Доставка и Рекламации

Условия за поръчка:

Цената на всеки артикул е в български лева за 1 брой.
Условията за поръчка и доставка на стоките са указани в сайта и са личен избор на потребителя. След кликване на бутона „Потвърждение на поръчката“, потребителите се съгласяват да закупят стоките в тяхната кошница. Това действие има правно обвързваща сила. На клиента се изпраща потвърждение на поръчката и с получаването му се счита, че договорът е сключен. Магазинът си запазва правото да откаже потвърдена поръчка ако стоките не са налични или са посочени непълни или неверни данни. Това прави поръчката невалидна и не обвързва с изпълнение.

Еко ангажираност
Изпращаме детайлите за поръчката Ви в електронен вариант с цел опазване на околната среда.

Условия за доставка:

Доставката е чрез куриерска фирма СПИДИ.  Всеки клиент сам определя начина на доставка: до офиса на куриера или до адрес.
Доставката се извършва в рамките на два до три /2-3 работни дни/, като обичайната практика е до 2 дни на посочения от Вас адрес или офис.

Цена на доставката:


Доставка до офис на куриера –  5.00 лв.

Доставка до адрес на клиента –  6.00 лв.

Доставка в събота или празничен ден до адрес – 8,50 лв.

Доставка с фиксиран час – 8,50 лв.


Начин на плащане:
Плащането се извършва на куриера след получаването на пратката. Имате право да проверите съдържанието и вида на стоките, преди да извършите плащането.

Онлайн магазинът инкасира плащания в брой чрез услугата „Пощенски паричен превод“. Съгласно чл. 3 от Наредба Н-18/2006 г. на НАП това освобождава търговеца от задължението да издава касови бонове. Моля, изисквайте от куриера Вашата разписка за пощенски паричен превод.

Ако имате въпроси, моля свържете се с нас на nanokom@gmail.com или се обадете на 0887716059.

Рекламации :
При установяване на дефект, повреда, погрешно изпратен (незаявен от Вас) или липсващ артикул, не приемайте доставката от куриера. Имате право да откажете пратката.

Гаранции:
Артикулите могат да имат леки отклонения в цвят, размер и наличие на включвания, поради естествения им характер.

Наличност на стоки : При изчерпване на някои артикули е указано, че продуктът не е наличен.

За всяко нарушение на Вашите потребителски права по Закона за защита на потребителите сигнализирайте Комисията за защита на потребителите на телефон 0700 111 22

Свързани публикации

новини
Информация за потребителя

Новини

Съдържание на рубриката НОВИНИ ПУБЛИКАЦИИ МЕДНОВОСТИ ЛЮБОПИТНО АКТУАЛНО ЗА СЕЗОНА

Прочетете още