Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин Е. Новата приказка за пепеляшка

Витамин Е (токоферол)

Не преставам да се удивлявам на мъдростта и свръх изобретателността на Природата. Всеки биологичен обект е смъртен. Това е закон! И естествено, всеки организъм от бактерията до млекопитаещото се стреми да я заобиколи, да намери пътя към безсмъртието.

Но, майката Природа е хитра. Тя използва за оръжие на убийството това, без което не сме в състояние да живеем- храненето и дишането! При това последното заема в този процес значително място. Кислородът- убиец? Това беше толкова невероятно, че главата не го побираше. Невероятно!

Проблем №1

През втората половина на ХХ век количеството работа по прекисното окисление в тъканите на организма започна да расте лавинообразно. Започна да се рисува нова грозна система на увреждане на ниво биомолекули, която от “досадно недоразумение” израсна до проблем №1! Всички, разбира се, чуваха за “изгарянето” на мазнините. А ако си представим, че самото това изгаряне има място и в теб самия, във всеки(!)? Веднага възниква въпросът: “Какво да се прави?” Ето!

На бял свят извадиха отдавна известният и забравен витамин Е или токоферол (tocos- потомство, phero- нося, от лат.). За първи път той е открит от американеца Еванс през 1921 г. Той забелязал, че при определена диета животните губели способността си да доизносват плода. Положението спасявало маслото за чай или листата на салата. Недостигащото хранително вещество нарекли витамин на “размножението”. Започнали понякога да го предписват на бременните жени. И задълго го забравили. Не случайно получил шеговитото название “хроничния безработен”. Женският” витамин- в масите И изведнъж всичко се променило.

От безизвестна “Пепеляшка” токоферолът в наши дни стана един от най-ценните и популярни витамини. Хората, съвършено далече от химията, с труд си спомнят формулата за водата, но с лекота познават алфа токоферола! Всяка уважаваща себе си “модерна” жена веднага ще ви разкаже за лечебните свойства на витамин Е и в кои кремове може да се намери. Такъв “бум” е свързан преди всичко със способността му да се бори с убиец №1- коронарната болест на сърцето. Благодарение на титаничната работа на учените бе установено, че витамин Е е крайно необходим за нормалната жизнеспособност на мускулните клетки и естествено на най-работещите в нашия организъм- клетките на сърцето.

При неговият недостиг настъпва атрофия на мускулите поради снижения синтез на специфичния белтък- миозин и катастрофално снижаване на креатина (вещество, осигуряващо мускула с енергия). На тези открития първи откликнаха мъжете културисти. Оттам нататък витамин Е влезе в диетите на тези “красавци”. По късно бе открито, че той свързва протромбина и той самия забавя съсирването на кръвта (дотолкова, че не го препоръчват за прием преди операция). Оказва положително влияние за усвояването и защитата на витамин А в организма. Способства за синтеза на белтъчините в клетките.

И накрая, това е най-важното му задължение, явява се мощен антиоксидант, защитник на незаменимите мастни киселини в мембраните на клетките от агресивния кислород! Т.е., прекратява процеса на “изгаряне” на мазнините вътре в нас. Английските учени видяха, че този процес при недостатъчност на витамина, води в частност, към хемолиза (разтваряне на червените кръвни клетки) на еритроцитите. А това от своя страна води до кислородно гладуване на тъканите и органите. Не забравяйте: коварната хитрост на Природата- и с кислорода е лошо, но без него е още по лошо!

Дремещата сила

Победното превъзходство на витамин Е над всички усилия на лекарствата беше убедително демонстрирано през 1996 г. от учени на Харвардския университет. В изследването взели участие 40000 души. Изводът от многогодишните наблюдения бил зашеметяващ: колкото по-високо е потреблението на витамин Е, толкова по-малко е числото на сърдечносъдови заболявания! След това неговото положително влияние е отбелязано и при диабета, нарушени функции на нервната система, заболявания на белите дробове, артрита.

Неговият недостиг като антиоксидант, лежи в основата на някои заболявания на очите, например, катаракта и дегенериране на жълтото петно. Вие нямате сили, всичко се изплъзва от ръцете ви? Спите в движение? Не помага спасителната чашка кафе? А дали причината не може да бъде просто недостиг на токоферол и свързаната с това “витаминно-дефицитна анемия”? Витамин Е оказва влияние и на нашата имунна система. Не убягва от вниманието на учените и влиянието на витамин Е при рака.

Действително беше доказано, че колкото по-голямо е неговото потребление, толкова по-малка е вероятността от възникване на рак. Особено това е характерно за рак на дебелото черво, дисплазии и рак на шийката на матката, рак на гърдата, на белите дробове и гърлото. Тук бих искал да направя важна уговорка. Витамин Е- това не е лекарство срещу болестта! Ако туморът е възникнал- витаминът е безсилен да върне процеса обратно.

Летящата стрела е невъзможно да върнеш, но да не допуснеш изстрела- това е в неговата компетенция. И основната роля в този процес играят, именно, антиоксидантите му свойства. Беше установено, че защитният ефект се повишава при съвместно му приемане и с други врагове на активния кислород- витамин А, С и микроелемента селен.

Природната аптека

Най-богатият източник на витамин Е се явяват растителните масла. Оказва се, че в момента са намерени повече от десет модификации на токоферола и техни разновидности, които играят свои, все още докрай неизяснени роли в организма на човека, но всички носят своята витаминна активност. Най-известният от тях се явява нашия “аптечен” алфа-токоферол.

Сред шампионите от растителните масла бих поставил два: маслото от кълнове на пшеница и облепиховото. На последното отдавам заслужено лидерство. Дневната норма, която отдавна вече не е актуална за съвременните условия е 10-15 мг. дневно, но аз бих казал, че днес на човек му е нужна 50-200 мг.

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов – ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас…

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Свързани публикации