Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лечебната криза – пътят към по-добро здраве! Избирате Вие!

Лечебна криза

Аз обикновено препоръчвам на моите пациенти при първото им посещение да преминат на висококачествена и ниско алергична диета. Когато се върнат след 2 или 3 седмици те много често казват, че се чувстват по-добре, но преди седмица настинали. Когато ги попитам за симптомите, както се оказва, те са преди всичко свързани с изобилно отделяне на слуз. Понякога дори диария, но рядко симптомите са свързани с реална инфекция.

Фактически тези пациенти са изпитали своята първа лечебна криза по дългия път към по-добро здраве. Тази концепция за лечебната криза ясно показва противоположните позиции на лекарствената медицина и холистичната медицина за здравето и лечебния процес. В лекарствената медицина се приема, че пациент, който няма симптоми за дадена болест повече или по-малко е здрав. Целта на лекарствата е да се стигне до това състояние като се отстранят неприятните симптоми.

Много често алтернативната или допълващата медицина използва същия начин, заменяйки повече или по-малко токсичните лекарства с по-леки средства. Това е така, защото много пациенти искат, съгласно тяхното схващане, да използват или лекарства, или натурални средства за тази цел. Обаче, холистичната медицина, следваща стъпките на стария природен лечебен път, се цели много по-високо.

Тук, здравето се разглежда, не като временно отсъствие на симптоми, а като състояние на дълбоко физическо, емоционално и умствено здраве. Такова здраве, че ние просто не можем да развиваме или хващаме болест. Животните, живеещи в неувредена естествена среда, в диво състояние, обикновено имат точно този вид здраве. Ако искаме да придобием такова здраве, то ние трябва да работим съзнателно за това. Трябва да намалим съзнателно до минимум отрицателните влияния върху нашето здраве. Трябва да увеличим до максимум положителните фактори, вместо тях.

Но, опитът показва, че ние не вървим по права линия към подобряване или влошаване на здравето. Подобно на периодите на заболяването, включващо моменти на относително здраве, по пътя към хроничните дегенеративни заболявания и смъртта. По пътя към по-добро здраве ние също имаме върхове и спадове. Основната разлика е в това, че пътят към влошаване на здравето прилича на спускане по наклон, докато другия път е път нагоре, към оздравяване. Да вървим по наклон е лесно, не е нужно да правим каквото и да е за това. Докато за подобряване на здравето се изискват последователни усилия.

Въпреки че по пътя на спускането много често периодите за боледуващия организъм са дълги, спадовете по пътя нагоре, към подобряване на здравето, обикновено са кратки и остри. Те се наричат “лечебна криза”, макар че аз лично предпочитам по-малко драматичното наименование “лечебна реакция”, а също “изчистваща реакция” или просто “реакция”. След всяка реакция ние се придвижваме към по-високо ниво на здраве, отколкото преди реакцията. Холистичните терапевти разбират, че пътя към подобряване на здравето следва определени модели.

Старата школа за натурални лечения нарича това ЗАКОН НА ХЕРИНГ ЗА ЛЕЧЕНИЕ: ” Всяко лечение започва отвътре навън, от главата надолу и в обратен ред на поява на симптомите.” Д-р Джон Уитман Рей създава метод, специално разработен, който да ни помогне по дългия път към по-добро здраве. Нарича го Телесна Електроника, използвайки храната, също, както и терапията с притискането на точките (рефлексотерапия), за облекчаване на емоционалното освобождаване и разширяването на съзнанието.

По тази причина той променя закона на Херинг в Закон на лечебната криза: “Лечебна криза ще се случи, когато индивидът е готов и във физиологическо, и в психологическо отношение. Базисната основа за всяко лечение е хранителната подготовка. Лечебната криза започва отвътре навън, в обратен ред на хронологията на поява на симптомите, с интензивността на травмата. Индивидът ще има възможност отново да изпита всяка травма и физиологически, и психологически, започвайки с най-леките травми.

Трябва да се приеме, че травмите носят емоции, които обхващат всички травми, те ще бъдат освободени в ред, започвайки с припадъци, последвано от апатия, мъка, страх, гняв, болка и накрая ентусиазъм (любов) заедно със съответния словен и мисловен модел (сензорна памет) за всяка емоция, които са достижими за всяко ниво.

