Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Йодна решетка

Йодна решетка. Как действа?

Йодната решетка има локално дразнещо действие върху кожата, разширява кожните капиляри, стимулира кръвния поток към мястото и така намалява застоя на кръв във възпалената тъкан. Използва се като “отвличащо” противовъзпалително средство при заболявания на дихателните пътища, както и при болков синдром, причинен от остеохондроза.

Не използвайте йодна решетка при температура над 38 градуса, а също и при свръхчувствителност към йод. Преди да прилагате йодната решетка, проверете чувствителността на организма си към препрати с йод.

Как да я използвате?

От вътрешната страна на предмишницата нанесете една или две линии с кибритена клечка, потопена в 5% алкохолна йодна тинктура. Ако след 15 минути кожата не е зачервена, не се появи подуване, то можете спокойно да използвате йодната решетка. На клечка навийте топчица с памук, навлажнете я в 5% алкохолна йодна тинктура и нанесете върху кожата пресичащи се вертикални и хоризонтални линии с ширина около 1 см.

Йодната решетка е най-ефективна, ако се нанася по определени линии. Тъй като съществува рефлекторна връзка между точките на кожата и вътрешните органи. При бронхит, трахеити, възпаления на белите дробове – вертикалните линии трябва да минават по средната линия на гръдната кост. След това успоредно на нея от двете страни (през средата на ключицата) и успоредно на тези линии. По средата между тях, трябва да се прекара още по една линия.

На гърба, нанесете по две вертикални линии, успоредно на гръбначния стълб през вътрешния край на плешката, по средата между тези линии и гръбначния стълб. Хоризонталните линии на гърба и гърдите трябва да се рисуват върху междуребрените пространства, тъй като, именно, там минават съдове и нерви, богати на рефлекторни връзки.

При болков синдром, причинени от остеохондроза, йодната решетка се прилага така: рисуват се следните вертикални линии – по дължината на гръбначния стълб, от двете страни успоредно на гръбначния стълб през вътрешния край на плешката и по средата между тях, т.е общо 5 линии.

В зависимост от местоположението на болката можете да удължите линиите до гръбначния прешлен на кръста. На тези линии има точки, чрез въздействие върху които лекарите – рефлексотерапевти облекчават болки в гръдната и кръстната (поясна) област на гръбначния стълб. Хоризонталните линии се нанасят в междуребрените пространства.

Използването на йодна решетка се препоръчва не повече от два или три пъти седмично.

Забележка: Ако ви притеснява, че рисунката дълго време ще стои върху кожата и ще се вижда, имайте предвид, че йода сравнително бързо се усвоява и изчезва.

Още по темата:

Рефлексология

Лечение с Йод

Забравеният разтвор на Лугол

Рецепти с разтвор на Лугол

Преодолей Кандида

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Свързани публикации