Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Предлагаме ви гледната точка на John R. Lee M.D.  относно важните симптоми и рискови фактори за остеопороза, за да направите промени в начина си на живот и да се предпазите.

Всички са чували за това, как наличието на достатъчно количество калций в храненето и вземането на допълнително естроген могат да предотвратят остеопорозата.  Но, картината за храненето и начина на живот, която трябва да се погледне, когато става въпрос за предпазване на костите от изяждащата ги болест, е много по-голяма.

Ще бъдете щастливи да узнаете, че за огромното мнозинство от жените, не е необходим прием на естроген за предпазване от остеопороза. Остеопорозата е постепенното намаляване на костната маса и плътност, която може да започне още в юношеските години. Костната маса трябва да бъде в своя връх към края на 20-те или началото на 30-те години, но благодарение на неправилното хранене и липсата на движение, много жени вече започват да губят костите си още от 20-те си години.

Загубата на костна тъкан се появява по-бързо при жените, отколкото при мъжете, особено по време на менопаузата, когато рязкото спадане на естрогена и прогестерона ускорява костната загуба. Когато мислите за своите кости може би си представяте един мъртъв скелет, но вашите кости са жива тъкан точно както всяка останала част от тялото ви, и затова те също се нуждаят от добра доставка на хранителни вещества и редовни физически упражнения.

Новите кости непрекъснато се изграждат, а старата кост повторно се абсорбира и отделя от организма. Нашите по-големи и дълги кости, като тези на ръцете и краката, са много плътни и те напълно се заменят на всеки 10-12 години. Нашите по-малко плътни кости, като тези на гръбначния стълб и краищата на дългите кости, са по-малко плътни и се подменят на всеки 2-3 години.

Така, както виждате, ние винаги имаме възможност да си създадем по-добри кости. Най-важният елемент за костите са минералите. Без минерали нямаме кости. Най-важните минерали за костите са калций, магнезий, калий, фосфор и флуорид. Също толкова важен е и баланса между минералите. Твърде многото фосфор или флуорид, ще създадат бедна структура на костите (Почти всеки от нас вече поема твърде много флуорид.).

Без достатъчно магнезий, калцият не може да се абсорбира от костите. Витамините, също са участници. Например, витамин B6 работи заедно с елемента магнезий, за да получат калций вашите кости.

Проверете дали имате недостиг на витамини и минерали: Тест за недостиг на витамини и минерали

Хормоните тестостерон естроген и прогестерон също активно участват в строежа и разрушаването на костите. Тестостеронът и прогестеронът изграждат костите, а естрогена изглежда косвено забавя загубата на костите.

Проверете своя хормонален баланс:

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

При остеопорозата старата кост се абсорбира по-бързо, отколкото се изгражда новата костна тъкан, което причинява загуба на костна плътност и прави костите по-тънки и по-порести. Целостта и силата на костите е тясно свързана с костната маса и плътност. Костите на жените с остеопороза постепенно стават по-тънки и по-крехки.

Прогресивната загуба на костна маса може да продължи, докато скелета вече не е достатъчно силен, за да поддържа тялото. Когато това се случи костите могат спонтанно да се чупят. Тъй като костите стават по-чупливи, падания или натъртвания, които не биха ни травмирали преди, сега могат да доведат до счупване.

Загубата на костна тъкан изглежда е най-силна в гръбнака китките и бедрата. За съжаление обикновено няма признаци или симптоми на остеопороза, докато не се случи фрактура.

Ранни симптоми за остеопороза

• Безпричинно безсъние и безпокойство
• Ежедневни вечерни болки в краката и стъпалата
• Постоянни слаби болки в кръста
• Пародонтоза ронливи зъби
• Постепенно намаляване на ръста

Рискови групи за остеопороза:

• Ако сте жена
• Ако имате фамилна обремененост с остеопороза
• Ако сте бял
• Ако сте слаб
• Ако сте с нисък ръст
• Ако рано сте влезли в менопауза
• Ако имате нисък прием на калций
• Ако нямате физически натоварвания и движение
• Ако пушите цигари
• Ако пиете повече от две алкохолни напитки дневно
• Ако сте на хронична стероидна терапия (например преднизон)
• Ако сте на хронична антиконвулсантна терапия
• Ако приемате лекарства, които могат да причиняват виене на свят

Автор: John R. Lee M.D.

Още по темата:

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Кой е виновен за остеопорозата?

Хормонален дисбаланс при жените

Основни правила за Хормонална Заместваща Терапия

Минерали

Витамини

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Лечебни картинки

Свързани публикации