Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Средиземноморската диета

В страните от Средиземноморието, болестите на сърцето се срещат много по-рядко, отколкото в други страни. Изследователите смятат, че продуктите, общоприети в Гърция и Италия, са една от основните причини за тази разлика.

В последния брой на списанието на известната клиника Майо (Mayo Clinic women’s healthsource) се посочват основните компоненти на средиземноморската диета, както и причините, защо именно този подход е много полезен за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Основните компоненти на средиземноморския стил на хранене са:

Голямо количество пресни плодове и зеленчуци. В повечето страни на Средиземноморието плодовете и зеленчуци са част от всяко хранене. Те са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване натрупването на холестерол в артериите.

Хляб, макаронени изделия и ориз, обикновено приготвени от цели зърна. Целите зърна са отличен източник на фибри и съдържат огромно количество витамини и минерали. Някои видове диетични фибри също така могат да помогнат за намаляване нивата на холестерола в кръвта и за намаляване на общия риск от сърдечносъдови заболявания.

Здравословни мазнини. Зехтинът е основен източник на мазнини, използван в кухнята на Средиземноморието. Този тип мононенаситени мазнини помагат за намаляване нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL или “лош” холестерол). Маслото се използва вместо наситените мазнини или нездравословните транс – мазнини.

Средиземноморската диета включва и друг вид здравословни мазнини – полиненаситените мазнини омега-3 мастни киселини, които могат да бъдат намерени в рибата, растителните масла, ядките. Омега-3 мастните киселини се смятат за особено полезни, защото те могат да намалят нивата на триглицеридите и да допринесат за подобряване здравето на кръвоносните съдове, а също да предпазват от инфаркт.

В средиземноморските страни ядат малко червено месо. Най-щедър източник на протеини са бобовите- фасул, грах и леща. В тези страни пият алкохол, почти всеки ден, но в умерени количества. Някои изследвания показват, че консумацията на алкохол е свързана с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

В Средиземноморието, от алкохолните напитки се консумира най-вече вино, което е много по-полезно за сърцето от другите видове алкохол. Препоръчваните дози от натурално гроздово вино на ден са: за жените- една чаша, за мъжете – две чаши.

Други аспекти на Средиземноморската диета включват мекотели и ракообразни, най-малко два пъти седмично. Известно количество млечни продукти, такива като сирене, кашкавал и кисело мляко. Включени са и малки количества ядки и семена. Бонбони и сладки в средиземноморските страни се ядат само при специален повод. С помощта на различни билки и подправки, храната получава специален вкус и аромат.

Освен това, хората в тези страни се движат много. И което е много важно- ядат заедно със семейството и приятелите си! Средиземноморската диета е известна като здравословно хранене не само за сърцето. Някои проучвания показват, че тя може също да намали риска от: диабет, някои форми на рак, затлъстяване и болестта на Алцхаймер.

Източник: geniuscook.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Мазнини-убийци ни правят „шкембелии”

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Здравословно хранене

Витамини и минерали

Направете си Тест

Лечебни картинки

Свързани публикации