Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мазнини и масла

Как да избираме мазнини и масла?

Маслата са най-добри, ако се получават от хранителни продукти, в които те естествено се срещат. В повечето случаи се препоръчва студено- пресован зехтин (екстра върджин) в кафяво-стъклени бутилки. Избягвайте “светлите” масла, защото те са по-силно рафинирани, а също и се продават в пластмасови бутилки.

Те могат да съдържат химикали от пластмасата. Маслата трябва да се съхраняват в хладно, тъмно място и в пълни съдове. Охлаждайте маслата в ежедневната употреба, с изключение на видовете, които лесно се втвърдяват.

За предпочитане е да използвате само малки количества наситени мазнини, които са твърди при стайна температура, такива като мазнините в твърдо сирене, говеждо и овнешко месо, освен ако тези мазнини не са нагрявани. Непастьоризираното масло и сметана, действително е здравословна храна, а също и ненагряваното кокосово масло и палмово масло са много добри.

Избягвайте всички химически втвърдени (хидрогенирани) мазнини, включително и маргарин. Използвайте предимно масла с високо съдържание на олеинова киселина, като зехтин, бадемово масло и в по-малка степен фъстъчено масло. Фъстъченото масло помага срещу артрит, но не е подходящ за нечувствителни, алкални хора, в които то може да допринесе за формирането на мастни депозити в артериите.

Използвайте рядко полиненаситени масла (с по-високо съдържание на линоленова киселина), ако сте чувствителни. Те лесно се окисляват, особено, ако съдържанието на витамин Е е ниско, и след това спомагат за развитието на рак. Въпреки това е препоръчително да се използват повече рибени масла или линоленови киселини, както е в лененото семе, заедно с достатъчно витамин Е.

Можете да си набавите рибени масла от прием на сурова риба, при закупуване на масла, като например масло от черен дроб на треска, етикетът трябва да посочва, че то е студено пресовано, както и за предпочитане е рибата да е била преработена с азот. Колкото е по-добро на вкус или мирис, толкова е по-гранясало.

Хората, които са нечувствителен и алкални (например, сърдечносъдови заболявания), но които също страдат от затлъстяване, кожни и чернодробни заболявания трябва да бъдат още по-внимателни в избягване на хидрогенирани и силно нагрявани мазнини и масла. Те са съветвани да използват добавки с лецитин и витамин Е. Наистина полезни са само мазнини и масла, включително и наситени мазнини, които не са силно нагрявани. Втриването на масло от черен дроб е от полза при малабсорбация на мазнини.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Още по темата

Митовете за протеините

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Как да изгорите мазнините с дихателни упражнения?

Употребата на транс мазнини води до депресия

Мазнини-убийци ни правят „шкембелии”

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Здравословно хранене

Витамин F. Опорна точка…

Свързани публикации