Безусловната любов и безусловната прошка са ключовете за приемане и преобразуване на всяко съпротивление на всяко ниво, тогава, когато то е видно за нас, чрез прилагане законите на любовта, светлината и съвършенството.”
С това определение д-р Рей поставя ударение върху важността на емоционалната страна на здравословните проблеми.

Всяка болест, нещастен случай или хирургична намеса съдържа силен емоционален компонент, който трябва отново да бъде изпитан по време на реакцията. В противен случай лечението ще бъде незавършено и проблема ще се появи отново в по-късен етап на лечение, но на по-дълбоко ниво. Това също означава, че тялото само избира вида лечебна криза, която е подходяща за момента, отчитайки своите потребности и възможности да излекува или подобри някоя област.

Ние можем съзнателно да влияем на този избор, работейки върху специфичен проблем. Аз също така забелязах, че тялото само опитва да избира подходящ момент. Такъв, който да не ни пречи по време на важни за нашия възход нагоре случаи. Аз не се съмнявам, че ние управляваме своя път на лечение чрез своя вътрешен интелект, в който най-голям дял има сърцето.

В началото нашите лечебни реакции ще бъдат преди всичко на физическо или биологическо ниво, но все повече ще изпитваме освобождаването на емоционалните натрупвания и изменения в съзнанието, подготвяйки се за по-голяма активност на духовно ниво.

Модели за лечение

Във всяко истинско лечение, последователността на нашето влошаване на здравето ще бъде автоматично възстановена. Това означава, че стари, отдавна забравени симптоми на болести могат внезапно да пламнат отново под формата на лечебна криза. Причината за това е базирана в самия характер на болестта. В началото, когато тялото е все още жизнено, то реагира силно срещу агресорните агенти. Резултатът от сражението е температура и възпаление.

Ако тялото не е достатъчно силно, за да победи напълно, острите симптоми на битката в крайна сметка ще утихнат, но с известен брой оцелели омаломощени агресори, които ще продължат да живеят в отслабналите жлези или органи. Повторната атака ще завърши с дегенерация на тази част от тялото, причинявайки хронично заболяване. В някои стадии по пътя към лечение тялото ще се почувства достатъчно силно да започне отново борбата за възстановяване на болния орган и резултат от това ще бъде възпаление.

Такива оздравителни реакции обикновено са кратки като време, но могат да бъдат и много силни. Ако тялото в този момент се поддържа с почивка, пречистваща диета и т.н. то органът ще придобие в крайна сметка по-добро състояние от преди реакцията. Ако обаче се използват лекарства, за да се потискат лечебните симптоми, то възпаления орган ще се върне в старото хронично състояние и ще чака друга възможност да се излекува.

Лечебният модел за другите здравословни проблеми, които не са свързани с имунологични процеси и инфекции следва подобна линия на подобряване. Лечението преминава през много различни нива: на биохимично ниво в рамките на клетките, в кръвообращението, нервната система и особено в потока на био енергии. Лечебната дейност на всички тези нива ще бъде увеличена. На биоенергийно ниво увеличеният поток от енергии може да доведе до наплив на кръв в различни места, в слаби части на тялото, а също и в свързани акупунктурни точки и зоните на рефлексните области.

Излишъкът от енергия в тези области може да се усети като болка, висока температура или напрежение: обичайните симптоми за възпаление. Във времето самото тяло ще изчисти преградите за енергиите потоци. Този процес може да се поддържа с определени лечебни методи или само със здравословен живот като цяло. Но ако се опитвате да потискате всяко възпаление, може да оставите части от тялото да живеят с постоянно слабо възпаление. Само по себе си лечебно освобождаване на енергия най-добре може да бъде преодоляно чрез отстраняване на блокирането в енергийния поток.

Реакции на кожата

Друга обичайна форма на лечебна криза е появата на обрив или друг кожен проблем. Особено по слаби части на тялото, например ханша или раменете. Тази реакция на кожата ни показва онази енергия, която е била свързана вътрешно в тази област под формата на мускулно втвърдяване, скованост и акумулирани метаболични отпадъци, сега те се виждат и разнасят. По такъв начин афектираната става или крайник ще станат по-свободни и по-силни.

