Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кой е виновен за остеопорозата?

Остеопорозата и връзката с калция?

Калцият е едно от първите вещества, за които е известно, че е от съществено значение в храненето. През 1842 година френски учен доказва експериментално, че съкращаването на живота на гълъбите е тясно свързано със силно изтощените кости. Когато дали на гълъбите калциев карбонат, всички проблеми изчезнали! Въпреки че е било известно, че това се случва при животните, опити върху хора не били предприети до средата на 1900 година.

В детското тяло калцият е в най-голямо количество спрямо всички други минерали. Възрастното тяло съдържа около 2%, или 0.9 кг калций от общото телесно тегло. Най-много, огромно количество от минерала (99%), е намерен в костите и зъбите, а останалите 1% (около 2/3 супена лъжица) в меките тъкани и телесни течности, обслужващи други функции, които не са свързани с костната структура. Тялото постоянно регулира количеството на калция в кръвта, за да го поддържа на нужното ниво.

Калциевият йон е най-чувствителния химически регулатор на човешката клетъчна активност, който ни е известен. Дори и най-малката разлика в концентрацията на калция може да повлияе на телесните клетки и органи, причинявайки нарушения в сърдечните удари, например. Ако концентрацията му в клетките стане прекалено висока, токсични форми на кислорода ще унищожат клетката.

Но, за да бъде калцият добър регулатор на телесните функции, е необходимо да бъдат налице и други фактори. Включително много хранителни вещества, които си взаимодействат с този минерал и засягат, както неговото усвояване така и неговите загуби с урината. Например, сърдечносъдовата система разчита силно на калция и магнезия. Без витамин D, калцият изобщо не може да се усвои. Обаче ако се добави много витамин D, по-вероятно е това да доведе до високо ниво на калций в кръвта, отколкото високия прием само на калций.

Борът играе важна роля в запазването на калция и може да помогне за повишаване нивата на естествения естроген. Той от своя страна, помага за опазването на калция. Растителните естрогени, като тези, открити в соевите продукти, са настоящия център на внимание в тази област. За да бъде транспортиран калция до костния мозък е необходимо да има баланс с фосфора. Когато не съществува баланс, костният мозък започва да гладува за калций и се развива остеопороза. Калцият е необходим за свиването на сърдечния мускул и за регулиране на сърдечния ритъм.

Той също участва в усвояването на желязото, помагайки му да преминава през клетъчните стени, като по този начин осигурява сила и енергия. При децата, той помага за облекчаване на болките в мускулите и костите, често наричани “болки на растежа”. Калцият ускорява рефлексите, помагайки на нервната система в преноса на импулса и способства за облекчаване на безсънието.

Също така е важен минерал в кръвосъсирването и за активирането на множество ензими. Доброто усвояване на калция е възпрепятствано от редица фактори. Такива като консумирането на големи количества мазнини, оксалова киселина (намерена в шоколада и ревена) и фитинова киселина. Калциевите загуби нарастват при настъпване на менопаузата, но след това отново се забавят. Същото нещо се случва и по време на бременност и кърмене, както и по време на детския растеж.

Успешната масова реклама е пропита от убеждението, че потреблението на мляко е от ключово значение за предотвратяване на остеопорозата. И все пак, населението в развиващите се страни, изглежда има по-малък риск от фрактури, отколкото в страните, където се пие мляко, въпреки ниското им телесно тегло и приема на калций от млякото. Може би, защото те също така пушат по-малко, пият по-малко алкохол, извършват повече физически труд и консумират по-малко протеини, сол и захар.

Проучванията показват, че жените, консумиращи месо губят 35% от своята костна маса към 80- годишна възраст. А жените вегетарианци губят само 18%. Остеопорозата не се случва единствено от липсата на калций, нито калциевите добавки сами по себе си ще решат проблема.

Най-малко 40% от жените след менопауза имат крайно ниски нива на стомашна киселина, необходима за абсорбирането на калция. Именно такива хора, могат да усвояват само около 4% от перорално приетия калциев карбонат, докато хората, които имат адекватни количества на киселината го усвояват около 22%.

С цел стимулиране на продажбите, някои антиацидни продукти са рекламирани като добър източник на минерала. Калцият, използван в антиацидите не се абсорбира лесно, в допълнение към наличието и на друг проблем. Много антиациди съдържат алуминий, който потиска усвояването на калция, а също и той самия причинява токсичност. Maalox, Amphogel, Gelusil, и Mylanta съдържат цели 200 мг. алуминий на таблетка, а буферирания аспирин може да съдържа 10-52 мг. на таблетка.

Когато калциевият карбонат, видът, открит в Tums или в черупките на стридите, например, влезе в контакт със стомашните киселини, той се преобразува в калциев хлорид, който се абсорбира по-добре, но това също така подобрява и алуминиевото усвояване. Освен това, антиацидите са създадени, за да намаляват киселината в стомаха, като по този начин нанасят вреда в използването на калция от този източник.

Бира, алкохол, кафе, чай, безалкохолни напитки, сол и никотин са най-лошите врагове на костите. Те пряко се намесват в усвояването на калция. Захарта също е една от основните причини за недостиг на калций и е известно, че изчерпва запасите на тялото от фосфор. Фосфорът и магнезият, са от съществено значение за усвояването на калция и когато е налице дисбаланс на единия от тях, калция по-скоро се изхвърля от тялото, отколкото използва.

Съдържащите много фосфор храни принуждават калция да образува неразтворими съединения, които водят до недостатъчно усвояване. Пилешкото месо съдържа повече фосфор, отколкото дори постните червени меса.  Консумирането на големи количества домашни птици, морски храни, безалкохолни напитки, свински продукти, както и преработени храни, значително допринасят за фосфорно-калциевия дисбаланс.

Не само захарта има разрушителни последици за калциевите нива, кофеина прави същото. Заради диуретичните си свойства, той удвоява скоростта на отделяне на калция. Кофеинът принуждава паращитовидната жлеза да отделя хормон, отговорен за изтеглянето на калция от костите, с цел поддържане нивото на калций в кръвта в нормални граници. В допълнение, кафето не само съдържа кофеин, но още 29 други киселини, които изискват изтеглянето на калция от костите, за да бъдат неутрализирани.

При консумацията на прекалено много протеини, разлагането и отделянето на повече съдържащи сяра аминокиселини принуждава урината да стане по-кисела. Така заедно с излишните протеини се изхвърля повече калций. Месо, птици, риба и яйца са концентрирани източници на съдържащи сяра аминокиселини. Растителните храни съдържат същите серни аминокиселини, но те са по-малко концентрирани източници на общия протеин и по този начин е по-малко вероятно да се появят отделяния.

Колкото повече протеини са изядени, толкова повече калций е загубен и отделен от тялото. Ако няма достатъчно калций в храната или ако той е загубен, заради високо протеинова диета, тялото ще събере калций откъдето може, за да задоволи нуждите си. Това събиране обикновено идва от костите, което ще допринесе за остеопороза. Друг полезен плюс на растенията е прогестерона. Той доказа, че играе жизнено важна и уникална роля в лечението на остеопорозата чрез фактическо пълно изменение на загубите, причинени от болестта.

Упражненията за натоварване на краката поне три пъти седмично също играят значителна роля при запазването на калция. За много поколения, млякото беше изтъквано като единственият добър източник на калций и основен деятел за предотвратяване на остеопорозата. В действителност, е нужно изключително високо потребление, за да се получи достатъчно калций от млякото и да бъде от полза.

Обработката на млякото може да свърже калция, правейки го направо неизползваем от тялото. В допълнение, много хора погрешно вярват, че няма алтернативи на млякото за получаване на калций. Листните зеленчуци са най-добрите растителни източници на използваем калций, но те рядко се разглеждат или препоръчват. Тортилите (царевични питки) също са добър източник на калций.

За обща представа, ще дадем списък на процента калций, който се абсорбира от някои храни: варени зеленчуци (50-70%), мляко (32%), тофу (31%), бадеми/сусамени семена (21%), варен червен/бял/шарен боб (17%). Варените спанак/листа на цвекло/захарно цвекло/и ревен, се абсорбират само 5%, заради оксалатното им съдържание.

Преди няколко години водещ специалист, на симпозиум в Дания, заяви, че повече жени умират от остеопороза и свързаните с нея фрактури, отколкото от рак на гърдата, на шийка на матката и други маточни заболявания. В САЩ, здравните разходи за костни фрактури са до 10 милиарда долара годишно и те водят до най-малко 200 000 смъртни случая.

Една от всеки три жени и един от всеки шест мъже след пенсионна възраст, ще страдат от фрактури. Най-рисковите жени ще бъдат тези, които са относително неактивни, имат малко телосложение и бъбречни заболявания. Също, ако имат отстранени яйчници преди навършване на четиридесетте и фамилна история с остеопороза. Или са с произход от Северна Европа, Латинска Америка или Азия. Плюс факта, че по различни причини, колкото по-възрастен става човек, толкова по-трудно му е да абсорбира калция.

Има известно съмнение, че типичната западна диета е отговорна за опустошителните последици на остеопорозата. Без да се споменават породените и много други здравословни проблеми. С многото мазнини, захар, протеини, натрий и фосфор, “западната кухня” причинява промиване на калция от организма. Той остава неусвоен и затова никога неизползван. След разходването на милиони долари за храни, разрушаващи тялото, още повече са изхарчени за добавки, които да премахват щетите.

