Могат ли понижаващите холестерола лекарства да предизвикат сърдечна недостатъчност?

Понижаващите холестерола лекарства и сърдечна недостатъчност?

Сърцето бие 100,000 пъти всеки ден, изпомпвайки 1,900 литра кръв на всеки 24 часа. То никога не почива и затова трябва да разчита на огромно количество енергия. Именно тук е иронията, че всяка година американците харчат по 20 млрд. долара за понижаващи холестерола лекарства (CLDs), лишавайки сърцата си от енергия.

Тези лекарства работят чрез блокиране на един ензим в черния дроб, който произвежда холестерола. Но същия ензим произвежда и коензима Q10, който осигурява енергия на сърцето, подобно на бензина в колата ни. Проучванията показват, че CLDs може да понижи кръвното ниво на коензим Q10 с цели 40%.

Това може да е причината, хората, приемащи тези лекарства често да се оплакват от умора, мускулни болки и проблеми с паметта. Това е и причината някои учени да се притесняват, че приемането на CLDs, може да бъде основа за бъдеща епидемия от сърдечна недостатъчност. Очевидният съвет за пациентите, приемащи CLDs, е да изискват от своите лекари добавяне и на коензим Q10, за да се предотврати глада на сърцето за енергия.

Удивително е, че повечето хора знаят толкова много за холестерола и толкова малко за коензима Q10!

* CLDs – понижаващите холестерола лекарства

Автор: docgiff.com

Още по темата:

Натурални терапии

Напълняване и наднормено тегло

Холестеролът!

Какво знаем за “сърдечния витамин” Q10?!

Витамин Ф (F). Опорна точка…

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

5 цвята на здравето

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Свързани публикации