Но ако на кожната реакция се попречи с цел да отшуми по-бързо, то потисканата енергия и метаболичните отпадъци ще останат в тази част на тялото, задържайки състоянието на болка и слабост. По този начин обикновено няма никаква нужда от непосредствена намеса при кожно заболяване или други лечебни симптоми.

Напротив, това може само да накара проблема “подмолно” да въздейства на вътрешните органи и телесни структури. Лечителите забелязали, че при неестествено продуциран обрив върху артритна става тя значително се подобрява. Когато обаче, този обрив върху ставата е изкуствено потискан, артритните симптоми могат да се появят в тази става. Фактически вие можете да научите много за себе си, за своето тяло, за вашите здравословни проблеми и емоционални реакции. Търпеливо наблюдавайте вашия лечебен процес, вместо да се мъчите да правите нещо за това.

Какво трябва да правите – да живеете здравословно като цяло, да чистите тялото, да помагате на потисканата енергия да излезе и да я разпръснете, да бъдете оптимист към всичко това! Често, циреи и увеличено отделяне на слуз (настинки) могат да се появят още в началните стадии на лечебния процес. Понякога това започва една или две седмици след подобряване на диетата и стартирането с приема на добавки.

Това е индикация, че органите за елиминация са препълнени. По време на такива периоди приемайте малко храна, но големи количества чай от билки, пресни зеленчукови сокове и вода. За препоръчване е да продължите с пречистващата диета. Можете предварително да забележите знаците за наближаване на лечебна криза в ириса, когато някогашната сива или кафява рефлексна област стане белезникава.

В същото време рефлексните точки на краката и ръцете, които са свързани с активирания орган станат по- болезнени и трябва да бъдат притискани. Такива лечебни кризи могат да се появяват от време на време през седмици, месеци или дори години, като те ни приближават все повече към главната цел – добро здраве.

Слушайте тялото си

Могат да се появят някои проблеми по време на подобряването на здравето. Преди, реакциите на тялото е възможно да са били притъпени. То не е реагирало на вредни храни или лекарства. Сега реакцията ще бъде мигновена и силна. Храни, които вие обикновено сте яли преди да започнете пречистваща диета, сега могат внезапно да причинят стомашно-чревно разстройство. Това може да ви накара да се чувствате зле в продължение на няколко дни.

Такива реакции, обаче няма да се случат, ако сте взели съответните предпазни мерки. Изяснете към кои продукти сте алергични и се опитайте да ги избягвате, а също и проблемните за вас храни. Ако все пак ги приемате и не знаете какво да очаквате, вземайте изобилие от храносмилателни ензими и лецитин по време на хранене. Опитайте се добре да комбинирате храните. Ако се появят признаци за алергия използвайте алкализиране заедно с калциев аскорбат. Може да се каже, че сега вашето тяло очаква от вас да не го повреждате повече по стария начин.

Но ако вие направите така, че дразните тялото си, то тялото ще ви каже по един категоричен начин. Това е най-ефективния език, който вашето тяло притежава. Но ако се учите да го чувате, вашето тяло най-напред ще се опитва да ви съобщава за своите нужди чрез много фини начини. Такива като чревно къркорене, сърбеж, слабост в мускулите или бързо изчезваща болка.

Има много и различни пътища, които изразяват нуждите на тялото и всеки има свой собствен език за това. Ако сте честни и постоянни в желанието си да бъдете приятел на тялото, то рано или късно интуитивно ще узнаете своите потребности. Вие повторно ще откриете загубените си инстинкти. Това е така, защото това е знанието, което трябва да научим. Да бъдем независими от външните съвети и да правим само това, което нашето тяло ни казва. То винаги е право за това, което трябва да правим. Не само по отношение на храната, но и с ежедневния ни живот, с важните решения също.

