Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Рефлексология

Рефлексология – прекрасен метод за самолечение и дори за диагностика. Представете си тялото разделено на 10 вертикални части или зони, по пет от всяка страна. Всеки пръст на ръката и крака принадлежи към една от тези зони. Болната част на тялото може да се открие като възпалена точка в същите тези части на крака или ръката.

Оттук произлиза и алтернативното и наименование “зонална терапия”. Обикновено краката са по-чувствителни и затова са по-подходящи за рефлексно диагностициране от ръцете. Освен това ушите подобно на ирисите съдържат рефлексна карта на тялото. (Можем дори да смятаме, че всеки орган и всяка отделна клетка съдържа цялостна рефлексна карта на целия организъм.)

Освен това има рефлексна връзка между свързаните части на ръцете и краката. Възпаленото коляно, например, може да бъде облекчено с притискане на съответното място на лакътя от същата страна на тялото. По подобен начин съответното място на китката и глезена, на бедрото и рамото си влияят едно на друго. Това е много важно да се знае, когато се отнася за счупване или друг вид нараняване, които не позволяват пряка обработка.

Диагностика

Притискайте петите, пръстите на краката и страните на стъпалата, със ставата на пръста, палеца, или ако краката не са много чувствителни с някаква затъпено шило. Хората с наднормено тегло и слабо кръвообращение се нуждаят от доста силно притискане, което трябва да бъде на точното място.

Но ако имате слаба чувствителност заради увредени нерви, то по-добре е да опитате най-напред да подобрите това състояние, както със силно продължително притискане под задната част на черепа (тила) от двете страни на гръбначния стълб, така и като осигурите всички липсващи витамини на нервите (например, B1, B6, B12, фолиева киселина).

Притискайте избраната област със слабо кръгово движение, докато намерите точното място. Въобще притискането трябва да бъде право надолу, но за областта на щитовидната жлеза натиска трябва да се прилага отстрани, по-добре опитайте да притискате отдолу големия пръст на крака. Регулирайте степента на притискането с чувствителността на краката. Ако тялото е много чувствително, всички рефлексни точки на краката ще бъдат твърде чувствителни, затова опитайте с леки притискания да откриете най-болезнените области.

Можете да отбележите намерените чувствителни места на експертизната диаграма, като използвате различни маркировки в зависимост от степента на чувствителност, с която сте се ги открили. По-късно съсредоточете лечението върху най-болезнените области. Резултатите ще бъдат най-добри, ако има някой, който вместо вас провери вашите стъпала.

Рефлексни точки на краката

Методи за лечение

Най-леката и най-обичайна форма за лечение, е натиск върху възпалените точки с възглавничката на палеца, със става на пръст или със затъпен инструмент (например, тъпия край на молив или писалка). Ако е твърде възпалено, притискайте право, надолу започвайки с леко натискане в началото. Постепенно увеличете натиска, докато болката намалее. Накрая, когато дори силното притискане може да се допусне, можете да приложите натиск с бавно кръгово движение, за дълбоко отпускане на мускулите и сухожилията.

При самолечение на възпалените точки ще бъде по-удобно да притискате с пръсти или да масажирате ходилото, като търкаляте топка за голф, камък или друг подходящ предмет. За да притискате рефлексните точки на дланите на ръцете е по-удобно да използвате става на пръст или затъпен инструмент, отколкото възглавничката на палеца. Обикновено болката започва да намалява след притискане няколко минути. Ако това се случва, увеличете за малко натиска, ако болката вместо да намалее се увеличава прекратете лечението.

Ефектът на свързаните части на тялото може да бъде удивително бърз: болка в ушите, раменете или отзад често изчезват в рамките на минути. Ако имате сериозен или остър проблем използвайте рефлексологията няколко пъти дневно. Обаче, това лечение може да стимулира хронично слаб орган към повишена активност и той може за известно време да бъде чувствителен заедно с неговите рефлексни зони.

По принцип, дълбокото, силно и бавно притискане е успокояващо и облекчаващо болката, докато лекото, бързо потупване или кръгово движение е стимулиращо. Изборът е според предназначението. За някои точки т.нар. C-скоба е по-ефективна: притискане с палец отдолу на крака и с показалеца отгоре. Това може да се използва за черен дроб, далак и тимус. Друг метод за е притискането на пръстите на ръцете и на краката и се състои в поставяне на стегната гумена лента около тях или използване на щипки за дрехи, за стискане на пръстите.

