употребите заедно с някаква мазнина или олио. Прекрасна илюстрация- морковите заливаме със сметана. Историята на изучаване на витамин А е пълна с куриозни и поучителни истории.

Ето следния пример. Ученият химик, който получил Нобелова награда за откриването на витамин А така се впечатлил от полезните качества на витамина, че започнал всеки ден да изпива по пинта (англ. мярка за вместимост 0.56 л.) сок от моркови. След известно време той умрял от цироза на черния дроб. Оказва се, даже най-полезното може да стане вредно. Всичко зависи от дозата! Именно дозата е изключително важна при приема на мастноразтворими витамини.

Човек със средно тегло дневно има нужда от 1 мг. или 3333 МЕ (международни единици), а при заболявания свързани с неговия недостиг до 3 мг. витамин А. Аз препоръчвам да се приема на курсове, особено през есенно-зимния и пролетния период, тъй като той има способност да се натрупва в черния дроб и да се разходва според нуждата, особено когато организмът изпитва физически или психически натоварвания.

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов – ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас…

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Свързани публикации