За кратко време може да получите относително бързо облекчение от безпокоящи симптоми на дадено заболяване. Възстановяването на силен и здрав орган, обаче, е бавен процес и отнема много дълго време. То изисква много опити, за да бъдат намерени правилните условия за лечение. Освен това от вас се изисква твърдо намерение да осъществите тази програма за много години напред. Като цяло, хроничните слабости, които сме получили скоро, пламват и се лекуват първи. Най-старите и най-постоянните ни проблеми отстъпват последни.

По този начин се вижда организираната последователност в нашето подобряване на здравето. Ползата за здравето е като вълна с възходяща посока към върха и. На върха на вълната ние се чувстваме много по-добре, а когато сме ниско долу в нейната основа изпитваме активност за изчистване или лечебна реакция. Цялото това движение ни води към по-голямо здраве и благополучие. Гледайки само симптомите на реакцията няма да можете да различите лечебната криза от кризата на самото заболяване – пламнала внезапно по пътя надолу към дегенеративната болест.

Фактически, симптомите са едни и същи, защото скритите процеси са едни и същи. Тялото винаги се опитва да се излекува. Острото възпаление е важен инструмент за тази цел. Възпалението прави стените на кръвоносните съдове порести, за да осигурят движението на увеличения поток от лимфна течност към имунните клетки и така да бъдат отстранени натрупаните токсини.

В този стадий има само възпаление и ние можем да избираме, дали да превърнем този процес в лечебна криза. Или поддържаме това мислено и чрез храни, или потискаме силната реакция и се връщаме към хроничното дегенеративно състояние. Затова, всяко нещо, което потиска силното възпаление, спира лечебния процес в засегната област. Това могат да бъдат не само противовъзпалителните лекарства и средства, но също и силните алкализатори, които намаляват отделянето на хистамин.

Болката и високата температура във възпалената област е цената, която трябва да платим, за да бъдем излекувани. Но, алкализаторите и противовъзпалителните агенти имат своето място за намаляване на дискомфорта от хроничните възпаления, докато органът не бъде подхранен и мислено подготвен за лечебната реакция. Освен това симптомите по време на реакцията могат да бъдат много сериозни или да се случват в неподходящо време.

Тогава можете да ги намалите или временно да ги спрете. Това се постига като добавите готвена храна към суровата изчистваща диета или алкализирате тялото и използвате противовъзпалителни средства. Обикновено ние сами можем да избираме подходящото време за лечебна криза. Това е моментът, в който започнем със строга, изчистваща, само от сурови храни диета. Особено пресни зеленчукови сокове или плодове, а също и зеленчукови салати.

Плодовото изчистване е по-подходящо за нечувствителните индивиди. Зеленчуците са много по-добри при свръх киселинност и чувствително тяло. Един от главните фактори, съкращаващ сериозността на каквито и да е симптоми, е чревното изчистване. Независимо дали реакцията е била преднамерена или не. Най-лесният начин за това е да вземете супена лъжица с английска сол (повече или по-малко в зависимост от реакцията на червата) във вода преди лягане или при ставане сутрин. Ако не използвате твърди храни, тогава вземайте 1 ч.л. семена на псилиум (psyllium hulls) няколко пъти дневно в чаша с нехлорирана вода.

Ако водата е малко, може да получите запек. Друг начин да отслабите или съкратите реакцията е рефлексотерапията. Силно притискайте чувствителните точки на органите върху стъпалото, свързани с проблемните области, докато точките не загубят своята чувствителност. Това може да отнеме часове или дни при някои точки. Можете също така по нататък да поддържате тялото със светлина и движения на открито с чист въздух.

Също така са препоръчителни молитвата и медитацията или управляемите образи. Доколкото е видно, няма лесен път, чрез който да избегнем свързаното с нашето здраве страдание. Можем само да избираме по кой път да страдаме.

Можем бавно и с надежда да понасяме неприятните, повтарящи се лечебни кризи, които ни обещават по-добро здраве. Или да очакваме непредсказуемото и неконтролируемо страдание на хроничните дегенеративни заболявания, докато остареем. Изборът е наш!

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата:

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас…

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Митовете за протеините

Здравословно хранене 

Витамин F. Опорна точка…

Хранене на органите

Свързани публикации