Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Полезните минерали

Минерали – неорганични вещества, които са съставени от метални и неметални йонни форми. Най-важните метали за организма ни са: калций, магнезий, калий и натрий като макроелементи и бор, хром, кобалт, мед, йод, желязо, манган, молибден, селен и цинк като микроелементи.

Важни неметали са хлорид, фосфор и сяра. Вредни са алуминий и тежките метали: кадмий, олово и живак. Докато небалансираното потребление на макроелементи може да доведе до здравословни проблеми, то прекомерните дози от микроелементи много лесно могат да ги превърнат в токсични вещества. Широкото използване на химични торове и рафинирането на храните, заедно с не здравословните навици за хранене, е причина за масово разпространените минерален недостиг и небалансираност. Особено това важи за: хром, манган, магнезий, селен и цинк.

По-нататък проблемите следват от замърсяването с тежки метали като: олово от боите, дима и отработените газове; живак от пестицидите, дезинфектантите за семената, големите риби и амалгамните пломби на зъбите. Симптомите включват умора, слабо съпротивление към инфекциите, артрит, хиперактивност и психични проблеми. Употребата на високи дози калций, магнезий и цинк помагат за отделянето на тежките метали от тялото.

Друга опасност е контактът на плодовите киселини с метал. В момента консервните кутии вече са заменени с пластмасови, но химикалите, отделени от пластмасата могат да са също толкова опасни, колкото и тежките метали. Допълнителен дисбаланс предизвиква и общата злоупотреба с готварската сол. Дори “наистина нерафинираната” морска сол обикновено има само част от полезните минерали, които се съдържат в морската вода- това всъщност е “раздробяване” вместо рафиниране.

Макробиотичната морска сол, все още, има повече полезни минерали от първоначално представените в морската вода минерали. Тези, които живеят в близост до море могат да използват морска вода вместо сол. Ако имате наднормено тегло, ако имате високо кръвно налягане или бъбречни проблеми, или ако консумирате голямо количество животинска храна или предлаганите в мрежата осолени продукти, избягвайте допълнителната сол, използвайте калиев хлорид и водорасли.

Ако, от друга страна, сте вегетарианец, с ниско кръвно налягане, хипогликемия, алергия или слаби очи, ако сте с тегло под нормалното, допълнителната сол ще ви донесе ползи. Тъй като готварската сол обикновено е с добавен йод, а много хора днес съзнателно са намалили консумацията й, то те могат да развият недостиг на йод; затова използвайте също богати на йод водорасли, било то пресни, на прах или на таблетки. Минералът бор официално не е признат като съществен минерал, обаче, той е важен за метаболизма на калция, а оттам и за здравите кости.

При изследване на жени, добавка с бор намалила загубата на калций с 44% и повишила естрогена до същите нива, както при жените, получаващи естроген заменяща терапия. Той може да помогне и при артрит. Използваните дози са: лечебна доза 9 мг. и поддържаща доза 3 до 6 мг. Борът обикновено не се предлага като добавка. Вместо това, можете да използвате боракс или борова киселина, 50 мг боракс съдържа приблизително 6 мг бор, а боровата киселина 8 мг. За да измерите това количество, разтворете 1 равна чаена лъжичка боракс в 1 кварта ( (мярка за течности 1. 14 л) вода и вземайте два пъти дневно по 1 чаена лъжичка с храната.

Бораксът и боровата киселина имат много ниска токсичност, симптоми за токсичност се развиват само след прием на няколко грама в продължение на няколко месеца. Френската диета, както бе съобщено, съдържа приблизително 36 мг. бор ежедневно. Аз предполагам, че подобно високо потребление ще бъде полезно и за други нации, макар че това количество не е критично. Учител по химия със сериозен артрит поставял своя палец в кутия с боракс два пъти дневно и изсмуквал пръста. Възстановил се след 3 седмици. Аз просто добавям малко количество боракс на върха на нож и лъжичка към някаква храна или сок и го смесвам.

Минерален баланс

Минералните добавки могат да се използват за балансиране на тялото и ума. Прилагайте следните ръководещи принципи:

1. Калцият стяга мускулите и укрепва структурата на тялото. Затова той се препоръчва при мускулна слабост, ниско кръвно налягане със слабо кръвообращение, изобщо за хора с “мека структура на тялото”, както при децата и младите жени.

2. Магнезият отпуска мускулите и нервите. Той се препоръчва при високо кръвно налягане, мускулна напрегнатост, скованост и неподвижност, чувствителна, раздразнителна и свръх чувствителна нервна система, нервозност и безсъние. Помага за преодоляване на болки и възпаления и е добър за хора с “твърда структура на тялото”, най-често това са възрастните хора.

3. Калият прави тялото по-чувствително.

4. Натрият е необходим при надбъбречна слабост, при ниско кръвно налягане и обезводняване. Експерименталните изследвания показват, че недостигът на магнезий стимулира недостиг и на калций, независимо от високия прием на калций и витамин Д. Дори сложен интравенозно, калцият не подобрява индикирания недостиг на калций, докато не бъде добавен и магнезий. Добра форма като добавки са “обемните минерали”, които са аскорбати- соли на аскорбиновата киселина (витамин C), например калциев и магнезиев аскорбат или неутрализиран прах от яйчни черупки, магнезия, доломит или калиев бикарбонат.

Полезните минерали не се усвояват добре от зърната, семената и ядките, ако те не са покълнали или ферментирали. Това е особено важно за вегетарианците. Добавянето на желатин или пилешки или рибен бульон към сготвени зърна подобрява усвояването на минералите, докато зърнените фибри (трици) намаляват тази възможност. Ако зърната и семената са обозначени като добри източници на определени минерали в последваща компилация, то това трябва да се прилага само за покълнали и ферментирали продукти.

В случай на недостиг е желателно да се приемат минерални добавки с храна, съдържаща желатин (например риба, домашни птици), алтернативно с пресен растителен сок или зеленчукова салата. Също така, уверете се, че имате достатъчно стомашна киселина. Минералите по-лесно се усвояват като хелати или оротати. Оротатите доставят минералите директно в клетките. Вземайте калциев оротат и магнезиев оротат разделно, защото те могат да влязат в негативна реакция помежду си. Органични или натурални срещу неорганични или синтетични.

Съществува известна неяснота относно важността и значението на естествените или органичните срещу синтетичните или неорганичните минерали. В производството на храни “органични” означава, че храната е била произведена, съхранявана и обработвана без използване на синтетични химикали. Обаче, в химията “органичен” означава, че химикалът е базиран на въглерод и има ковалентни връзки, докато “неорганичен” означава, че химикалът е базиран на въглерод и има йонни връзки. Някои неорганични химикали от рода на натриев хлорид, магнезиев хлорид и калциев хлорид са компоненти на натуралната и органична храна, а също и съществени компоненти на нашето тяло.

Калцият в нашата кръвна плазма, например, се явява приблизително половината в йонизирана форма, а другата половина е свързана с протеини. По такъв начин, приемайки някои минерали в неорганична форма могат да се коригират йонните дефицити от тях. Освен това, здравата чревна флора може да преобразува неорганичните минерали в органични, също, неорганичните химикали, приети с желатин или пресен зелен зеленчуков сок могат лесно да бъдат включени в органични структури.

Това е особено важно за някои тежки метали, от които ние се нуждаем в незначителни количества. Дори в този случай, по-безопасно е да ги приемаме в органичната им форма, най-добре от пресни органични зеленчуци и сокове от треви, от богати на минерали храни или концентрирани в растения или алтернативно добре свързани с аминокиселини или като устойчиви комплекси от рода на меден и цинков салицилат.

Но, има и друга страна на обичайното добавяне на неорганични химикали, от типа на готварската сол към нашата храна. Можем да използваме твърде високи концентрации и да възпалим чревните стени, а можем също така и да причиним минерални несъответствия. Затова е нужно да използваме не само правилни концентрации, но също и комбинации от компоненти в нашите добавки. Най-лесно е да се получат направо от натуралните храни.

Разбира се, основната причина, поради която ние използваме добавки на първо място, е заради твърде неадекватното минерално съдържание на предлаганите в търговската мрежа храни. Дори в много от органичните храни минералното съдържание не е толкова високо, колкото може да бъде. Друг начин за използване на безопасни и по-ефективни минерали е приемането им в колоидна форма. По такъв начин дори малките групи на металните атоми могат безопасно и полезно да се поглъщат.

Важни минерали

Натрий (Na) – основен минерал

Калий (К)- основен минерал

Калций (Ca)

Съгласно RDA нормата е 800 мг, препоръчван прием 0.6-1.2 гр. дневно. Недостигът често е заради повишената киселинност, недостиг на витамин Д, магнезий или бор, слабоактивна щитовидна жлеза и свръхактивни паращитовидни жлези или свръх запасеност на фосфор. Нормалното съотношение на фосфор и калций в кръвта е 10:4. Ако нивото на калций е твърде високо резултатът е калциране- каменни формирования, камъни, артритни депа и мускулно напрежение. Симптоми за недостиг: крехки, деформирани кости, мускулни спазми, нервност и слабост, раздразнителност, главоболие, депресия.

Менструални проблеми: продължителна и болезнена менструация, слабо кръвообращение и меки гърди. Прекалена чувствителност с болки, безсъние, алергии, възпаления, ниско кръвно налягане, разширени вени, хемороиди, подути вени и корем, подутини, бавно зарастващи рани, пиорея, възпаление на венците, проблеми с очите (късогледство).

Източници: бульон от кости, яйчни черупки, доломит, сардина, листни зеленчуци, изделия от козе мляко, сусамени семена, водорасли. повече

Хром (Cr)

Активен като тривалентен хром; неговата биологична полза се различава много в различните храни. Стремете се към 100 мкг високо био-активен хром, добавя се като фактор за търпимост на глюкозата или хелатен хром.

Симптоми за недостиг: Слаба регулация на кръвната захар (диабет, хипогликемия), нарушен метаболизъм на мазнини/протеини, нетърпимост към алкохола, забавяне на растежа, високо кръвно налягане, артериосклероза, загуба на тегло, умора, проблеми с очите (матова роговица, късогледство, глаукома). Източници: бирени дрожди, меласа, гъби, морски храни, зърна.

Мед (Cu)

Съгласно RDA от 1.5 до 3 мг, преоръчван прием от 3 до 5 мг ежедневно. Диетичният недостиг се среща рядко. Неорганичната мед от медните канализационни тръби може да доведе до свръх запасеност, но вътрешният недостиг може да е следствие от недостатъчната способност за свързване в клетките.

Симптоми за недостиг: анемия, особено при бебетата, костни смущения, дефектен гръбначен мозък – множествена склероза, пепеляви коси, редки и прави, загуба на къдравина, безплодие, слаба съединителна тъкан, сърдечни проблеми: уголемено сърце, слаба аорта (отверстия, пробиви), аневризъм, разширени вени, херния, рак, левкемия, артрит, възпаления, паразити, слабо активна щитовидна жлеза. Токсичност: цироза на черния дроб, жълтеница, симптоми за недостиг на цинк. Източници: черен дроб, хранителни дрожди, ядки и мазни семена.

Йод (I)

Съгласно RDA препоръчваният прием е 150 мкг дневно. Нужен е за хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма.

Симптоми за недостиг: гуша, кретенизъм, умора, наднормено тегло, умствено изоставане, слабост, рак.

Източници: водорасли, морски храни, йодирана сол. повече

Желязо (Fe)

Съгласно RDA 10/15 мг, препоръчваният прием пак от RDA е по-малък за възрастните хора.

Недостигът причинява анемия, умора. Свръх запасеност в неорганична форма (таблетки добавен в храна) е способстващ фактор за дегенеративни заболявания, особено артрит.

Източници: водорасли, черен дроб, дрожди, сусамени семена, яйца.

Магнезий (Mg)

Съгласно RDA 350/280 мг препоръчван прием 500 -1000 мг дневно; активизира много ензими.

Симптоми за недостиг: апатия, обърканост, депресия, дезориентация, халюцинации, раздразнителност, параноя, слаба памет. Ангина, артериосклероза, високо кръвно налягане, потене и тахикардия (учестен пулс), удари, тромбоза и инфаркти. Конвулсии, спазми, еклампсия, епилепсия, мускулни потрепвания, нечувствителност, нистагъм, (бързо несъзнателно въртене на очните ябълки) бучене в ушите, треперене.

Физическа и умствена скованост, неподвижност, каменни образования в бъбреците и жлъчката (но не бъбречен отказ), зъбен камък. Алкохолизъм, рак, артрит, диабет, остри инфекции, чревна малабсорбция, цироза на черния дроб, панкреатит (възпаление на панкреаса), проблеми с простата, силна миризма на тялото, свръх активна щитовидна жлеза, остри стомашни болки, предменструално напрежение.

Източници: водорасли, доломит, морски дарове, морски минерали, сокове от треви, зелени листа, ядки, мазни семена, покълнали зърна.

Манган (Mn)

Препоръчителен прием от 5 до 10 мг дневно; терапевтични дози 20-100 мг.

Симптоми за недостиг: мускулна слабост, миастения гравис, отпуснати клепачи, слаба памет, тъмно-кафяви петна по кожата, диабет, хипогликемия, атеросклероза, шизофрения, епилептични конвулсии, деформирани кости, слузни проблеми, импотенция и/или стерилитет, атаксия (мускулна некоординираност), слабо равновесие, ненормално вътрешно ухо, отмятане на главата.

Източници: сокове от треви, спанак, магданоз, подправки (карамфил кардамон джинджифил), ядки фъстъци, покълнали и ферментирали семена.

Молибден (Mo)

Молибденът е неразделна част от няколко ензима, които участват в окисляването на клетката и метаболизма на въглехидратите. Дневните нужди не са известни. Той е антагонист с меда.

Симптоми за недостиг: рак на хранопровода, гниене на зъбите, импотентност при възрастните мъже, астма, чувствителност към сулфитите MSM и други серни съединения.

Източници: елда, бобови, ферментирали соеви продукти, черен дроб, ечемик.

Калий (K)

Съгласно RDA 2000 мг препоръчван прием 3 гр дневно. Недостигът може да е породен от свръх запасеност на натрий (сол), използването на диуретици или надбъбречна слабост.

Симптоми за недостиг: безпокойство, нервозност, умора, диабет, хипогликемия, сърдечно стягане, високо кръвно налягане, проблеми с черния дроб, болка ниско отзад, мускулна слабост, множествена склероза, наднормено тегло, предпазва от инсулт.

Източници: водорасли, плодове и зеленчуци. повече

Селен (Se)

Съгласно RDA 70/55 мкг препоръчван прием 100-200 мкг дневно; терапевтични дози до 500 мкг в органична форма. Действа като антиоксидант заедно с витамин Е. Загубва се при готвенето, много токсичен при свръх дозиране (2000 мкг и повече).

Симптоми за недостиг: умора, рак, чернодробни увреждания, панкреатична фиброза, мускулна дистрофия, слаба имунна система, репродуктивни смущения, катаракта, хемолитична анемия, слабо активна щитовидна жлеза. Недостигът прави вирусите много опасни.

Източници: бъбреци, черен дроб, морски дарове, бирени дрожди, водорасли. повече

Цинк (Zn)

Съгласно RDA 15 мг препоръчван прием от 20 до 30 мг дневно; терапевтична доза до 300 мг; най-добре да се приема заедно с витамин В6.

Диета, която е с ниско съдържание на протеини и с високо на фибри, калций, мазнини и мед може да доведе до неусвояване на цинка. Повишен прием на цинк е необходим за калциеви или магнезиеви добавки по време на хронични заразни заболявания възстановяване, след болеcт и стрес.

Симптоми за недостиг:

Кожа: акне, циреи, зачервяване, язви по краката, паракератоза (мазолеста червена кожа), бавно зарастване на рани, псориазис, големи петна.

Коса: чуплива, груба, пърхот, опадване, недостиг на пигмент.

Нокти: бели петна и ивици.

Очи: кератит (възпалена или увредена роговица), нощна слепота, отделяне на ретината. Загубен вкус и мирис или изменен, язви в устата.

Сексуални проблеми: слабо развити мъжки полови органи, уголемена простата, забавено сексуално развитие, забавена менструация и нередовна, безплодие. Забавен растеж, недоразвитост. Миризма на тялото и дъха, повръщане (бременност). Слабо кръвообръщение, студени крайници, слабост, сърдечен инфаркт. Рак, диабет, епилепсия язви на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на червата (болест на Крон), ставни болки (особено коляното и ханша), цироза на черния дроб/алкохолизъм, токсемия.

Умствени проблеми, повишена емоционалност, хиперактивност, разстройства в обучението, аутизъм, шизофрения. Загуба на апетита, анорексия, невроза, множествена алергия. За повече информация при използването на цинка за лечение на различни заболявания вижте тук: www.coldcure.com.

Източници: стриди, херинга и сардина, водорасли, морски дарове, овесено брашно, черен дроб, тиквени семена, покълнали семена.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации