Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Хранене и кръвни групи

Д-р Питър Д’Адамо написва книгата “Правилно хранене за вашия тип” или “Правилната диета за хранене” от която е видно, че хората с различни кръвни групи имат и различни оптимални нужди от хранене.

Специалните белтъци, наречени лектини, в храни, които са нетрадиционна храна, много често водят до имунни реакции в чревните стени и могат в крайна сметка да доведат до широк кръг заболявания.

Бавно окисляеми, наричани още Въглехидратен Тип, имат подобни диетични нужди, както тези от метаболичния S-Тип, т.е. вегетарианска или полу-вегетарианска диета.

Бързо окисляемите и индивидите от P- Тип или Протеиновия Тип, правят преди всичко протеинова диета или вегетарианска диета, съдържаща много бобови. Като тя трябва да бъде с ниско съдържание на захар. Балансираният Тип може да използва смесена диета, която не е с високо съдържание на протеини и мазнини или сладки храни.

S-Тип и бавно окисляеми

сиренеПротеините трябва да бъдат доставяни преди всичко от бобови, бадеми и други мазни семена. Най-добре като сирене от семена. Употребата на фъстъци трябва да бъде ограничена. Риба и други морски дарове, яйца (но не твърдо сварени или пържени), някои видове домашни птици и сурови млечни продукти също са приемливи.

Приемайте различни плодове, особено кисели варианти, чести хранения с плодове, плодови дни. Също и сладките варианти на плодове са полезни. Особено червеното цвекло и покълналите семена. Полиненаситени масла се набавят преди всичко от морски дарове, ферментирала соя, слънчогледови семена и прясно смляно ленено семе.

Месо, мазнини и обработваните масла трябва да се сведат до минимално потребление. Вечерното хранене трябва да бъде леко.

Полезни добавки са: лецитин, храносмилателни ензими, масло от черен дроб на треска или други риби, водорасли, В- витамини, витамин Е, С, магнезий, калий, хром, мед, селен и цинк. Идеята е в това, да се приема бързо-смилаема храна.

P-Тип и бързо окисляеми

елдаДиета с високо съдържание на бобови, често заедно с неизчистен ориз и други зърна от типа на просо и елда, а също sago taro и нишесте от касава. Правете енергийна закуска. Месните продукти са като цяло допустими. Този метаболичен тип трябва да използва цели зърна – покълнали, сготвени или печени, вместо изделия от брашно; разнообразие от покълнали семена.

Зелените зеленчуци и съдържащите скорбяла са по-добри за готвене, използвайте сладките им варианти преди всичко сурови, с различни видове червено цвекло, сурово, сготвено или на сок. Използвайте солени храни, ако имате ниско кръвно налягане. Трябва да използвате масла с ниско съдържание на линолова киселина, най-добре зехтин и бадемово масло, а също можете да опитате и с кокосово масло.

Употребата на сладки храни, сладки и кисели плодове и лактозни продукти трябва да намалите до минимум. Неутрализирайте плодовите киселини с доломит.

Полезни добавки: масло от черен дроб на камбала (капсули), калциев аскорбат, ниско ниво на В – витамини, MSM, хром, мед, селен и цинк. Идеята е в това да се приема бавно смилаема храна.

SUB- окисляеми

хранене и кръвни групиТе могат да използват смесена диета от лесно смилаеми храни. По такъв начин месото може да се приема като бульон или варено, но не пържено или печено. Орехите и мазните семена могат да се приемат накисвани, покълнали или като сирене от семена. Този тип могат да приемат покълнали семена, различни тревни сокове; говежди бульони и замразено черен дроб.

Трябва да се използват храносмилателни ензими, добавки със солна киселина или аскорбинова киселина към всяко протеиново хранене. Всички витамини и минерали трябва да се добавят, смесвайте лецитин с всяко хранене; втривайте масло от черен дроб на треска в кожата, също може да е от полза. Идеята е да се приема лесно смилаема храна.

Регулиране на чувствителността

Някои нутриенти правят кожата, а понякога и мозъка, твърде чувствителни и затова трябва да бъдат намалени до минимум. Особено, ако кожата лесно реагира на дразнители и ако има емоционална и умствена нестабилност. Тези нутриенти са: киселите и сладки храни и плодове, алергени и диета с високо съдържание на фосфор и ниско на калций и магнезий.

Обратно, белтъчините, мазнините и маслата, сложните въглехидрати, зелените зеленчуци, калция и магнезия помагат в защитата на податливите индивиди от ненужна чувствителност. Нечувствителните индивиди, от друга страна, имат полза от високо потребление на кисели храни и плодове, лецитин, фолиева киселина и диета с ниско съдържание на калций и високо на магнезий. Като цяло полиненаситените масла увеличават чувствителността, и лецитина и линоловата киселина и рибните масла я нормализират.

Хранене за различните метаболични типове и кръвни групи

Д-р Питър Д’Адамо написва книгата “Правилно хранене за вашия тип” или “Правилната диета за хранене”, от която е видно, че хората с различни кръвни групи имат и различни оптимални нужди от хранене. Специалните белтъци, наречени лектини, в храни, които са нетрадиционна храна, много често водят до имунни реакции в чревните стени. Те могат в крайна сметка да доведат до широк кръг заболявания. Връзката между трите основни метаболични типове и кръвни групи е достатъчно ясна. Група О-ва е най-старата кръвна група.

Тя е възникнала по време на периода на човека -ловец. Съответства на P-тип или на не вегетарианския тип с високо потребление на белтъци и мазнини. Група А се доближава най-много до S-типа или типа на вегетарианеца, ядящ семена. В същото време В-групата е лакто – вегетарианец тип и се доближава до балансирания метаболичен тип. Кръвната група АВ има същите характеристики, както група В. Това е моето мнение, че е предимство да знаете кои хранителни продукти са добри или лоши за вашия кръвен тип. Но не е задължително да се придържате към строго религиозно меню.

Някои от храните са внесени в списъка по-долу, за да се избягват храните, които наистина увреждат кръвта ви и са подбрани по други причини, които не се отнасят лично до вас. Затова, аз препоръчвам на всички, особено на тези, които не са в добро здравословно състояние, да си направят тест за алергии към храни. Да избягват всяка храна, към която има реакция. Храните, към които няма реакция могат да се считат за безопасни.

Затова, ако откриете симптоми за хранителна чувствителност, то не използвайте тази храна, която както се предполага е подходяща за вашата кръвна група. Аз лично бих използвал храната, която е класифицирана от Д’Адамо като “избягвайте”, но не показва отрицателна реакция за мен.

Пример за това е кокосовия орех и неговите продукти. Съгласно Д’Адамо е добре той да се избягва от всички кръвни групи. Обаче, аз намирам кокосовото мляко и масло като много полезно за мен, а и много други хора също. Аз също така използвам и много прясно алое вера, което е твърде вероятно да не е подходящо за моята кръвна група.

хранене и кръвни групиВ същото време би трябвало да очакваме голям брой алергични реакции към храната, която не е подходяща за нашия кръвен тип, но това не винаги е така. Както вече беше упоменато, не всички храни се класифицират като “избягвайте”, заради своя лектин пораждащ проблем.

Дори да има реакция с вашата кръвна група, единствения начин да се установи това е лабораторния тест. Какво се случва в нашия организъм зависи преди всичко от състоянието на храносмилателната система. А също и на качеството и усвояемостта на храните, и на техните взаимодействия с другите хранителни компоненти!

Понякога организмът реагира различно към сготвената и към суровата храна. Покълналите семена са по-приемливи и навярно полезни, дори ако същите семена трябва да се избягват в приготвена форма. Ако всичко е добре, то потенциално опасните лектини са разрушени до аминокиселини, които са безопасни. Ако ли не, то тогава ние трябва подобрим тази храна или просто да я избягваме.

Опитайте се да развиете вашето вътрешно усещане за храните и се научете да се вслушвате в своя организъм. Той ще ви съобщава за вашите вътрешни потребности и чрез вкуса ще ви каже коя е добрата за вас храна. Следващата таблица показва кратък списък от някои най-често използвани храни и връзките им с кръвните групи. Основно има само две класификации на храни. Тези храни, които водят до реакция и трябва да бъдат избягвани. Тези храни, които са неутрални и могат да бъдат използвани.

Обаче, Питър Д’Адамо разделя допълнително позволените храни на четири групи. Неутрални (но да се избягват), неутрални, неутрални (но се препоръчват) или полезни, основно с цел предпазване от напълняване. Неутрална храна е тази, която не води до никаква реакция при всички кръвни групи. Тя, обаче, няма и никакви предимства, заради които да бъде препоръчвана. Аз невинаги съм съгласен с тези допълнителни класификации и затова ги свеждам само до два типа – “Подходящи” и “Избягвайте”.

За повече информация вижте книгата на Питър Д’Адамо или неговия уебсайт: http://www.dadamo.com/.
Таблица с продукти – хранене и кръвни групи

Кръвна група

Подходящи храни

Избягвайте тези храни

А Бадеми, ябълки, авокадо, ечемик, червено цвекло, броколи, брюкселско зеле, елда, моркови, карфиол, керевиз, царевица, краставици, ленено семе, грозде, лимони, леща, скумрия, козе мляко, просо, кафяв боб, овес, зехтин, лук, грах, праскови, круши, фъстъци, ананас, сливи, тиква, ориз, ръж, сьомга, сардина, сусам/тахини, соя, шпелта, спанак, ягоди, зелен фасул, слънчоглед, тапиока, соеви – Tofu/Tempeh, риба тон, пуйка, ряпа, орехи, тиквички, йогурт. Бекон, шунка, свинско месо, банани, говеждо месо, бира, бразилски орехи, зеле, кашу, сирене, извара, патица, яйца, леблебия, херинга, бял боб, агнешко, овнешко, черен дроб (телешки), омар, краве мляко, миди, октопод, портокал, стриди, папая, сладки картофи, картоф – бял и червен, заек, пшеница, пиле.
АВ Бадеми, ябълки, ечемик, червено цвекло, бира, бразилски орехи, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, кашу, карфиол, керевиз, сирене, извара, краставици, яйца, ленено семе, грозде, херинга, агнешко, овнешко, лимони, леща, черен дроб (телешки), скумрия, козе мляко, просо, миди, овес, зехтин, лук, грах, папая, праскови, круши, фъстъци, ананас, сливи, сладки картофи, картоф – бял и червен, тиква, заек, ориз, ръж, сардина, соя, шпелта, спанак, ягоди, зелен фасул, соеви – Tofu/Tempeh, риба тон, пуйка, ряпа, орехи, тиквички, пшеница, йогурт Авокадо,бекон, шунка, свинско месо, банани, говеждо месо, елда, царевица, патица, леблебия, бял боб, омар, краве мляко, кафяв боб, октопод, портокал, стриди, сьомга, сусам/тахини, слънчоглед, тапиока
В Бадеми, ябълки, банани, говеждо месо, червено цвекло, бира, бразилски орехи, броколи, зеле, моркови, брюкселско зеле, карфиол, керевиз, сирене, извара, краставици, яйца, ленено семе, грозде, херинга, бял боб, агнешко, овнешко, лимони, черен дроб (телешки), скумрия, козе мляко, просо, овес, зехтин, лук, портокал, грах, папая, праскови, круши, ананас, сливи, сладки картофи, картоф – бял и червен, заек, ориз, сардина, соя, шпелта, спанак, ягоди, зелен фасул, риба тон, пуйка, ряпа, орехи, тиквички, йогурт Авокадо, бекон, шунка, свинско месо, ечемик, елда, кашу, царевица, патица, леблебия, леща, омар, кафяв боб, миди, октопод, стриди, фъстъци, тиква, ръж, сьомга, сусам/тахини, слънчоглед, тапиока, соеви – Tofu/Tempeh, пшеница, пиле.
О Бадеми, ябълки, банани, ечемик, говеждо месо, червено цвекло, бира, броколи, елда, моркови, керевиз, краставици, патица, яйца, ленено семе, леблебия, грозде, херинга, агнешко, овнешко, лимони, черен дроб (телешки), омар, скумрия, просо, кафяв боб, миди, овес, зехтин, лук, стриди, грах, папая, праскови, круши, ананас, сливи, сладки картофи, тиква, заек, ориз, ръж, сьомга, сардина, сусам/тахини, соя, шпелта, спанак, зелен фасул, слънчоглед, тапиока, соеви – Tofu/Tempeh, риба тон, пуйка, ряпа, орехи, тиквички, пиле. Авокадо, бекон, шунка, свинско месо, бразилски орехи, брюкселско зеле, зеле, кашу, карфиол, сирене, царевица, извара, бял боб, леща, краве мляко, козе мляко, октопод, портокал, фъстъци, картоф – бял и червен, ягоди, пшеница, йогурт.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации