Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Съвременните „диети” или как да съсипете здравето си?!

Съвременните „диети”

Не е ясно кой и защо вкорени трайно в умовете ни идеята, че ако за кратко време се намали количеството на храната или увеличи употребата на даден хранителен елемент (монодиетите), или се ограничи някакъв вид нутриент (например въглехидрати), можем да постигнем реални и което е най-важното, трайни резултати в намаляването на теглото?

Диетовманячаване?

Това определено не е така. Доказателството- измислени са повече от 28000 диети! Ако резултатите от поредната диета са трайни, то тогава би трябвало да има 3- 5 вида диети, за всеки вкус и цвят! Факт обаче е, че след “успешния” финал на диетата, човек се връща обратно към “нормалното” си хранене, а с него се завръща и “нормалното му тегло”- напълно нормално за такова хранене.

Малко е това, че теглото се възвръща, но то води и “пленници- нови здравословни проблеми! И какво правим тогава? Десен завой. Търсим нова, по-строга, по-ефективна диета, последиците от която ще бъдат още по-печални. И така докато опитаме всичко и всички, или не започнем да обръщаме поглед към правилното хранене. Съзнателно избягвам думата “балансирана диета”, защото понятието “баланс” за всеки човек е доста субективно.

По-подходящата дума е “адекватна диета”, т.е. съответстваща на вашата възраст, пол, физическа активност и цели, които сте задали за себе си. Очевидно е, че отслабващият човек трябва да се храни правилно, но не така, както го прави някой, който просто поддържа теглото си или, обратно, увеличава мускулатурата си. Да наложиш на всички подред “балансирана диета”, е грешен подход. Освен това, по някаква причина, цифрите на този баланс- протеини, мазнини и въглехидрати, за всеки човек са различни.

Правилната диета

Правилната диета е тази, към която можете да се придържате през целия си живот, това твърди Х. Шелтън. И това е напълно вярно. А сега на въпроса. Мога ли да запазя през целия си живот “диета без въглехидрати”? Отговорът е ясен- “малко вероятно”. Да, има нации, които живеят на такъв хранителен режим от хиляди години, тялото им е адаптирано към такава диета.

Но, в тяхното меню фигурират много диворастящи растения, основен доставчик на така необходимите за тялото им въглехидрати. Пият много чайове от билки, които стимулират отделянето на кетони (вредни продукти от разграждането на мазнини и протеини) от тялото. И най-важното, консумират сурово месо и риба (прясно замразена), които осигуряват на организма им необходимите нутриенти. Дали привържениците на “безвъглехидратните диети” знаят за всички тайни на този вид хранене?

Преструктурирането на енергийния баланс от един вид в друг, е доста трудно и изисква специални познания. Авторите на такива диети, дали са наясно с многото различни странични действия, включително хормонални смущения? В арсенала на културистите е протеиново-мазната диета, но тя няма нищо общо с такъв род диети. Тя е добре измислена, целева и краткосрочна. В резултат- има намаляване на масата от мазнини с минимална загуба на мускулна маса. Тази диета не е панацея и се използва вътре в доживотната диета, наречена правилно адекватно хранене.

Последици от монодиетите

Особено вредни са монодиетите, когато се налага “да седите” на някакъв определен продукт: ориз, елда, кафе с шоколад и т. нататък. Слабият организъм чувства колосален дефицит на макро-и микроелементи, на витамини, аминокиселини и мазнини. За всичко това трябва да си платите, при това със собственото здраве.

Организмът не прощава на такива издевателства с него. Природата не е предвидила, че някой изкуствено ще ограничава себе си от някои хранителни вещества, особено важни за живота му. И затова, тя няма нужните защитни механизми (от типа “защита от глупост”). В резултат на това, тялото възприема монодиетата като глад в скрита форма. Отговорът на това е използването на всички вътрешни резерви, количествата на които не са безкрайни.

Човекът наистина намалява теглото си. Но, в този случай думата “тегло” подразбира- мускулна маса, вода, мазнини и дори калций от костите. Резултатът е “нездравословна слабост” с много вътрешни загуби и проблеми, вместо здравословна хармония и красота. Между другото, красотата е първата, която ще пострада от монодиетата. Кръгове под очите, крехки нокти, цъфтящи коси, суха, груба кожа – това е само малък списък, съпътстващ монодиетата.

Това обаче не са основните проблеми, които се проявяват при бързата загуба на тегло. Те крият риск от възможността да се получи сърдечен удар и инсулт, заради отлагането на холестерола в кръвоносните съдове, в които той (холестерола) попада при лавинобразното разпадане на мазнините. На вас никой не ви казва за проблема с разпределението на разпадащите се мазнини, а той в действителност е много важен.

Това е особено важно при “мастно-разлагащите” процедури от типа на мезотерапията, когато подкожната тъкан под действието на лекарства се разтваря и отива направо в кръвообращението. Оказва се, че това е обратен вид липосукция, когато мазнините не се отделят от тялото, а се въвеждат в него. Само че сега те няма да лежат под кожата, а в съдовете!

Не яжте след…

Не мога да не обърна внимание и върху толкова популярната “диетична” мярка, като “Да не се яде след 6 часа.” Особено ревностните в борбата със собственото си тегло отиват още по-далеч – “Да не се яде след 5 или дори 4 часа.” Напълно споделям мнението на онези, които твърдят, че това може да се припише само на шарлатаните диетолози, които изобщо не разбират от хранене и обмяна на вещества.

Също така “не яжте след …” противоречи на основните и най-правилни принципи на здравословното хранене- чест прием на храна (най-малко 5- 6 пъти през деня, а най-добре повече). Единодушното мнение е, че “не яжте след …” е изключително вредна мярка и няма нищо общо с правилното здравословно хранене. Тя е прикрита форма на гладуване, което води до по-бавен метаболизъм, загуба на мускулна маса и следователно до увеличаване процента на мастна тъкан.

Има ли добри диети?

Разбира се, че има. Такава е така наречената “Средиземноморска” диета. “Разделното хранене, от което здравословното хранене е заимствало много. Също така добра е и палеодиетата (диета “на пещерняка”), която носи в себе си много рационалност. Диетата на културистите, но не в екстремните и форми. И дори вегетарианството, което не споделям, но вярвам, че внимателното и компетентно приложение може да донесе повече ползи, отколкото вреди.

Всъщност, това не са диети в обичайното значение на думата, а пожизнена система на хранене. П О Ж И З Н Е Н О- звучи като присъда. И това е присъдата за наднорменото тегло и “болестите на цивилизацията”. Движи се и се храни правилно, и тогава ще забравиш какво е полугладна диета, а тялото с благодарност ще те възнагради за грижите към него!

Източник: www.missfit.ru

Още по темата

Книги за самолечение

Напълняване и наднормено тегло

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Литотерапия- лечение с камъни

Вода и отслабване

Как да отслабнем

8 прости правила за стройна фигура!

Иматe проблеми с отслабването? Проблемът може да е вашето лекарство?!

Коремните мазнини са смъртоносно опасни!

Мазнини-убийци ни правят „шкембелии”

Основни Захари

Мазнини и масла

Свързани публикации