Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин В5. “Борец от тежка категория” като архитект на фигурата

Витамин В5  (пантотенова киселина)

“Куцият, вървящ по верния път, ще изпревари отклонилия се от пътя бързоходец.” Ф.Бекон В нашия живот трайно навлезе понятието “стрес”. Дотолкова трайно, че самата дума много често живее свой собствен живот, а всеки влага в нея свой смисъл. За неподготвения човек е разбираемо, но ако използваме първоначалния термин това е “синдром на цялостна недостатъчност”.

Стресът, преди всичко е резултат от умствено или емоционално натоварване, недояждане или гладуване, травми. Големи физически натоварвания, обикновено – спортни и разбира се недоспиването. Този ежедневен, от месец на месец, незабелязано натрупващ се фактор по важност, разпространеност и увреждаща сила бих поставил на първо място.

Какво крие стресът?

Известно е, че при “синдрома на цялостна недостатъчност” в организма настъпват следните процеси- повишаване нивото на “стресовите хормони”, водещо до изтощение на произвеждащите ги надбъбречни жлези. Потушаване на защитната имунна система до пълно разрушаване на тимуса, отговарящ за имунния статус на организма. Нарушаване на стомашно-чревния баланс на микрофлората и в тежки случаи до язви на стомаха и червата. Реакцията на организма, както виждате е специфична и строго индивидуална.

Така, ако за един човек дори екстремната ситуация е- някакви глупости, то за друг, драскотината на вратата на любимата кола- е повод да попаднеш на болнично легло. Изучаването на начините за защита от стреса дало възможност да се погледне по новому на витамините. Днес ни предстои запознанство с поредния “борец от тежка категория” на групата “В”- витамин В5 или пантотенова киселина. През 1938 г. успели да го получат от черен дроб на животни.

Заради голямото му разпространение в растителния и животинския свят му дали името пантотенова киселина (pantothen-навсякъде, от гръцки)! С това откритията не свършили. През 1945 г. Ф. Липман от дрожди и черен дроб извлякъл “кофермент на ацетилирането”, сега много известен от надписите на козметичните опаковки- СоА, който заема централно място във всички обмени, в това число и на белтъчните, мастните и въглехидратните. Съставна негова част е витамин В5. Отчитайки важната роля на СоА в биохимията, на Липман през 1953 г. му била присъдена Нобелова награда за тази работа.

Диван? Няма пътека за бягане…

Наистина, СоА е единственото място на приложение на витамина. Предвид широкото му разпространение в природата дълго време се смяташе, че авитаминоза на В5 в човека е крайно проблематична. Затова интересът към него дълго време беше вял, не влизаше в очите на козметиците за това, че при дефицит на витамин В5 у животните се обезцветява козината.

И макар, че новите изследвания показаха, че В5 никак не влияе на ръста и качеството на косите, научните данни за пантотена, получени в световните лаборатории, позволиха “да се увеличи теглото му” и да бъде преместен в разреда на важните. Наред с витамин В1 и витамин В3, витамин В5 (пантотенат) служи като прекрасно средство за преодоляване на стреса- неговите високи нива в надбъбречните жлези способстват за защитата им от изтощение при неблагоприятни въздействия.

Въвеждането на В5 активира мастния обмен дотолкова, че на шега започнали да го наричат “архитект на стройната фигура”. Освен това, той толкова ефективно “преработва” холестерола и липидите, че значително намалява нивото им в кръвта. Впрочем… някои читатели или читателки, удобно разположили се на дивана с чашка кафе (бира) и сандвичи, приемайки В5 може би ще започнат да чакат божествени преобразования със своята многострадална фигура?! И няма да дочакат! Кой е виновен? Авторът- бързо ще реши читателя. А не. Организмът не може просто така безсмислено да изработва енергия. Смисълът на неговото съществуване не е на “дивана”.

Движението- ето това е неговата религия. И ако вие не му дадете това той просто няма да ви разбере. В5 е много “активен” витамин. Например, той ускорява биосинтеза на фосфолипидите (тухлите на мембраните на клетките) и прекрасно “закърпва” повредените обвивки, при това, опазвайки целостта и работоспособността на клетката. Той способства за насищането на организма с енергия като поддържа високо ниво на обмена и способства за бързото възстановяване на повредите и активния синтез на тъканите, особено на кожата и лигавиците.

В такъв случай той защитава лигавиците от инфекции, а кожата предпазва от стареене и поява на бръчки. Пантотенатът е необходим също при автоимунните заболявания, артрита, особено на възрастните, подагра- пантотената способства за разбиване на пикочната киселина. Витаминът е необходим и при дисбактериози и при употреба на антибиотици. А гродненските биохимици (Белорусия) демонстрираха неговите прекрасни защитни свойства при пагубното действие на ниски дози радиация.

Пуд* зеле- на салата

Потребността на човека от пантотенат е 10-15 мг. дневно. При тежка физическа работа и бременност справочниците, както и преди 50 г., препоръчват 20 мг. калциев пантотенат (аптечната форма на витамина В5). Обаче нашия днешен, човешки, наситен със стрес живот изисква много повече постъпление на витамина. В западната практика за нормални се смятат дозите от 100-200 мг. дневно.

Ако вие сте решили да отслабнете или да станете лице на някоя фирма, ако ви предстоят тежки и неприятни събития, от типа разговор с началството, ако сте решили да станете рекордьор или просто чувствате обща слабост- не забравяйте да приемете допълнителна порция от витамина… доколкото ежедневния минимум от В5 е: бирени дрожди- 100 гр.; телешки черен дроб- 300 гр.; цветно зеле- 1.5 кг.; пилешко месо- 3 кг.; картофи- 3 кг.; жълтъци от яйца 3 кг.; кашкавал- 4 кг.; треска или друга морска риба- 1 кг.; мляко- 5 л.; бяло зеле- 12 кг. Това го добавям в спора за това, че “аз ям салати и получавам витамини”. * (руска мярка за тегло = 16.3 кг.)

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов – ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас

Тест за паразити

Свързани публикации