Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Някои важни за вашето добро здраве храни

Различните храни имат конкретни лечебни свойства или помагат за преодоляване на здравословни проблеми. Храните с високо съдържание на протеини и хормони на растежа подобряват нашето здраве като цяло.

Покълналите семена, пчелният прашец и не нагряваните млечно-кисели ферментирали храни попадат в тази категория, също както и свежите ядливи цветове от типа на латинка, импатиенс и мъжките цветове на тиквата. Докато тичинките на цветовете на тиквата са малко горчиви, то венчелистчетата са с високо съдържание на биофлавоноиди, които са добро средство за превенция и борба с алергиите и възпаленията.

Цветният прашец е една от най-добрите храни или предлагани добавки, сурова храна, богата на ензими и хормони в допълнение към витамини и минерали. Можете да вземате три пъти дневно по 1-3 чаени лъжички от това или да добавяте част за аромат към вашия пресен сок от зеленчуци или треви. За да го направите по-лесен за смилане, вземайте цветния прашец с течност известно време преди хранене.

Алтернативно, можете да използвате мелничка за кафе, за да го направите на прах. Освен това, той е добро допълнение и към йогурт или друга храна, за да е ферментирал.

Храните, съдържащи сяра, могат да бъдат увеличени с цел подобряване на детоксификацията. Такива храни са: суров яйчен жълтък, лук, хрян, крес, ряпа или други сурови храни от семейството на зелето. Болшинството от тях са полезни при лечение на язви на храносмилането, хрянът може да се използва за подпомагане на лечението при слузни проблеми. Добавка с високо съдържание на сяра е MSM.

Някои важни за вашето добро здраве храниБананите са добри източници на енергия за хората със слабо храносмилане. Обаче, презрелите подсладени банани (срещат се в голямо разнообразие) често водят до храносмилателен дискомфорт или алергии при по-чувствителните индивиди. Този проблем обикновено е причинен от свръх газовете след консумация на банани, които се обработват с етиленов газ преди продажбата, за да се получи по-бързо узряване. Ladyfinger бананите или други дребни сортове обикновено не създават проблеми.

Чувствителните индивиди като цяло трябва да избягват презрелите плодове. Киселите цитрусови плодове са много добри за подобряване функциите на черния дроб, за високо кръвно налягане, висока кръвна захар, холестерол и мастни нива в нечувствителните индивиди.

Ерусалимският артишок в чести малки количества е полезен за бъбречните функции и за тези с диабет. Яжте приблизително един артишок с размер на яйце през ден. Съхранявайте го в почва, а не в хладилника. Помощ при диабета е и консумацията на черен дроб, авокадо и зелени бобови. Плодовете и зеленчуците, които растат във вашето родно място са като цяло по-целебни от тези, които са расли надалече.

Суровото яйце…

Пресните сурови яйца, снесени от отгледана на свобода кокошка, която се е хранила с трева и зърно, имат лечебни и здравословни свойства. Обаче, алергията към яйцата е широко разпространена и затова обичайната консумация трябва да бъде тествана. Суровият жълтък на яйцето не повишава нивото на холестерола; има високо съдържание на сяра, което усилва съединителната тъкан и детоксификацията на черния дроб.

Пресният суров жълтък, както е известно, повишава и подсилва сексуалната енергия, която е необходима не само за сексуалния живот, но и за още по-важното – творческата дейност като цяло и за физическите способности. От друга страна, суровият, разбит яйчен белтък има антибактериални свойства. Клетъчните стени на лимфоцитите (белите кръвни клетки) се втвърдяват с възрастта, при СПИН и вирусни инфекции, преди всичко заради повишеното ниво на холестерол в клетъчните стени.

Липидите, които се извличат от жълтъците на яйцата, както бе обявено, нормализират втвърдените клетъчни стени и напълно възстановяват имунните функции. Това довело до голямо подобрение при пациенти със СПИН, които са лекувани с липиди от яйчен жълтък.

Покълналите семена

Някои важни за вашето добро здраве храниПокълналите семена и млади поници от типа на пшенична трева, осигуряват по-висока степен на виталност и подмладяване, отколкото другите храни. Аз препоръчвам покълнали семена като основа на добрата диета. Най-популярните използвани за покълване са бобовите от типа на леща, грах, боб (mung beans), замбун и леблебия, но също и бадеми, фъстъци и слънчогледови ядки, могат да покълнат. Слънчогледът и семената на елдата са много вкусна салата, когато пораснат в кутия за семена и са на 5-10 см. височина от нивото на почвата.

Кълновете на люцерната са силно почистващо средство, подобно на сапунисването, което може да увреди чревните стени при по-чувствителните индивиди. Беше показано, че влошават автоимунните заболявания и рака. За други, те могат да бъдат добра храна, но след тестване за алергия. Кълновете на люцерната трябва да бъдат поставени на светлина, след като са се появили листата, докато за други кълнове вкусът е по-добър, ако са поставени преди да се развият листата. Семената на люцерната гният лесно при влажни условия. Те най-добре израстват в обърнато гърне, покрито с марля, на място с твърда гума. Много е важно да се използват семена с висока сила на поникване.

Купувайте малки количества за тест и ако те поникват, то добре е да си купите по-голямо количество от същия източник, като ги съхранявате в херметично затворена кутия. Най-лесно е да започнете с леща и боб (mung beans). Само накиснете семената през нощта и след това ги измийте няколко пъти през деня, добре е да ги изцедите и след това да ги разстелите внимателно, като ги държите покрити. Преди консумация е добре отново да ги измиете, за да отстраните евентуални бактерии и гъби.

Ако семената са с лошо качество и започват лесно да гният, консумирайте ги, веднага щом започнат да се развиват микробите, иначе с твърде дългото чакане те се увеличават, а това става обикновено за 3 дни. Различните семена, които са съвместими могат да покълват заедно.

Бобът (Mung beans) може да запази твърди частички след накисването, което може да повреди зъбите. Това може да се избегне като първоначално се налее гореща вода върху семената и след това се накиснат в студена вода. Грахът и лещата пък много лесно се развалят в горещи условия. Покълналите семена могат да се охладят в затворена кутия, след като са достигнали нужната височина. Хората, които са чувствителни към гъбите и микробите могат да измиват покълналите семена преди консумация с разтвор на кислородна вода.

Ако имате проблеми с дъвченето или покълналите семена ви причиняват много газове, можете да ги използвате като част от вашия пресен сок. Ако семената не порастват добре, причините могат да бъдат следните: – Семената не са жизнеспособни- твърде стари са или са лошо съхранявани – Температурата по време на растежа е или твърде висока или твърде ниска – Семената се съхраняват или твърде сухи или твърде влажни по време на порастването Експериментирайте и регулирайте условията.

Сокове от зелени житни растения

Витаминното и минерално съдържание на житните треви и техните сокове се различава значителнопри различните сортове, но най-вечезависи отпочвените условия. Таблицата по-долу, която е базирана на различни публикации, дава оценка за средната хранителна стойностна соковете от житни треви, отглеждани в добри, минерално богати почви.

Съдържание на нутриенти в сокове от зелени житни растения

Протеини 2-5% Фибри 3-6%
Липиди 0.5-1% Килоджаули 250/100 ml
Въглехидрати 6-11%
ВИТАМИНИ/100 ml МИНЕРАЛИ/100 ml
каротин 10 000 IU калций 70-200 mg
витамин C 60 mg магнезий 50 mg
витамин E 6 mg фосфор 50-100 mg
витамин B1 0.2 mg калий 400-1600 mg
витамин B2 0.4 mg натрий 40-150 mg
витамин B6 0.2 mg желязо 3 mg
витамин B12 1 mcg цинк 0.5-2.5 mg
витамин B5 0.4 mg манган 1-10 mg
ниацинамид 1.5 mg мед 0.3-1 mg
фолиева киселина 150 mcg молибден 0.03 mg
биотин 15 mcg сяра 100 mg

Лаксативни храни

За подобряване и поддържане на добро здраве е необходимо да имате две или три движения на червата ежедневно. Добрият начин на живот и суровите храни ще направят много за постигането на тази цел, но първоначално може да е необходимо да включите и някои лаксативни храни:

Триците са умерен лаксатив; обаче, те акцентират върху минералния дефицит. Пшеничните трици не са подходящи за всеки, който е чувствителен към пшеницата. Аз не препоръчвам пшенични трици, но можете да опитате с оризови трици, при положение, че приемате допълнително минерални добавки, без следи от пшенични трици.

Прясно ферментирали храни– те често имат силно лаксативно действие.

Изотоничен поток- добавете 9 грама сол (приблизително 1 пълна чаена лъжичка) към 1 литър вода или използвайте разтвор на 1 купичка морска вода с 3 купички прясна вода. Изпийте това в рамките на няколко минути на празен стомах и не вземайте никаква храна или друга напитка в следващите 30 минути. Това е много добро средство за изчистване на целия стомашно-чревен тракт, но не бива да го използвате, ако имате строги ограничения в приема на натрий, което е обусловено от други състояния.

Някои важни за вашето добро здраве храниЛенено семе- умерен лаксатив и успокояващо средство при възпалени черва. За предпочитане е да използвате смляно ленено семе, иначе 1 с.л. сухи семена с вода известно време преди хранене или лягане вечер; глътнете наведнъж. Ако червата са възпалени, използвайте гръцки сминдух или чист бряст (slippery elm) на прах с ленено семе.

Магнезиеви соли- вземете 1 с.л. Епсом соли с вода. Млякото на магнезия може да се неутрализира с аскорбинова киселина, алтернативно можете да увеличите количествата от магнезиев хлорид.

Меласа- използвайте я самостоятелно или с дрожди в топла вода.

Синапени семена- вземайте 1 ч.л. цели сушени семена с вода два пъти дневно, известно време преди хранене. Това помага за усилване функциите на червата и преодоляване образуването на газове. Продължете два месеца или колкото е необходимо. Не използвайте синапени семена, ако червата са възпалени.

Сушени сини сливи– можете да ги приемате сурови, накиснати или приготвени.

Psillium hulls– за предпочитане на трици. Размесете 1 ч.л. в голяма стъклена чаша вода и напитка, изпийте наведнъж 30 минути преди хранене, вземайте ги толкова често, колкото е необходимо като лаксативно средство или за намаляване на теглото.

Сена– шушулки, на прах или листа можете да добавяте към билков чай.

Урина– приемането на чашка, разтворена ваша сутрешна урина има много добър лаксативен ефект.

Вода– изпиването на голямо количество вода за кратък период действа като изплакване на червата. Вземайте 2 големи стъклени чаши вода или повече преди закуска.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Масажи

Рецепти – лечебни

Хранене на органите

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Лечение с камъни

Свързани публикации