Вредните навици за хранене

Вредните навици за хранене могат да имат негативен ефект върху нашето здраве. Обикновено храната не се сдъвква добре, тъй като вниманието ни е насочено другаде. Така храната не се разрушава и смесва добре с храносмилателната скорбяла амилаза в слюнката. Това допълнително натоварва вече затруднения панкреас. Сигналът за нужните храносмилателни сокове вече се появява в устата.

Ако храната е изядена прекалено бързо, особено сготвената храна, сигналите са неточни и по такъв начин ние не получаваме сигнал кога сме изяли достатъчно, т.е. налице е опасност от преяждане. Преяждането е нездравословно, защото ще се натрупат излишни килограми, ще се натрупат прекомерни количества ненужни метаболични продукти, образувани при стреса на ензимната система и органите на отделянето.

Освен това храната остава частично неусвоена в червата, а това води до гниене и прекалено бърз растеж на вредните микроби. Като цяло, резултат от това е не само съкращаване продължителността на живот, но и начало на дегенеративни заболявания. Многобройните експерименти с животни доказват, че продължителността на живот, а също и здравето могат да бъдат увеличени, ако се консумира по-малко храна. Плъховете, например, удвоили своя живот при прием на половината от нормалната храна, а дъждовния червей 16 пъти, след като е подложен на гладуване.

Известен пример за дълъг и здравословен живот, вследствие ограничаване на храната е италианският благородник Луиджи Корнаро, живял преди 400 години. Той се родил с много крехко здраве и когато станал на 40 години вече страдал от сериозен артрит и още редица тежки заболявания, бил на прага на смъртта. Излекувал себе си в рамките на година, ограничавайки приема на храна до 12 унции (1 унция= 28.3гр.) дневно- само хляб, месо, жълтъци, яйца и супа. Продължил с тази диета до 78-мата си година, след което по настояване на семейството си увеличил приема на храна с 2 унции. След няколко дни се почувствал много зле. Пак избягал от смъртта, връщайки се към старите си навици. Оттогава той живял в добро здраве и отлично психично състояние, не познавайки умората до 99- годишна възраст.

В последните си години написал комедия и трактат за дълголетието и здравето. Приемът на месо и обилното хранене вечер са изключително нездравословни навици за хранене, защото тогава нашата храносмилателна система е много по-слаба, отколкото сутрин. Храната, приета през деня се преобразува в енергия за работоспособност, а вечерната храна се конвертира в мастни депозити и в увеличаване натрупването на отпадъци.

Еднакво вредно е и безразборното смесване на храните. Богатите на белтъчини храни, каквото е месото, изискват различни храносмилателни сокове от тези, които се използват за скорбялата. Усвояването на скорбялата започва от слюнчената амилаза и преждевременно спира, ако скорбялата е смесена с месо в храната. Амилазата отслабва при смесване на скорбялата с киселини. Отделянето на слюнчената амилаза се потиска и при консумация на подсладена скорбяла.

Смесването на несъвместими храни претоварва панкреаса и нашето здраве страда, при това не само от разстройства на храносмилането.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации