Какво знаем за “сърдечния витамин” Q10?!

Коензим Q10 (убихинон)

Малко история: Коензимът Q10 е извлечен за първи път от сърце на бик през 1957 г. от американския учен Фр. Крейн. След това се изяснило, че това вещество е широко разпространено в човешкия организъм и го нарекли – убихинон (всесилен, масов хинон). Откритието не само отбелязват с нобелова награда, но и го признават за едно от най-големите открития на века. През 60-те години в Япония първи използват сходно на Q10 вещество- Q7 при сърдечна недостатъчност.

С много изследвания се доказва антиоксидантната му активност и през 70-те и 80-те години се разработва технология за промишленото му производство, отново в Япония. Но първоначалната цена е много висока- 1 гр. Q10- 4000 $. Едва през 90-те години американците и японците успяват да внедрят производства с по-достъпни цени за масова употреба.

Може и без него…

Оказва се, че не може. Коензимът Q10 е вещество, без което нито една от клетките (100 трилиона) в нашия организъм не може да си осигури енергия. Антиоксидантният му ефект е косвен, за разлика от директните антиоксиданти (бета-каротина, витамините Е и С…), които се съединяват с вече образувания свободен радикал. Всъщност и двата вида се допълват в защитата на клетката. Q10, обаче не се набавя само от храната, той се синтезира и от организма. Доказано е, че след 20-годишна възраст наличността му в клетките прогресивно намалява, а неговия разход при стрес, големи натоварвания и още редица фактори, расте. От друга страна Q10 се синтезира в организма от аминокиселината тирозин.

Процесът на синтез има 17 етапа, регулира се от няколко ферментни с-ми и изисква участието на седем витамина: В2, В3, В5 (пантотенова киселина), В6, В9 (фолиева киселина), В12, С и редица микроелементи! Доста уязвим процес на синтез?! Възможността да се попълни дефицита на Q10 от храната е малка, тъй като съдържанието му в обичайните продукти за хранене (месо, черен дроб…) е оскъдно. А тези продукти са категорично противопоказни за хора с повишено съдържание на холестерол в кръвта, болни от атеросклероза и много други заболявания на обмяната на веществата. Тогава остава алтернативата – допълнителен прием.

Тайните на природата се откриват, изследванията…

Известният американски учен Майкъл Ричман пресмята 62 болести (от исхемия на сърцето, атеросклероза и диабет до злокачествен рак и пародонтоза), свързани с дефицита на това незаменимо вещество. Какви са неговите приложения:

За профилактика: науката поставя на първо място сърдечносъдовите заболявания (Q10 добива световната слава като “сърдечния витамин”), а също за укрепване на имунната система, нормализиране на обменните процеси и общо оздравяване на организма.

В комплексното лечение:

Изследванията показват неговото положително влияние и ефективност при:

– исхемична болест на сърцето и други сърдечносъдови заболявания лечение на атеросклерозата и нейните усложнения
– хипертонична болест
– ендокринни заболявания; хиперфункция на щитовидната жлеза
– неврологични заболявания
– пародонтоза
– заболявания на черния дроб и кръвта
– диабет (намалява кръвната захар в кръвта почти 30% без допълнителна доза инсулин) язва на стомаха – при различни форми на астма
– мускулна дистрофия
– профилактика и лечение на синдрома на хронична умора
– забавяне процеса на стареене в организма
– стимулира имунитета и адаптационните реакции на организма отбелязано е положително влияние на клетките на очите
– намалява значително токсичността и страничните действия на антибиотиците и противораковите препарати
– в редица случаи дори се е удало продължаване живота на онкологично болни и т.н.

Усвояването…

Q10 е мастноразтворимо вещество, затова прахообразните и таблетни форми, а също и маслените разтвори следва да се приемат с мазна храна, макар че и това не гарантира пълно усвояване.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си Тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Масажи

Рецепти- лечебни

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации