Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Йодът. Нужен като въздуха!

Йод (Iodine)

Имах намерение да напиша нова статия за витамините. Но всичко се обърна след срещата ми с познат преподавател от ВУЗ. Порази ме искреното му недоумение относно това, че занятията с днешните първокурсници трябва да започват с… таблицата за умножение.

В моята практика имах случай, когато в благополучно семейство на “нови руснаци”, където на децата се молеха и предугаждаха всичките им желания, децата се справяха лошо в училище, бяха безинициативни, вяли и често боледуваха. Тях ги изследваха и лекуваха, консултираха със специалисти, тъпчеха ги с различни лекарства, но особени успехи нямаше… Или. Млад мъж в разцвета на силите си, орел. Но ето че на този орел се появява проблем. Постоянни болки в гърба, лекари, процедури… Временно подобрение… и отново в кръга. Какво е общото в тези случаи?

Кутията се отваря…

Основната роля на йода е участието му в образуването на хормони от щитовидната жлеза- трийодтиронин и тироксин. В организма на човека те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че някои учени ги наричат “диригенти на организма”. Те контролират обмяната на веществата, регулират дейността и развитието на мозъка, нервната система, половите и млечните жлези. И което е най-важно- за растежа и развитието на бебето!

Ето някои от симптомите за нарушена функция на щитовидната жлеза: слабост, вялост, депресия, влошаване на паметта, намаляване на слуха, разрушаване на зъбите, опадване на косата, чупливи нокти, суха кожа, измъчващо главоболие. При недостиг на йод в храната се затормозява функцията на щитовидната жлеза, забавя се скоростта на обмяната на веществата и човек започва да пълнее. В организма на здрав човек се съдържа около 15-20 мг йод, от които 70-80% се намират в щитовидната жлеза. Дневната нужда за възрастен човек е 150-200 мкг.

Отработеният йод и неговите излишъци се извеждат до 90% с бъбреците. Отсъствието на запаси от този елемент в организма прави необходимо ежедневното му приемане. За цял живот човек “изяжда” от него около 3.8 гр. – по-малко от чаена лъжичка! Но, вземайки предвид неговата токсичност, е невъзможно да осигуриш себе си за оставащия ти живот, приемайки тази лъжичка дори в спиртен разтвор.

Кавказките разказвачи

По данни на различни източници от недостиг на йод страдат 1,5 милиарда човека на планетата. Проблемът с неговия дефицит в почвата, водата, а оттук и в храната стои остро в 150 страни на света. И ако икономическите загуби, свързани с лечението на болестите на щитовидната жлеза могат да се пресметнат, то загубите от снижаването на интелектуалния и професионален потенциал е невъзможно да се оценят.

Единственият изход е доживотно приемане на йод във вид на специални препарати, друг път няма. Търговците, предлагащи продукти, като високо съдържащи йод (орехи) по скоро ни заблуждават, няма откъде да се появи йод в тях, след като го няма в почвата. Ето списък с наличието на йод (мкг) на някои продукти (в 100 гр.): елда- 3.3; овесени ядки- 4; грах- 5; фасул- 12; мляко- 9; говеждо- 7; свинско- 6.8; яйце- 20; мед- 2; салата- 8; скариди- 110; треска- 130;

Тайното оръжие на медалистите

Както виждате в нашия живот не може да се мине без допълнителен прием на препарати с йод. Особено внимание бих обърнал на жителите на селските райони – където само на сън може да се видят свежи морски продукти. Салата от морско зеле за селската маса е анекдот. Фактите са си факти, нивото на умствено развитие в селските райони е с 10-15% по-ниско, от това в градовете. Тъжно… На мен веднага ще ми възразят- вече има йодирана сол! Добре, нека кажем няколко думи за солта. Трябва да се има предвид, че йодът от нея се изпарява за 3-4 месеца, това първо.

Практически напълно се изпарява при нагряване – това второ. И трето – невъзможно е дори приблизително да се дозира йодът с нея. По данни на световната здравна организация дневните нужди от йод са следните: – 50 мкг – деца до 1 г. – 90 мкг – от 2 до 6 г. – 120 мкг – от 7 до 12 г. – 150 мкг – над 12 г. и възрастни – 200 мкг – бременни и кърмачки Особено бих искал да обърна внимание на бъдещите майки. През първите 12 седмици зародишът получава от майката тиреоидните хормони и едва в 4 месец у него се появява собствена жлеза.

Така на майката и е необходимо да приема йод за двама. Трябва да се помни, че пренебрежението към този прост съвет може да доведе до необратимо снижение на умственото развитие, дори до кретенизъм на плода. Умереният дефицит на йод може да се отрази на слуха на детето, зрителната памет и речта. Такива деца боледуват често, развиват се лошо, ревливи са и са неуравновесени. Недостигът на йод в храната се проявява с ниска интелектуална мотивация и неспособност към обучение.

Колко малки трагедии се разиграват в семейства, където единственото лекарство е “колана на бащата”, който недоумява, че колоните от двойки в дневника на неговите деца ги поставя Негово Величество Йодът! Не бива да се мисли обаче, че това е проблем само на детската възраст. През 1983 г. Световната Здравна Организация прие термина йодно-дефицитни заболявания. Диапазонът на техните проявления е достатъчно широк. Предлагаме ви прост тест за йодна недостатъчност.

И ако поне на три въпроса отговорите утвърдително – трябва незабавно да дадете помощ на вашия организъм! И така забелязвате ли в себе си: – понижено настроение – сънливост – слабост и вялост – липса на апетит – зиморничавост, изстиване на крайниците – забравяте – пристъпи на необяснима мъка – влошаване на паметта и вниманието – чести главоболия – повишено кръвно налягане (долната граница) – аритмии (трудно поддаващи се на лечение) – понижено ниво на хемогоблина в кръвта, не поддаващо се на лечение с желязо – чести инфекциозни и простудни заболявания – болки и слабост в ръцете – радикулит (гръден и поясен) – отоци около очите и общи оттоци при нормални анализи на бъбреците

За жените- недостигът на йод води до нарушения на менструалния цикъл, безплодие, мастопатии, раздразнения и напукване на зърната на гърдите. Канадските изследователи в края на 90-те години на миналия век обобщиха своите наблюдения в поредица статии, където показаха, че добавянето на йод дава прекрасни резултати при фиброзно-кистозна мастопатия, ендометриоза и фибромиома на матката.

По техни твърдения, той е способен да активизира обмена на женски полови хормони, преобразувайки техния излишък в безопасна неактивна форма. Този ефект лежи в основата на профилактиката срещу някои видове рак при жените. В крайна сметка отдавна е известно – в зоните с високо съдържание на йод се наблюдават по-малко случаи на тази страшна болест. Добър препарат за допълнителен прием аз считам този, при който микроелементът йод е свързан с казеин, както го получаваме от майчиното мляко.

Струва си да се обърне внимание и на поливитаминните препарати с микроелементи, съдържащи йод, защото те позволяват да се получи наведнъж целия комплекс от биологично активни вещества. В заключение, няколко думи за новите направления, върху които работят учените. Тяхното неизтощимо любопитство ги довело до извода, че йодът в тиреоидните хормони не играе изключителна роля, а замяната му с бор не снижава тяхната активност. Следователно, йодът оказва и свое специфично въздействие на организма, което още предстои да се детайлизира.

Но вече е известно, че той е много необходим, например, за превръщането на провитамина бета-каротин във витамин А. А на самия него за включването му в молекулите на хормоните е необходим фермент, съдържащ селен.

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов – ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия

Още по темата:

Лечение с йод

Забравеният разтвор на Лугол

Рецепти с разтвор на Лугол

Йодна решетка

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Още за витамините и минералите? …Любопитно за вас…

Свързани публикации