Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Какво знаем за “сърдечния витамин” Q10?!

Коензим Q10 (убихинон)

Малко история: Коензимът Q10 е извлечен за първи път от сърце на бик през 1957 г. от американския учен Фр. Крейн. След това се изяснило, че това вещество е широко разпространено в човешкия организъм и го нарекли – убихинон (всесилен, масов хинон). Откритието не само отбелязват с нобелова награда, но и го признават за едно от най-големите открития на века. През 60-те години в Япония първи използват сходно на Q10 вещество- Q7 при сърдечна недостатъчност.

С много изследвания се доказва антиоксидантната му активност и през 70-те и 80-те години се разработва технология за промишленото му производство, отново в Япония. Но първоначалната цена е много висока- 1 гр. Q10- 4000 $. Едва през 90-те години американците и японците успяват да внедрят производства с по-достъпни цени за масова употреба.

Може и без него…

Оказва се, че не може. Коензимът Q10 е вещество, без което нито една от клетките (100 трилиона) в нашия организъм не може да си осигури енергия. Антиоксидантният му ефект е косвен, за разлика от директните антиоксиданти (бета-каротина, витамините Е и С…), които се съединяват с вече образувания свободен радикал. Всъщност и двата вида се допълват в защитата на клетката. Q10, обаче не се набавя само от храната, той се синтезира и от организма. Доказано е, че след 20-годишна възраст наличността му в клетките прогресивно намалява, а неговия разход при стрес, големи натоварвания и още редица фактори, расте. От друга страна Q10 се синтезира в организма от аминокиселината тирозин.

Процесът на синтез има 17 етапа, регулира се от няколко ферментни с-ми и изисква участието на седем витамина: В2, В3, В5 (пантотенова киселина), В6, В9 (фолиева киселина), В12, С и редица микроелементи! Доста уязвим процес на синтез?! Възможността да се попълни дефицита на Q10 от храната е малка, тъй като съдържанието му в обичайните продукти за хранене (месо, черен дроб…) е оскъдно. А тези продукти са категорично противопоказни за хора с повишено съдържание на холестерол в кръвта, болни от атеросклероза и много други заболявания на обмяната на веществата. Тогава остава алтернативата – допълнителен прием.

Тайните на природата се откриват, изследванията…

Известният американски учен Майкъл Ричман пресмята 62 болести (от исхемия на сърцето, атеросклероза и диабет до злокачествен рак и пародонтоза), свързани с дефицита на това незаменимо вещество. Какви са неговите приложения:

За профилактика: науката поставя на първо място сърдечносъдовите заболявания (Q10 добива световната слава като “сърдечния витамин”), а също за укрепване на имунната система, нормализиране на обменните процеси и общо оздравяване на организма.

В комплексното лечение:

Изследванията показват неговото положително влияние и ефективност при:

– исхемична болест на сърцето и други сърдечносъдови заболявания лечение на атеросклерозата и нейните усложнения
– хипертонична болест
– ендокринни заболявания; хиперфункция на щитовидната жлеза
– неврологични заболявания
– пародонтоза
– заболявания на черния дроб и кръвта
– диабет (намалява кръвната захар в кръвта почти 30% без допълнителна доза инсулин) язва на стомаха – при различни форми на астма
– мускулна дистрофия
– профилактика и лечение на синдрома на хронична умора
– забавяне процеса на стареене в организма
– стимулира имунитета и адаптационните реакции на организма отбелязано е положително влияние на клетките на очите
– намалява значително токсичността и страничните действия на антибиотиците и противораковите препарати
– в редица случаи дори се е удало продължаване живота на онкологично болни и т.н.

Усвояването…

Q10 е мастноразтворимо вещество, затова прахообразните и таблетни форми, а също и маслените разтвори следва да се приемат с мазна храна, макар че и това не гарантира пълно усвояване.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си Тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Масажи

Рецепти- лечебни

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации