Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ТЕСТ ЗА АЛЕРГИИ

Тест за алергии в домашни условия. Какъв е механизма на алергиите?

Обикновено ние сме увлечени от любимо ежедневно използвано вещество, към което сме алергични и сме превърнали в порок. Първоначално, когато ядем алергична храна изпитваме възбуда от освобождаването на надбъбречното хормонално напрежение и скоро ставаме зависими от това стимулиране.

В крайна сметка обаче, надбъбречните жлези ще се изтощят и ние ще развием хронична дегенеративна болест и недостиг на енергия. В тази статия терминът “хранителна алергия” включва не само действителните имунологични реакции, но също и нетърпимостта към храните и химичната чувствителност. Механизмът на алергичното напрежение: Въздействието на околната среда от типа на несъвместима храна или емоционално напрежение, първоначално предизвиква СИГНАЛНА РЕАКЦИЯ.

Надбъбречните жлези отделят възбуждащи хормони и симпатичната нервна система става свръх превъзбудена. Това може да завърши с остра алергична реакция или цялостно възбудено състояние, повишена раздразнителност, повишено кръвно налягане, сърцебиене, агресивност, безпокойство или гняв и слабо храносмилане.

Това е основата за връзката между наркотиците и престъпността. Ако продължаваме да ядем такава проблемна храна почти всеки ден, или продължаваме да се измъчваме от стресови спомени и състояния, то напрежението се установява като постоянно и тялото се приспособява, отделяйки анти-възбуждащи хормони. Симптомите за възбуждаща сигнална реакция с тенденция спадат. Това е СТАДИЯ НА СЪПРОТИВЛЕНИЕТО, стадия на адаптация към скритата или замаскирана алергия.

Обикновено сигналната реакция се случва в ранното детство, когато ние за първи път въвеждаме в организма пшеницата, кравето мляко, царевицата или соевото мляко и така си установяваме скрити алергии с минимални симптоми за няколко десетилетия напред. Обаче в крайна сметка способността на надбъбречните жлези да произвеждат анти-възбуждащи хормони се изтощават и ние навлизаме в СТАДИЯ НА ИЗТОЩЕНИЕТО. Сега ние имаме “слаба адаптация” към алергените и емоционалния стрес с хронични и дегенеративни възпаления.

Те могат да се проявят като артрит, рак, сърдечни заболявания и всякакви други заболявания, характерни за нашето общество. Накрая дори това хронично възбудено състояние спада и ние вече имаме СТАДИЙ НА НАПРЕДНАЛА СТАРЧЕСКА ВЪЗРАСТ с грохналост, слабост и финализирани нечувствителни стадии на дегенеративните заболявания. Това ни показва нуждата от истинско подобряване на здравето. Постоянно елиминирайки проблемните храни и емоционалните напрежения и в същото време поддържане на организма с висококачествена храна, ние бавно ще започнем да се връщаме назад.

Ще се сбогуваме със стадия на изтощението и отново ще влезем в стадия на съпротивлението с период на тихо възстановяване и накрая ще се придвижим към сигналния стадий с редица остри лечебни кризи. В края на този дълъг лечебен процес е възможно ние отново да придобием надбъбречните функции и съпротивлението към болестите, които сме имали като здраво дете, преди да започнем да получаваме настинки, алергични реакции и храносмилателни разстройства от проблемни хранителни продукти.

Ханс Селйе е бил професор по експериментална медицина и хирургия, когато открил този механизъм на стреса през 1936г. Тази пионерска книга се нарича “Стресът в живота” (McGraw-Hill). За сега медицинската общност още не е схванала важността на това фундаментално откритие за разбиране болестите на нашето общество, аз допускам, че това е така, защото не е изгодно да се прави така. Обаче ние сега знаем, че трябва да се направи така, че да бъдем излекувани.

Понякога енергичните индивиди, често мъже със синьо-бели ириси, които не могат да релaксират, изпитват дълъг период на летаргия при избягване на пшеницата и продуктите, съдържащи глутен. През това време надбъбречните жлези могат да се възстановят. Други, които са близо до надбъбречното изтощение се чувстват много по-силни, когато избягват алергичните храни. Пристрастеността и алергиите в повечето случаи са стресовия синдром.

Продължителното сериозно напрежение води до надбъбречно изтощение, също както пристрастената алергия. Единственото реално решение е в отказа от хроничните фактори на напрежение, такива като алергичните храни, натоварването в работата и т.н. Да откриете вашите алергии и пристрастявания е необходима, съществена крачка в процеса на вашето оздравяване. Вие можете да направите това чрез петдневна ниско алергична диета, както е описано по-нататък.

След пълното изключване на алергичните храни и съкращаване на алергичността към други влияния в същото време, всеки обикновено става свръхчувствителен към тази храна в течение на няколко седмици, дори месеци. След това чувствителността към дразнещата храна обикновено намалява. Ако по време на свръхчувствителния период вие случайно сте приели алергична храна, то тогава може да бъде предизвикана незабавна силна реакция, завършваща с болки, слабост, обриви или някакъв специфичен ефект на вашето тяло.

Ако това е направено неколкократно, но разделно, например четири дни между приема, то може да се задържи пълното възстановяване, но едва ли да завърши със сериозни вътрешни вреди. Обаче, такива вреди ще получите, ако приемате много често тази храна и ако вие повече не получавате незабавна реакция или само слаба първоначална реакция.

Изобщо, необходимо е да се избягват дразнещите храни в максимално възможната степен през този продължителен период, за да се излекувате напълно. В зависимост от сериозността на вашите първоначални симптоми или дегенеративни заболявания той може да продължи от няколко месеца до няколко години. Обаче, колко скоро ще преодолеете вашите алергични тенденции зависи преди всичко от вашите твърди усилия, които полагате във всестранната програма за подобряване на здравето си.

Типове алергии

В зависимост от сериозността и начина на проявяване могат да се различат четири вида алергия: пристрастена, циклична, постоянна и множествена алергия.

Пристрастената алергия, тя ни стимулира да ядем нашата любима храна всеки ден, или ние се намираме под заплахата на симптомите на изземване. Затова ние имаме жажда към някои продукти, храни и напитки, които ни карат да се чувстваме по-добре. Ползвателят обикновено не знае за нея и нейната склонност и по тази причина този тип алергия се нарича още скрита, маскирана алергия, съответстваща на периода на адаптация.

Цикличната алергия, при нея имаме реакция към определена храна, само ако е изядено твърде много, ядящия е приел свръхдоза в даден момент или в няколко последователни дни. Освен това реакция към цикличния алерген може да бъде предизвикана и от други неблагоприятни фактори. Такива като напрежение, емоционални и умствени проблеми или агенти от околната среда – дим, цигарен дим и т.н. Комбинирането на два циклични алергена в една храна също може да причини реакция от обединяването на ефектите им.

Ако вие знаете, че имате циклична алергия, то храната се съгласява с вас понякога, но не винаги, тогава я ядете само на ротационен принцип, не по-често от веднъж или два пъти на 4-5 дни. Плодовете и лактозата в млечните продукти често принадлежат към тази категория. Те не могат да причинят незабавна реакция, но плодовете в последно време могат да причинят увеличаване степента на киселинност и проблеми с кожата при някои чувствителни индивиди, като в същото време свръх запасената лактоза може да доведе до засилено отделяне на слуз. Двете на свой ред могат да предизвикат вторични симптоми на болести от типа на артрита.

Постоянната алергия, при нея се реагира всеки път, когато храната е изядена, независимо от това, колко малко е нейното количество. Този вид алергии се явяват неприспособими и по тази причина лесно се познават. Всеки се чувства много добре веднага при отстраняване на дразнещата храна. За щастие само малък процент от всички алергии са постоянни, повечето от тях са от вида на пристрастени и циклични.

Множествени алергии, при тях реагираме на широк диапазон хранителни продукти и химикали и бързо ставаме алергични към всякакви хранителни замени. Това понякога се нарича “да си алергичен към двадесетото столетие”. Главните причини за това могат да бъдат недостигът на цинк, храносмилателни ензими и стомашни киселини, слабо функциониране на черния дроб и бактериален свръх растеж на стомашно-чревния тракт, често със системно Candida нахлуване.

Решението е чревно очистване, диета със сурови храни и високо потребление на цинк и сяра. Преди да направите теста за алергии почистете червата и поправете явните симптомни дефицити, като използвате много витамини и полезни минерали. Можем да говорим също и за пусковия механизъм на алергиите. Атаките на астмата и сенната хрема често са провокирани от вдишаните вещества от типа на цветен прашец или домашен прах с остатъци от домашни червейчета.

Обаче, такива атаки не могат да се случат, ако слизестите мембрани не са вече свръхчувствителни от хранителните алергии, слузното натрупване и антиоксидантните дефицити. По подобен начин химикалите в продоволствията могат да действат като пусков механизъм за хипер дейност, ако регулирането на кръвната захар е неустойчиво.

Свръхчувствителната кожа реагира много силно на ухапванията от насекомите. Това е поради високото ниво на хистамин (histamine), дължащ се основно на алергия към храните и повишена киселинност. Отстраняването на пусковия механизъм може да помогне до някаква степен. Но основното влошаване на здравето продължава и новият пусков механизъм може да бъде приет с готовност.

Тестване за елиминация

Има много и различни начини за алергично тестване. Някои от тях са повече технически, други са просто методи за драскане на кожата, мускулно тестване или тестване на пулса. Нито един от тях обаче не се оказва достатъчно надежден, както последователното тестване за елиминация. Понякога е наричан още диета за елиминация. В продължение на пет или повече дни вие се въздържате от всички храни, които консумирате ежедневно.

В същото време опитвайте да елиминирате или минимизирате всички други възможности за алергично влияние от типа на отходни газове, пари и дим, домашен прах, прах, газ, цигарен дим. Основно неща със силна и необичайна миризма. След стартирането, на втория ден, може да се появи силно желание и жажда у вас да консумирате храната или стимуланта, към който сте се пристрастили, било то алкохол, никотин или други лекарства. Може да имате също главоболие, виене на свят, слабост и други проблеми.

На четвъртия ден обикновено тези симптоми отслабват и всеки започва да се чувства по-добре. Често симптомите на отдавна установени болести от типа на артрит, сърдечни болки или шизофрения, също изчезват. Ако на петия ден вие още не се чувствате здрав, може би ще е добре да продължите с гладуване, докато не се почувствате добре. Химикалите и лекарствата, било то медицински или ободряващи, изискват малко по-дълъг период от време за очистване на тялото. Можете да намалите дискомфорта по време на поста, ако вземате разслабително на сутринта.

Освен това, пийте много вода или разреден разтвор на билков чай. Най-надежден е поста само с чиста вода (не хлорирана и не флуоридизирана). За по-малко строг пост можете да използвате билков чай, сготвен ориз и зеленчуци, подправени само със зехтин, сол и зелени подправки. Ако правите гладуване с течности, приемайте разслабително всяка сутрин на поста. Най-препоръчително е елиминиращия тест да се направи след основно пречистване.

След основното пречистване, или на 6- ия ден сутринта, вие ще имате своята първа изпитателна храна. Препоръчително е да използвате само ориз със зехтин и сол, за да нормализирате пулса си. Проверете своя пулс за 1 пълна минута преди хранене и 30 – 60 минути след хранене. Винаги правете теста в седнало положение и когато пулса не е увеличен от някаква дейност преди това. Тогава вземете няколко съвсем малки порции различни храни за теста в рамките на деня. Започнете теста преди всичко с храни, които вие смятате за безопасни.

Тестът за храни, които смятате за подозрителни направете с последното хранене вечерта, за да можете да спите по време на продължителните реакции. Храните, в които се съмнявате, приемайте поотделно или в комбинация с други, вече проверени храни. Преди и след всеки тест на храната правете тест на пулса и всякакви други свързани тестове. При увеличение на пулса с 10% или повече след хранене е налице алергия. Колкото по-голямо е увеличението, толкова по-силна е алергията. Ако има реакция, в която е замесена комбинация със скоро проверени други храни, то повторете теста с всеки продукт поотделно по-късно.

Освен това, правете и други тестове, подходящи за вашето състояние. Ако имате слабо зрение, то проверявайте вашата способност за четене с помощта на стенна диаграма. Учениците могат да бъдат проверявани за точността на писане и четене. Проверявайте диапазона и нивото на болка на увредените стави или мускули. Не пропускайте нито един симптом като цяло, или емоционален дискомфорт.

Водете детайлен дневник с нивата на пулса, измерванията и всякакви необичайни случаи, чувства, дискомфорт и т.н. При диабет също да се проверява нивото на кръвната захар, при хипертония- да се проверява кръвното налягане. Обикновено урината и слюнката ще стават по-високо киселинни като резултат от реакцията. Можете да спрете силната реакция като вземете 1 равна ч.л натриев бикарбонат (сода за хляб), или по-добре 2 части сода за хляб с 1 част калиев бикарбонат (potassium bicarbonate).

При нормална диета реакцията може да бъде забавена и проявена до 2 дни по-късно. Реакциите могат да спрени също така с хомеопатия. Втечнете образец от тествана храна, разтворете 1 част с 9 части вода и разклатете приблизително 40 пъти със силни низходящи движения. Вземете отново 1 част храна и 9 части вода и т.н., докато този процес не бъде направен четири пъти. Тогава задръжте 1 ч.л. от последния разтвор няколко минути в устата преди да го глътнете.

Направете още 2 разтвора от това и също задръжте няколко минути в устата, ако е необходимо вземете още по-късно. Тестът за дразнещите храни можете повторите отново след шест месеца. Обикновено са допустими малки и редки количества. Яжте подозрителни или дразнещи храни само веднъж в седмицата. Ако вашето състояние отново се влоши, то повторете отново теста или преминете на ниско-алергична диета. Тялото е по-малко чувствително към алергични реакции, ако се използват алкализатори и храносмилателни ензими.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Парацетамолът в пъти повишава риска от развитие на астма и алергии при подрастващите

Влажността и гниенето в жилището предизвикат алергии при децата

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Алергии

Разтвор на Лугол

Тест за пиролурия

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации