Днес, все повече хора осъзнават нуждата от допълнителен прием на витамини чрез добавки. Знаем ли обаче как да избираме продукт, който ще възстанови недостига им в организма?! Дългогодишните научни изследвания доказват, че не всички вещества, когато ги приемем заедно, се държат „приятелски“ в организма.

Много от веществата, посочени в таблицата, играят съвместна роля при различни процеси в организма, но не бива да се приемат едновременно. Например, за усвояването на калция (Ca) е необходим магнезий, за усвоявянето на йода е необходим бета- каротин, но не бива да се приемат заедно!

В таблицата по- долу са изброени взаимодействия на веществата „ПРИ ЕДНОВРЕМЕНЕН ПРИЕМ„!

Ето някои резултати:

Отрицателно взаимодействие Положително взаимодействие
vit. A # vit. B12 vit. A & Fe
vit. B3 (PP) # vit. B2 vit. B2 & vit. B6
vit. C # vit. B12 vit. B2 & vit. B9
vit. C # vit. B2 vit. B2 & vit. B12
vit. E # vit. B12 vit. B2 & vit. K
KoQ10 # vit. B12 vit. B12 & vit. B9
Cu # vit. B12 vit. C & vit. E
Cu # vit. B2 vit. E & KoQ10
Fe # vit. B2 vit. C & Cr
Fe # vit. B12 vit. C & Fe
Fe # vit. E vit. D & Ca
Zn # vit. B2 vit. D & P
Ca # Fe vit. K & Ca
Ca # Mn Ca & vit. B12
Ca # Zn Mg & vit. D
Ca # Cu Cu & Fe
Ca # Mg Zn & Mg
Ca # P vit. E & vit. A
Fe # Mn Se & vit. E
Fe # Zn
Mg # Fe
Zn # Cr
Zn # Cu
Cr # Fe

При прием на комплекс (в който дневната доза витамини и минерали е сведена до 1 таблетка) някои от компонентите започват усилено „да пречат“ на други в усвояването: – цинкът пречи на усвояването на меда, което може да доведе до анемия и понижено ниво на HDL холестерина („добрия“ холестерин). Трябва да се увеличи приема на мед, ако няколко дни сте приемали добавки с цинк. – цинкът се конкурира в усвояването с желязото и калция – калцият и желязото намаляват усвояването на мангана – добавките, съдържащи калций понижават усвояването на желязото – витамин Е е лошо съвместим с желязото – витамин С е лошо съвместим с витамините от група В – бета каротинът има свойството да намалява нивото на витамин Е – повишеното ниво на витамин С води до недостиг на мед…

Други пък си „помагат“: – приемането на витамин А заедно с желязо, е по-ефективно за преодоляване недостига на желязо от приемането на добавки съдържащи само желязо – витамин Е и селенът си взаимодействат при защитата на мастните тъкани на организма – витамин В6 повишава биодостъпността на магнезия – борът има способността да стабилизира употребата на калция, магнезия и фосфора от организма – витамин D подобрява усвояването на калция и фосфора – за усвояването на калция е нужен витамин D – витамин С подобрява усвояването на хрома – медът подобрява усвояването на желязото – приема на витамин А с желязо помага срещу дефицита на желязо, тъй като витамин А позволява на организма да използва запасите от желязо намиращи се в черния дроб – селенът усилва антиоксидантния ефект на витамин Е – цинкът и манганът действат синергично при неутрализацията на свободните радикали – магнезият увеличава количеството на витамин В6, който има способността да прониква в клетките – витамин К помага на калция при строежа на костната тъкан и за правилното съсирване на кръвта

Изводът: комплекс с максимално положителен ефект е този, в който е изключено отрицателното и максимизирано положителното взаимодействие при усвояването. А това е възможно само чрез разделяне на таблетката. Витаминен комплекс, в който тези отношения не са отчетени на практика е неефективен, от гледна точка на диетичното и регулаторно приложение. Бъдете добри инвеститори на своите пари за здраве!

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

ЗАБОЛЯВАНИЯ

НАТУРАЛНИ ТЕРАПИИ

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

ХРАНЕНЕ НА ОРГАНИТЕ

Лечебни картинки