Ако тялото поглъща твърде много калций, могат да възникнат следните проблеми :

1) хиперкалцемия (твърде много калций в кръвта);
2) твърде много в урината, което повишава риска от камъни в бъбреците;
3) калцификация на различни телесни тъкани, особено на бъбреците;
4) остеосклероза (прекалено плътни кости).

Но, естествените шансове за появата на тези състояния са малко вероятни. Обикновено това се случва от прекален прием на добавки и/или лошото им усвояване. Това води до натрупвания на минерала в нежелани области на тялото. Стойностите съгласно RDA са различни, в зависимост от страната. Световната здравна организация дава в своята препоръка най-ниската доза. В САЩ съветват за най-високата. Националният институт на здравеопазването в САЩ препоръчва прием на 1 грам калций на ден за жени преди менопауза и 1,5 грама на ден за жени след менопауза.

Но, трябва да бъде ясно, че прекомерното приемане, от над 2 грама на ден може да доведе до хиперкалцемия. Изследванията показват, че 1250 мг. калций на ден, в продължение на два до три месеца, забавя анормалното клетъчно делене в дебелото черво. Това може да бъде приписано на способността на калция да детоксифицира канцерогенните жлъчни киселини.

Други изследвания са показали, че хората с хипертония имат занижени нива на калций и добавянето на 1500 мг. дневно, значително понижава кръвното налягане. Съотношението за най-добро усвояване на калция трябва да бъде 2:1 на калций към магнезий, както и до 2,5:1 на калций към фосфор. Изследванията са показали, че калцият се абсорбира много по-ефективно, когато се консумира в много малки дози.

Забележка: Как да проверите дали вашата добавка е в състояние да се асимилира добре? Поставете таблетката в оцет и я оставете за 30 минути. Ако тя се разпадне на части през това време, това е добра индикация, че същото ще се случи и във вашия организъм. Разбира се ако има достатъчно солна киселина на разположение, за да се свърши работа. (Компаниите в САЩ, отговарящи за изчистването на отпадните води, забелязват, че все по-често по време на пречистването намират цели мултивитаминни таблетки.)

Резюме: Имената са: Ca, Ca+2, Ca++, елемент 20. Често изписвани търговски наименования са: “калциев карбонат” (което е тебешир, началното съединение за производство на калциеви соли), “калциев глицерофосфат”, “калциев фосфат”, “калциев пирофосфат, и “калциев сулфат”(гипс).

Симптоми за недостиг:
• спазми,
• емоционална възбуда,
• нервност, безсъние, главоболие,
• задържане на кадмий и олово,
• скърцане със зъби,
• мускулни спазми/ потрепвания, повишено мускулно/ сухожилно разтягане, конвулсии,
• слаби/ меки кости, омекване на зъбите, късно никнене на зъби,
• намален калций в кръвта, студени ръце и крака, изтръпване,
• хидроцеле (подуване на скротума),
• нощно изпотяване,
• разширени вени,
• циреи, кожни обриви, дълбоки абсцеси, хронични сълзящи рани, напукана кожа,
• болки в гърдите.

Симптоми за токсичност:
• намален гастроинтестинален тонус,
• бъбречна недостатъчност,
• емоционално влошаване,
• повишено ниво на калций в кръвта.

Потискащи (Инхибитори): мазнини, оксалова киселина, фитати, аспирин, барбитурати, силни успокоителни, алуминий, неомицин, превишена консумация на протеини/ сол/ алкохол, тютюнопушене, кофеин и продължително обездвижване.

Помощници: Витамини A, C, D и F, бор, желязо, магнезий, фосфор, стронций и солна киселина.

Добавките с калций, които най-често се използват:

1) Костно брашно – представлява смлени кости на животни и не се абсорбира лесно от тялото. То също така съдържа голямо количество фосфор и не е добър избор за строгите вегетарианци.

2) Калциев лактат – е млечен дериват и също не е добър избор за строгите вегетарианци. Обаче, той е по-лесен за усвояване от костното брашно.

3) Калциев глюконат – получава се от растителни източници и е по-мощен от калциевия лактат.

4) Доломит – е естествена форма на калций и магнезий, за усвояването и не е нужен витамин D. Обаче, той не се абсорбира добре и обикновено води до замърсяване.

5) Калциев цитрат – силно абсорбираща се форма, която изисква по-малко солна киселина за своето усвояване. Тази форма е подходяща за възрастни хора и за хора със стомашно-чревни нарушения, които намаляват секретирането на солна киселина.

6) Калциев глюконат и калциев хидроксиапатит са също добри форми. Но калциевият карбонат, доломита и костното брашно са най-слабо усвоимите форми.

7) Хелати и хлориди – са най-скъпите форми. Но има много малко доказателства в подкрепа на това, че те се усвояват по-добре от евтините форми.

Източник: www.innvista.com

Още по темата:

Водата

Калий (К) – основен минерал

Минерали

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Натрий (Na) – основен минерал

Фосфор (Phosphorus)

Свързани публикации