Гумените ленти не бива да бъдат оставяни за повече от няколко минути едновременно. Освен това можете да използвате метален гребен, като притискате неговите зъби в дланите или пръстите. Металният гребен или четка могат също да се използват за обхващане на задните части на ръцете и лактите с бързи възходящи удари. Пет минути с това упражнение стимулират кръвообращението и ободряват тялото.

Следваща ефективна област за третиране е езика, вътрешната страна на устата, особено небцето (горе), под езика и задната част на устата (гърло). Можете да притискате с възглавничката на пръста или палеца, или да използвате подходящ инструмент. Притискането на езика може да се прилага чрез натискане с дръжката на лъжичка. Това е ефективно за лечебни проблеми с други области на тялото, принадлежащи към същата зона. Освен това езикът може да бъде изваден за няколко минути, хванат с някаква тъкан и движен на всички страни.

Алтернативно можете да го пъхате, колкото е възможно и да го задържате със зъбите си. Можете също така да го поставяте около ъглите на челюстите и брадата. Поради чувствителността на устата, това лечение е често по-ефективно, отколкото рефлексологията на ръцете и краката, особено за всякакви проблеми, свързани с гърлото и главата.

Рефлексни точки на ръцете

Важни области за третиране

Диаграмите на ръцете и краката ще ви дадат добра ориентация къде да търсите подходящите точки за третиране на специфични оплаквания. За добри резултати е добре да се работи върху главните рефлексни области: ръце, крака, уши и език. Винаги третирайте в тази зона, в която е възникнал проблема.

Вашето ляво вътрешно ухо, например, се намира в зона 4. Затова, за да го лекувате ще използвате левия безименен пръст на ръката и третия пръст на крака, включително неговата основа от лявата страна, точката на ухото, намираща се на лявото ухо и външната лява страна на езика и небцето. Въздействайте често около ставите на пръстите на ръцете и краката, особено падините под ставите на големите палци на ръцете и краката.

Гумените ленти или щипки за дрехи могат да бъдат поставяни за 5-10 минути на върховете на пръстите или на или между ставите, в зависимост от това къде има по-голяма чувствителност. Лимфният дренаж може да бъде подобрен чрез притискане-масаж на областта над гърдите, отгоре на краката, само отдолу на пръстите на краката. Въобще, третирайте чувствителните зони за по 5-10 минути. При остри състояния третирайте няколко пъти дневно, а при хронични състояния можете да третирате веднъж дневно.

За цялостно подобряване на здравето можете да избирате различни зони за всеки ден, докато не се завърнете отново в първата зона след една или две седмици. Този процес може да продължи няколко години, докато слабите преди зони станат активни и доведат до увеличена чувствителност на съответните им рефлексни точки. Ходенето бос по неравна повърхност осигурява естествен масаж на краката и е добре да го използвате.

Мозък

За цялостно подобряване на здравето и регенерация работете често върху мозъка, особено хипофизната жлеза, епифизната жлеза, хипоталамуса и продълговатия мозък. Рефлексната точка на хипофизната жлеза често се усеща като остра костна издатина; притискайте директно върховете на пръстите на краката. За хипоталамуса и продълговатия мозък притискайте вътрешна страна на палците на краката. За цялостно подобряване на здравето по-добре започнете с активиране на тези части на мозъка. След това продължете с другите жлези и органи.

Рефлексни точки на пръстите на краката

Системата на Body Electronics, разработена от д-р Джон Уитман Рей, препоръчва да се работи в известна последователност за регенерация на тялото. Започва се с т.нар. STO- точка: притиска се във вдлъбнатината между мускулите от двете страни на гръбначния стълб и след това под черепа (тила). Това трябва да подобри нервните връзки към всички части на тялото.

Стартирайте работата върху точките в следната последователност: епифизна жлеза, хипоталамус, хипофизна жлеза, продълговат мозък, щитовидна жлеза, тимус, сърце, слънчев сплит, панкреас, надбъбречна жлеза, далак, полова жлеза (матка, яйчници, простата, тестиси), черен дроб, бъбреци, жлъчка, пикочен мехур, тънки черва, дебели черва.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации