Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Разделен прием на витамини

Следвайки модните тенденции, прекрасната половина на човечеството не щади сили и време да експериментира върху себе си: диети, гладуване…”Какво стои зад всичко това, към какво водят подобни “екстремални” увлечения?”- с този въпрос се обърнахме към Д-р Ших- Доктор на медицинските науки, професор в катедра по клинична фармакология ММА “Сеченов”, ръководител на отдела за мониторинг на лекарствените средства в Института по клинична фармакология

Страстта към всевъзможни режими на хранене- това не е просто желание да изтощиш своя организъм, а по-скоро стремеж да поддържаш своето здраве и да регулираш обменните процеси. За съжаление такива експерименти, не винаги водят до желания резултат, а понякога дори могат да увредят здравето на жената. Като лекар, можете ли да препоръчате нещо друго?

Необходимото условие за стройна фигура, еластична кожа, красива коса и здраве изобщо, т.е всичко това, което прави съвременната жена привлекателна, успешна и уверена в себе си- правилния обмен на веществата. Съществено влияние на това оказват витамините и минералите. Разчетите показват, че дори най-балансираното и разнообразно меню е дефицитно към 20-30 % на много микронутриенти (витамини и минерали). Следователно, на организма му е необходимо да приема допълнително витаминно-минерални комплекси, които да попълват този недостиг.

Какво трябва да се отчита при избора на подобен комплекс? Съвместимостта на съдържащите се компоненти. Съвременните изследвания показват, че приемането на витаминно-минерални и поливитаминни комплекси не винаги се явява толкова ефикасно, както ни се представяше това преди. Обяснението е в различните взаимодействия между компонентите.

Тяхното присъствие в една таблетка не винаги е полезно, тъй като в резултат на химичните реакции между тях, много вещества стават неактивни. Например, в една таблетка с витамин С и В12, витамин С разрушава В12 и неговата активност пада на 30 %. Затова в процеса на изготвяне на комплекси, веществата се подготвят по такъв начин, че по време на съхранението да се ограничат контактите между тях.

Но, пълно изолиране на несъвместимите вещества е невъзможно, в организма те все пак ще се срещнат, затова трябва да бъдат разделени по време на приема. Моля, разкажете за това по-подробно. Попадайки в стомашно-чревния тракт, микронутриентите започват да си пречат един на друг. Представете си, че на вас ви се прииска да добавите лимон в кафе с прясна сметана- резултатът е известен: сметаната ще се пресече. Затова пък чаят с лимон е приятен и полезен!

Нещо подобно се случва с витамините и минералите. Например витамин D способства за усвояването на калция. Обаче калцият е лошо съвместим с желязото. Освен това, на учените отдавна е известно, че вътре в организма компонентите на една таблетка могат да реагират по различен начин един спрямо друг. В частност съчетаването на витамин В1 и В12 повишава вероятността от възникване на алергична реакция. По ваше мнение, какъв трябва да бъде пълноценния комплекс?

Най-добре е той да представлява набор от няколко таблетки, приемани разделно, като във всяка от тях са съхранени желаните и изключени нежеланите взаимодействия. Само такава формула ще осигури усвояване на всички елементи, ще намали вероятността от алергична реакция и ще повиши с 30 %, по сравнение със стандартните препарати, ефективността на комплекса.

Всъщност, разделен прием на витамини – това е разделно хранене, само че десетки пъти по-ефективно и полезно за здравето. Съществуват ли такива комплекси, които напълно отговарят на тези изисквания?

На фармацевтичния пазар днес съществуват огромно количество витаминни продукти под формата на лекарствени препарати и добавки към храната, които значително се различават, както по качество, така и по количествен състав.

По такъв начин приема органично се свързва с режима на хранене. Интервалът от 4-6 часа между приема гарантира, че “враговете” няма да се срещнат, а “приятелите” няма да се разделят. А ако човек забрави да приеме таблетката? Всяка от трите таблетки на Алфавит е балансиран самостоятелен препарат. Тях можете да приемате, както ви е удобно. Затова няма нищо страшно, ако сте пропуснали прием на една таблетка. Възможен е и индивидуален гъвкав график на прием.

Ако само веднъж дневно се сещате за витамините, изпийте ги и трите наведнъж, ефекта ще е същия както при комплекса с 1 таблетка. Ако можете да ги приемете с интервали ще бъде най-добре за организма и той ще ви бъде благодарен за това.  И накрая, какво е нужно на съвременната жена? Грижата за здравето и красотата да бъде приятна, надеждна и ефективна.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Масажи

Свързани публикации