Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Забравеният разтвор на Лугол

Щитовидна жлеза, йоден разтвор и превенция на заболяванията

Ролята на щитовидната жлеза беше разбрана неотдавна. Въпреки че конвенционалната медицина акцентира върху приноса й за регулиране на метаболизма на тялото, също толкова важна роля тя играе и за имунологичното здраве на тялото.

Клетките на щитовидната жлеза са тези, които могат да усвояват йода в организма, който е важен полезен минерал и мощен убиец на микробите. Йодът в организма, намерен и другаде предимно в мускулите и костите, е с най-голяма концентрация в щитовидната жлеза, над 1000 пъти повече от тази в мускулната тъкан.

По отношение на имунологията, щитовидната жлеза действа като портиер: на всеки 17 минути цялата кръв в тялото минава през щитовидната жлеза, където секрецията на йод от жлезата убива микробите, които са влезли в тялото (чрез храна, дишане, нараняване на кожата и т.н.).

Патогенните микроорганизми, първопричината за болестите, стават по-слаби по време на преминаването си през щитовидната жлеза. След всяко “17 минутно преминаване” те стават все по-слаби, докато накрая повечето биват убити, но при условие че щитовидната жлеза има нормално снабдяване с йод.

Знаем от клинично проучване, че много малко от хората днес имат достатъчно йод в организма, за да може щитовидната жлеза да функционира оптимално. Три тревожни тенденции започнали през 20 век правят масовия недостиг неизбежен:

(1) Въвеждане на хлора – друг халоген, подобен на йода – използва се в питейна вода, басейни и като средство за дезинфекция навсякъде в промишлеността, той измества йода.

(2) Промяна на западната диета към намаляване източниците на йод от храните, които го съдържат.

(3) Селскостопански практики, имащи за цел увеличаване добивите от културите, които са довели до намаляване на йодното съдържание в много храни. Утежняващ е и факта, че организмът не пази йода по начина, по който пази желязото. Ние трябва да го получаваме редовно от храната, за да се поддържа оптимално здраве. Вижте статията: Йодът. Нужен като въздуха!

Историята на Луголовия разтвор

йоден разтвор на ЛуголЛуголовият йод (наричан още “разтвор на Лугол”) за първи път е разработен от френския лекар Жан Лугол, през 1829 година. Той е прозрачна кафява течност, състояща се от 10 части калиев йодид (К1), до 5 части йод и до 85 части (дестилирана) вода. Той е ефективен бактерицид и фунгицид и всъщност, е бил най-добрият антисептик за столетието (макар че има лабораторно приложение отделно и независимо от лечебната употреба).

Луголовият и други подобни йодни разтвори вероятно са отпаднали от употреба през втората половина на 20 век поради конюнктурата на икономиката: първо, той е толкова евтин като цена, че не може да се сравни с “чистата” добавена стойност на антисептиците, които са с големи пазарни мускули; и второ, той може да оцвети дрехите и дори временно да остави петна по кожата, когато се използва локално за лечение на рани. Вътрешните приложения на различните йодни разтвори са били публикувани и обсъждани повече от столетие. Преди 75 години, разтворът на Лугол обичайно се е използвал от лекарите.

Клизмата с разтвор на Лугол е най-мощното средство за премахване на утайки, боклуци и слуз в дебелото черво!

Естественият защитен механизъм на организма срещу това, което сте яли, пили или пушили, е отделянето на слуз в дебелото черво. Но, този механизъм е предназначен за чиста натурална храна, която днес се употребява изключително рядко.

Днес, почти всичко, което ядем (преработени храни, мляко, млечни продукти) заставя организма да формира слуз. Защитният механизъм е принуден да работи непрекъснато, да произвежда изобилие от слуз, а шансът да я отдели е много малък. Напластяват се слой след слой със слуз, тя се сгъстява като гел, често се втвърдява, като каучук, и се придържа към фекалната материя.

Клизмата с разтвора на Лугол ще ви отърве от този излишък на слузно натрупване. Това ще доведе до по-безпрепятствено изхвърляне на слузта/ боклука и ще изчисти дебелото черво, което ще осигури максимално усвояване на хранителните вещества, елиминиране на токсините, възстановяване и лечение на чревните стени.

В клизмата, йодът ще се прикрепи към гелоподобната слуз, която се е залепила към чревните стени и ще разруши останалата, запечатана и разлагаща се фекална материя. Пригответе се да видите много слуз, слузен гел и втвърден боклук в тоалетната. Формираните топчета от гел често са с размер на топка за голф.

Разтворът на Лугол унищожава лошите бактерии в стомаха (особено салмонела), при газове, подуване на корема, нарушено храносмилане, киселини в стомаха. Убива вредните бактерии и яйцата на паразитите. Той е 100% безопасен (освен ако не сте алергични) да се взема редовно, но го използвайте само когато е необходимо.

Инструкции за употреба на Луголовия разтвор

Клизма – Използвайте бутилка (балон, уред…) за клизма. Дезинфекцирайте с гореща вода прибора за клизмата – накрайника и бутилката. Не използвайте миещи средства! Преварете вода и след като се охлади до стайна температура добавете до 1/2 чаена лъжичка на Лугол. След няколко клизми, можете да увеличите дозата до 1 чаена лъжичка. Внимавайте да не разлеете от разтвора, защото остават петна.

За намазване на накрайника се използва само зехтин, масло или гел с витамин Е. Не използвайте никакви търговски химични масла за мазане. Направете клизма. Дръжте разтвора в продължение на 5 до 15 минути, или докато можете. Първоначално, може би това време ще бъде само няколко минути. За предпочитане е да си легнете.

Очаквайте отделяне на много слуз, утайка, боклук, несмляна храна и няколко движения на червата в рамките на часове, докато слузта продължава да излиза. Ако отделянето на слузта е затруднено, повтаряйте клизмата всеки ден, в продължение на 2, 3 или 4 дни. След това, я правете веднъж седмично в продължение на 4 седмици, докато слузта/ боклука се изхвърлят. Профилактичната поддръжка е 1 клизма на месец.

Вътрешно – при газове, подуване на корема, нарушено храносмилане, стомашни проблеми, отравяне с храна или салмонела, използвайте 6 капки в 1/2 чаша вода, 2 или 3 пъти на ден, в продължение на няколко дни. Вземайте след хранене и преди лягане. При тежки случаи можете да увеличите до 12 капки. Резултатите ще усетите много скоро.

При тревожност/ промени в настроението и т.н. или за по-добро и спокойно състояние, вземайте 6 капки във вода веднъж или два пъти през деня. По принцип, 6 капки на ден обикновено могат да сложат край на всички леки случаи на отравяне със салмонела. Въпреки че разтворът е безопасен, използвайте го само когато е необходимо.

Препоръки на Walter Last за изчистване на организма с вътрешен прием на разтвора на Лугол:

Обичайното използване на йоден разтвор като антимикробен агент е 4 пъти по 6- 8 капки разтвор на Лугол ежедневно в продължение на 3 седмици (не повече, защото може да се намеси в работата на щитовидната жлеза!). Преди започване на курс с йоден разтвор си направете тестване за алергична реакция към него!

Много важно също така е разтворът, който използвате, да бъде водно-базиран, а не спиртен. Предлаганите форми са 3% и 10% разтвор на Лугол, като за предпочитане е да се използва формата с по-висока концентрация – 10%. Количеството, което е достатъчно за един курс, на един човек е 30 мл. По време на курса намалете антиоксидантите, особено, не приемайте разтвора едновременно с тях! Йодът е оксидант! Курсът можете да повторите най-рано след 6 месеца.

Използването на разтвора за подобно изчистване не се препоръчва на деца до 10 години!

Проблеми с щитовидната жлеза – много проблеми, като цяло, могат да се дължат на йодния дефицит. Преди 75 години, разтворът на Лугол обичайно се е използвал от лекарите. 2/3 чаена лъжичка (60 капки) е стандартната доза при заболяване на щитовидната жлеза. Можете да започнете с 6 до 12 капки на ден във вода и за около една седмица ще забележите подобрение. След това е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.

Йоден дефицит – Приемайте около 2, 3 или 4 капки във вода дневно, в продължение на около месец. Може да се увеличи до 6 капки дневно, ако е необходимо. След като попълните недостига на йод, вземайте го два пъти седмично.

Вода за уста и средство за изчистване – Той е мощно почистващо средство като вода за уста и устен очистител срещу бактерии, гъбички, слуз, вируси, обложен език и т.н. Използвайте 3-6 капки в чаша вода, правете гаргара, не поемайте течността, плюйте в буркан и вижте какво ще излезе. Устата ви ще се почувства освежена и прекрасно изчистена.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Разтвор на Лугол

Лечение с камъни

Лечение с Йод

Тест за паразити

Candida и “антибиотичният синдром”

Лечебната криза – пътят към по-добро здраве! Избирате Вие!

Паразитите…

Основни правила за здравословен начин на живот

Дрожди и плесени

Хлорирането на водата

Употребата на химикали в селското стопанство или какво ядем ние?!

Добавянето на химикали в храните

Йодна решетка

Свързани публикации