Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хлорирането на водата

Хлорирането на водата е друг случай на добавяне на вещества, които са вредни за човешкото здраве. То произвежда широк диапазон от хлорни съединения с канцерогенни и други причиняващи болести свойства. Неохотно, дори органите по здравеопазване днес признават, че има проблем със здравето, но те преиначават този факт, съсредоточавайки се само върху трихалометаните (THMs).

Това са много малки химични съединения, състоящи се от един въглероден атом със закачени няколко хлорни или бромни атоми. Най-разпространения от тях е хлороформът (trichloromethane), който се явява канцерогенен за мишките и плъховете. Ако си вземате душ или плувате в басейн с хлорирана вода ще поемете THMs, защото се абсорбира от кожата. Горещият душ може да повиши нивото на THMs в кръвта 10 пъти повече от пиенето на кварта (1.14 л) хлорирана вода. Много изследвания откриха връзка между хлорираната вода и увеличаване рисковете от рак, особено рак на пикочния мехур. Но за мен това е само върхът на айсберга.

Асоциацията за борба с рака на пикочния мехур казва за THMs, че те са относително безопасни, защото се изхвърлят от организма. Аз продължавам да твърдя категорично, че главната вреда за здравето е предизвикана от хлорни съединения с дълга верига, които остават в организма. Нивото на хлор в обработваната вода е приблизително 100 пъти повече от нивото на THMs.

Няма съмнение, че хлорът се свързва с всички органични вещества, но особено с чувствителните биохимикали от типа на ненаситените масла, холестерола и витамините. Тази реакция се появява, когато храната е измита или приготвена, когато хлябът е изпечен, когато готовите плодови сокове или млякото от соя се приготвят с такава вода и те остават във вашето тяло, ако пиете хлорирана вода.

Тези хлорни съединения имат дълги въглеводородни вериги и остават натрупани в организма. Подобно на инсектицидите (ДДТ например), с които между другото са тясно свързани. До скоро здравните органи не допускаха, че приемането на пестициди може да доведе до здравословни проблеми. Сега те не вярват, че тези дълги вериги хлорни съединения причиняват здравни проблеми.

Считам това за безотговорно и некомпетентно отношение, що се отнася до здравето на хората. Всички или болшинството хлорни органични съединения, които са били тествани показали, че са вредни за здравето. Факт е също, че нашият черен дроб не е пригоден да неутрализира хлорните химикали. Разглеждането на всички тези факти заедно, води до неизбежното заключение, че хлорираната вода уврежда нашето здраве до голяма, макар и неизвестно до каква степен.

Съсредоточавайки се само върху THMs, здравните органи твърдят, че антимикробните ползи от хлорирането на водата са много по-големи от опасностите за здравето и че няма друга разумна алтернатива за обезопасяването на водата. Аз категорично не съм съгласен. Аз не смятам, че водата, която причинява рак и навярно има принос за още редица хронични заболявания, е безопасна. Има хиляди водо-преработвателни заводи в Европа, които осигуряват безопасна вода без хлор, използвайки озон, ултравиолетови лъчи, мембранни филтри, бавни пясъчни филтри.

Разбира се, това ще бъде първоначално по-скъпо струващо, отколкото хлорните инсталации, но намаляването на хроничните заболявания ще бъде незаменимо по-евтино за отделния индивид, а също и за обществения джоб. В същото време трябва да се защитавате от опасностите, причинени от хлорирането на водата. Ако вие живеете в място, където имате достъп до дъждовна или подземна вода добре, но ако не- то използвайте филтри или установки с обратна осмоза, за да почистите водата, която използвате за пиене и готвене, а на душа обезателно поставете филтри.

Дестилираната вода се нуждае от допълнителен въглероден филтър за отстраняване на хлора и THMs. За временно използване, когато нямате достъп до тези пособия, можете да кипнете водата за кратко и след това да я приемате охладена. Също и ваната, която сте решили да вземете, можете да я напълните предварително с гореща вода и след като изчакате да се охлади до нужната температура да я използвате. Контактът на кожата с THMs не само позволява поглъщане, но и води до стареене на кожата.

Можете да противодействате на това като след душа втриете в кожата си вода с намалено съдържание на йони (дейонизирана вода) или разреден разтвор на витамин С.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации