Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Магнезий (Mg). Ползи, симптоми и храни

Магнезий (Magnesium)

Магнезият е метален елемент, използван преди векове от римляните, които твърдели, че “магнезиевата алба” лекува много заболявания. Тези лечебни бели соли били открити в района на Магнисия (старогръцко произношение- Магнезия) в Гърция. Елементът получава името си от това място. През 1926 г., магнезият доказва, че е важно хранително вещество за животните, едва след период на експерименти през 1933-44, се доказва, че той е от съществено значение и за хората.

Ролята на магнезия

Магнезият е основен минерал, необходим за над 300 ензимни реакции, участващи в преобразуването на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия. Той подпомага производството на протеини и генетичен материал в клетките и е необходим за правилната функция на нервите и мускулите, играещи роля за нервно-мускулната трансмисия и активност.

Магнезият оркестрира електрическия поток, който проблясва през километрите нерви в тялото ни. Той помага за образуването на тироксина, главен хормон на щитовидната жлеза, както и за премахването на такива токсини, като амоняка от организма. Той е и антистрес минерал, необходим за метаболизма на: калций, витамин С, фосфор, натрий, В1 (тиамин), биотин и калий.

Магнезият е важен за костната структура, правилното храносмилане и усвояване храната, премахване на умората, подобряване на паметта, ускоряване на рефлексите и намаляване на нервната възбудимост. Около 60% от измерените 24 грама магнезий в организма, е концентриран в костите и зъбите, а останалите в мускулите и меките тъкани и малко количество във вътреклетъчните и извънклетъчните (кръв и лимфа) течности.

Нивото на магнезий се регулира от бъбреците и се отделя чрез урината и изпражненията. Магнезият е елемент на хлорофила в зелените растения. С премахването на зародиша и външните слоеве на зърната и ядките, 80% от този минерал се загубва. Кръв, коса и серумни проби от деца с ADD (разстройство на концентрацията, хиперактивност и раздразнителност ) показват ниски нива на магнезий. Когато се прилагат добавки с магнезий, се отбелязва значително намаляване на тяхното хиперактивно поведение.

При аутистичните деца, витамин В6 помага за нормализиране функцията на нервните клетки, но когато е взет магнезий заедно с B6, ефектите са по-големи, отколкото когато се прилага само В6. Няма съобщения за случаи на токсичност от магнезий, приет като добавка, случва се само от прием на антиациди, лаксативи и предписани лекарства, съдържащи магнезий.

Магнезият в тези лекарства не е в същото химично съединение като този, използван в добавките. Както видяхме дотук, ако тялото ви има дефицит на магнезий, повече от 350 биохимични реакции или няма да се случат изобщо, или ще се изпълнят много неефективно. Без магнезий тялото ви ще работи на много по-малко от пълния си капацитет.

Какво изчерпва магнезия?

Алуминият в опаковките на храни и напитки, бакпулвер и дезодоранти, блокира много от нормалните функции на магнезия. За съжаление, основният елемент в диетата на нашето общество е бялото брашно, т.е. 85% от магнезия е бил отстранен. Високата консумация на мазнини и протеини потиска усвояването на магнезия. Замърсителите на околната среда във въздуха, почвата и водата, емоционалния стрес и многото предписани лекарствени средства, всички те водят до магнезиево изчерпване.

Магнезиевият недостиг обикновено се появява в резултат на малабсорбция (вид рядко заболяване, наречено “първична идиопатична хипомагнезиемия”) или други разстройства, които водят до значителна загуба на течности и електролити, включително и някои бъбречни заболявания, които засягат реабсорбцията на катионите (положително-заредени йони ). Различните стадии на недохранване, в резултат на алкохолизъм, допринасят за магнезиевия дефицит, каквото правят и някои медицински терапии, които нарушават електролитния баланс.

Тези терапии включват назогастрална аспирация, хранения без магнезий, както и използването на такива лекарства като бримкови диуретици и сърдечни гликозиди. Бързата загуба на телесни течности, както е в случая на изгаряния, увеличава нуждата от магнезий, а също и на други хранителни вещества. Недостигът на магнезий може да доведе до състояние, което се нарича “магнезиева тетания”, вид конвулсии, в които са засегнати нервите и мускулите.

Освен това, високо протеиновите диети и високият прием на калций увеличават нуждата от магнезий. 80% или повече от населението на Съединените щати е с дефицит на магнезий, включително много хора, които вземат добавки редовно. Тези хора може би си мислят, че редовното добавяне на магнезий ще запълни дефицита от него. За съжаление, това не е така.

Стресът от съвременния начин на живот, независимо дали химически, психически или от околната среда изчерпва магнезиевите запаси много по-бързо, преди още да бъде осъзнато. Ето кратък списък на причинителите на това изчерпване: психически стрес, физически стрес, кафе, захар, висока натриева диета, бяло брашно, алкохол, газирани напитки от типа на кола, тютюн, силно потене, медицински лекарства от всички видове, слаба щитовидна жлеза, хронична болка, диуретици, високо съдържание на въглехидрати, протеини и калций в диетата. Колкото по-господстващи са те в живота ви, толкова повече магнезий ще бъде нужен на тялото ви.

Връзката магнезий – калций

Съотношението между магнезий и калций е много важно, когато се търси причината за редица заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Усвояването и метаболизма на магнезия зависи от приема на калций и обратно. Следователно, балансът между тези два минерали е особено важен. С оглед на голямата полза от магнезия, традиционното съотношение 2 части калций към 1 част магнезий, трябва да бъде преразгледано.

Идеалното съотношение за нуждите на повечето хора е равни количества калций и магнезий. Ако приемате повече калций, то следва да приемате и повече магнезий. Тъй като калцият и магнезият зависят един от друг, за да се усвоят в тялото, никога не трябва да се приемат самостоятелно. Млякото има съотношение от около 8:1 калций/ магнезий, което създава проблем на пиещите мляко. Високият прием на калций може да доведе до недостиг на магнезий, което влошава здравето.

Магнезият регулира навлизането и използването на калция в клетките. Без магнезий, калцият в организма остава неизползван. Това ще завърши с калциеви отлагания в ставите (което утежнява артрита), камъни в жлъчката, камъни в бъбреците и в крайни случаи, калцификация на мозъка и други органи на тялото.

Това от своя страна, води до загуба на паметта, както и загуба на способността да се мисли и в крайна сметка, край на живота ви. Всички тези състояния, както е известно, изчезват, след като се допълни магнезий. Отново, пропорцията калций- магнезий трябва да се спазва, в противен случай, калцият става замърсител в организма!

Повече калций- истински проблем! Повече магнезий, от друга страна, е невъзможно! Повече калций и малко магнезий ще създаде остеопороза и чупливи кости. Недостигът на магнезий може да варира от лека до много тежка форма и тялото ще ви сигнализира, че сте в беда.

Какво ви казва тялото?

Сигналите на тялото са под формата на симптоми. Лек дефицит и вие ще забележите, лека депресия и липса на настроение. Тялото ви казва “Помогни ми, аз съм в беда”. Започвате да получавате главоболие, болки в долната част на гърба и силно стегнати мускули, особено отзад. Тогава вие вече имате “по-лоши проблеми”.

Много ниските нива на магнезий могат да укажат същите симптоми, както при необичайно високи нива на калций в кръвта. Допълването му може да предотврати и помогне за разтваряне на оксалатните камъни в бъбреците, но е токсичен за хората с неправилна бъбречна функция. Подобно на калция, магнезиевите съединения с оксалатите, подпомагат образуването на оксалатни камъни в бъбреците.

Но, излишъкът на калций, всъщност е, който произвежда камъните на първо място. Изследвания показват, че комбинацията от витамин В6 и магнезиев оксид разтваря камъните и ги намалява с 92%.

Изследвания показват, че магнезият може да спаси живота на хората със сърдечен пристъп, чрез отпускане на мускулите в кръвоносните съдове, като по този начин се подобрява притока на кръв към сърцето и се предпазват клетките на сърдечния мускул от страданието на бъдещите увреждания.

Симптоми за недостиг на магнезий:
• апатия
• обърканост
• депресия
• дезориентация
• халюцинации, раздразнителност, паранойа, слаба памет
• ангина
• артериосклероза
• високо кръвно налягане
• потене и тахикардия (учестен пулс)
• удари, тромбоза и инфаркти
• конвулсии, спазми
• еклампсия
• епилепсия
• мускулни потрепвания, нечувствителност
• нистагъм (бързо несъзнателно въртене на очните ябълки)
• бучене в ушите
• треперене
• физическа и умствена скованост, неподвижност
• каменни образования в бъбреците и жлъчката (но не бъбречен отказ)
• зъбен камък
• алкохолизъм
• рак
• артрит
• диабет
• остри инфекции
• чревна малабсорбция
• цироза на черния дроб
• панкреатит (възпаление на панкреаса)
• проблеми с простата
• силна миризма на тялото
• свръх активна щитовидна жлеза
• остри стомашни болки
• предменструално напрежение.

Как да получите магнезий?

Препоръчителната доза съгласно RDA е 350/280 мг, препоръчван прием 500 -1000 мг дневно.

Природни източници: водорасли, доломит, морски дарове, морски минерали, сокове от треви, зелени листа, ядки, мазни семена, покълнали зърна. Препоръчителната дневна доза магнезий, обаче, е невъзможно да бъде получена от хранителни източници, тъй като нашите почви са сериозно изтощени от хербициди, пестициди и изкуствени торове, а това води до изчезване на минерала от продуктите. Вземете това под внимание!

Ако приемате добавки с магнезий, обърнете внимание: Вземането на големи количества магнезий продължително време може да доведе до проблеми, особено, ако приемът на калций е нисък, а приемът на фосфор е висок. Особено важно е това за децата, които могат да развият бъбречни заболявания, тъй като скоростта на отделяне е бавна.

Симптоми за токсичност включват:
• забавена сърдечна честота
• умора
• слабост
• мускулни тремори
• намалени рефлекси
• анестезия (загуба на чувство или усещане)
• диария
• кома.

Потискащи: диуретици, алкохол, стрептомицин, сърдечни гликозиди.

Помощници: витамини В6, С, D, бор, калций, фосфор, протеини.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Калций (Ca)- основен минерал

Кой е виновен за остеопорозата?

Остеопороза

Съдържание на витамини и минерали в някои от най-консумираните храни

Полезните минерали…

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките! Любопитно за вас

Свързани публикации