Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене и бял дроб

Основни функции на белия дроб. Хранене и бял дроб.

Бял дроб или белодробна система – основен дихателен орган на човека. Неговата основна функция е да транспортира кислорода от атмосферата в кръвотока, както и да изхвърля въглеродния двуокис от кръвотока в атмосферата. Този обмен на газове се извършва в мозайка от специализирани клетки, които образуват милиони мънички, изключително тънкостенни въздушни торбички, наречени алвеоли.

За да се обясни напълно анатомията на белите дробове, е необходимо да се обясни пътя на въздуха от устата до алвеолите. След вдишването, въздушният поток минава през устата или носа, орофаринкса, носоглътката, ларинкса, трахеята и постепенно се разделя в системата от бронхи и бронхиоли, докато накрая достигне алвеолите, където се осъществява газообмена на въглеродния двуокис и кислорода.

Вдишването и издишването на въздуха (вентилация) се задвижва от мускулна дейност, за която се използва мускулно-скелетната система. Белите дробове на човека се намират в две кухини от двете страни на сърцето.

Въпреки че изглеждат сходни на външен вид, те не са идентични. И двата са разделени в дялове с цепнатини, с три дяла от дясно и два в ляво. Съединителната тъкан, която разделя дяловете често почернява при пушачите и градските жители. Белите дробове са до известна степен “свръхзапасени” и имат огромен резервен обем в сравнение с изисквания кислороден обмен по време на покой.

Това е една от причините, поради която хората могат да пушат от години, без да имат забележимо намаляване на белодробната функция, докато са неподвижни или се движат бавно; в ситуации, подобни на тези, само една малка част от белите дробове се изпълва с кръв за газообмен. Когато кислородните нужди се увеличат, поради физическо натоварване, по-голямата част от белите дробове се изпълва с кръв, което позволява да се изпълнят CO2/O2 обменните изисквания на тялото.

Средата в нашия бял дроб е много влажна, което я прави гостоприемна за бактерии, кандида и други микроорганизми. Много респираторни заболявания са резултат от бактериална или вирусна инфекция на белите дробове. Възпалението на бял дроб – е известно като пневмония; възпалението на плеврата около белите дробове е известно като плеврит.

Капацитетът на нашия бял дроб е максималния обем въздух, който можем да издишаме след максимално вдишване, той може да бъде измерен със спирометър.

Освен основната дихателна функция, нашия бял дроб има и други функции:

• промяна на рН (киселинността) на кръвта
• филтрира малки кръвни съсиреци във вените
• филтрира газови микро-мехурчета, възникващи във венозния кръвопоток, като например тези, създадени по време на гмуркане, след лека декомпресия.
• влияе върху концентрацията на някои биологични вещества и лекарства
• може да служи като слой от мека, шок-абсорбираща защита на сърцето

Окислителен стрес

Невероятно е, но всеки ден ние вдишваме около 15 кубически метра въздух. Във вдишвания от нас въздух има много примеси, които могат да окажат въздействие върху нашия бял дроб: цигарен дим, други замърсители и преносители на инфекции. Тези замърсители могат да навредят на нашите дробове чрез процеса, наречен “окислителен стрес”.

За повече информация вижте статията Антиоксидантите срещу свободните радикали

Кои са вредните за здравето на белия дроб храни?

Прекомерна употреба на Сол

Препоръчваното дневно потребление на сол е 5-6 грама на ден. Но, болшинството хора значително превишават тази норма. Установено е, че високите нива на употреба на сол влияят негативно върху астматиците: мускулите на дихателните пътища се свиват, намалява притока на кръв към белия дроб и се нарушава нормалното протичане на процесите в белия дроб. Високата употреба на сол също води до задържане на течности в организма, което може да увеличи проблемите с дишането при някои хора.

Източници: Голямо количество сол вече може да се съдържа в храната, която ядем особено в консервите и полуфабрикатите.

Подправки и подобрители в храната

Някои хранителни добавки могат да предизвикат пристъп у астматиците. Сред тях са:
тартразин (масово използван жълт оцветител Е 102);
натриев глутамат (добавка за подобряване на вкуса на пикантни ястия);
сулфити (използвани често в полуфабрикатите).

Източници:
Тартразин: оцветените газирани напитки, супи, сосове и сладкарски изделия
Натриев глутамат: Сосове, соев сос и готови сухи супи
Сулфити: вино, сокове, консервирана риба и сушени плодове

Транс-мазнини и мазнини омега-6

Транс-мазнините се получават в резултат на промишленото производство на ненаситени мазнини, което позволява на мазнините да издържат процеса на обработка и да се увеличи срока на годност на продуктите. Тези мазнини не са полезни за нашето здраве и е добре известно, че водят до сърдечносъдови заболявания.

Мастните киселини Омега-6 макар и важни за нашето хранене заемат непропорционално много място спрямо омега-3 киселините. Излишъкът от омега-6 киселини също води до сърдечносъдови заболявания. Транс-мазнините и омега-6 киселините влияят и на белите дробове, тъй като изменят реакцията на организма към възпалението и го правят по-уязвим към инфекции.

Вижте : Витамин F. Опорна точка…

Източници: Транс-мазнини: печива и храни от типа “бързо хранене” Омега-6 киселини: растителни масла като слънчогледово, царевично, фъстъчено.

Наднормено тегло

При затлъстелите и пълни хора вероятността да развият астма е по-голяма. Наднорменото тегло и пълнотата повишават също и риска от обструктивна сънна апнея (временно прекратяване на дишането) по време на сън. Това състояние се случва заради излишните мазнини около шията.

Вижте: Напълняване и наднормено тегло

Кои са полезните за здравето на белия дроб вещества?

Водата

Водата е необходима в белите дробове, за да се поддържа влажността на въздушните пътища и така да се предпазят от изсушаване при вдишване и издишване. В първите стадии на астма слузта се секретира, за да се защитят тъканите от изсушаване.

С течение на времето, ако няма прием на вода, слузта, която се отделя започва да пречи на нормалното преминаване на въздуха през дихателните пътища. Натрият е естествен слузо-разбивач и обикновено пречи на слузното натрупване. Ето защо храчките имат солен вкус. Щипка сол върху езика след пиене на вода лъже мозъка да си помисли, че много голямо количество сол е влязла в тялото.

Тогава мозъкът изпраща съобщение за отпускане на бронхите. Астматиците имат повишени нива на хистаминово съдържание в белодробните си тъкани, което регулира бронхиалната мускулна контракция. Тъй като едно от местата за водна загуба чрез изпарение е в белите дробове, бронхиалното свиване произведено чрез хистамина, означава по-малко водно изпаряване по време на акта на дишане. Това е една проста физическа маневра за запазване на водата в организма. повече

Антиоксиданти

Ние можем да се борим с окислителния стрес приемайки храни и добавки съдържащи антиоксиданти. Те ефективно “защитават” организма от свободните радикали и така го предпазват от евентуални увреждания. Тези важни вещества са: Витамин С, Бета каротин, Витамин Е, Ликопен, Селен

Незаменимите мастни киселини омега-3

Тези мастни киселини са важни за доброто здраве, но болшинството от хората страдат от техния недостиг в своето хранене. Важно е да се знае, че полезното съотношение между омега-6 и омега-3 е 4:1 за съжаление масово разпространеното е 20:1. Мастните киселини омега-3 помагат за контрола върху растежа на раковите клетки. Те също така притежават противовъзпалително действие, тъй като съкращават производството на клетки участващи в астматичните и алергични реакции.

Източници: мазни риби, ленено семе, соя, зеленолистни зеленчуци.

Магнезий

Четвъртият най-разпространен елемент в нашия организъм, но много важен за доброто здраве. Той помага за работата на ферментите. Ферментите са биологични катализатори увеличаващи скоростта на протичане на химичните реакции в организма. Магнезият също способства за отпускането на мускулите на дихателните пътища и помага за контролирането на реакцията на организма в борбата с инфекцията. Полезните минерали

Балансирано хранене

Балансираното хранене с по-голяма употреба на плодове зеленчуци и риба намалява риска от заболявания на белите дробове особено астма и хронична обструктивна болест на белите дробове. Макар че все още се изучава влиянието на храненето върху здравето на белите дробове, добре е да спазвате някои правила:

• Придържайте се към балансирана диета с много плодове и зеленчуци
• Приемайте умерени количества сол и осигурете на организма 2-3 литра вода дневно
• Намалете употребата на захар сладки храни и млечни продукти от краве мляко, които стимулират образуването на слуз особено астматиците. Вижте: Кравето мляко и лактозата – реална причина за астмата и проблемите с дишането
• Намалете приема на транс-мазнини и мастни киселини омега-6 в своето хранене: Витамин F
• Поддържайте здравословно тегло
• Подлагайте се на умерено физическо натоварване
• Периодично изчиствайте организма си вижте: Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Витамини

Минерали

Аминокиселини

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Йодна решетка

Свързани публикации