Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как добротата може да разруши живота ви!

Излишната доброта ви прави да изглеждате слаб
Ако винаги помагате на всички ще създадете неправилно впечатление. Когато винаги сте готови да помогнете вие се натоварвате с чужди задължения и отговорности. Това води до неуважение към вас. Научете се да казвате Не, твърдо и вежливо. Когато сложите граници, околните ще започнат да ви уважават. Вие вече не сте човека, готов на всичко, вие сте човек, заслужаващ уважение. Казването на НЕ не е просто отказ, това е акт на самоуважение и вътрешна сила, а не на  слабост. Когато вътрешно казвате НЕ, направете го и наяве, това е проява на вашата вътрешна сила и ценност.

Нереалистичните очаквания могат да донесат разочарования
Щастието не може да зависи от други хора. Когато давате е по-добре да не очаквате твърде много в отговор. Защото това няма да води до разочарование и така ще запазите своята емоционална устойчивост. Вие проявявате щедрост и очаквате хората да видят и оценят това. Но ако те не го направят вие ще изгорите в своите очаквания.  Това ви прави изгубен, разочарован, наранен и раздразнителен. Всеки човек контролира само своите постъпки. Хората са различни и не можете да моделирате поведението на другите според собствените ви очаквания.  Правете добро без да очаквате нещо в замяна, това ще ви даде свобода. Правете го, защото така искате, а не защото очаквате потупване по рамото. Следващият път, когато има протегната ръка за помощ към вас не чакайте благодарност или ответна услуга. Истинската ценност е в акта на оказване на помощ, а не в това, което ще получите в отговор.

Твърде многото отдаване привлича неправилните хора към вас
Флуидите, които излъчвате привличат хора от същия тип. Когато сте позитивен и уравновесен вие привличане щедри и истински хора, а когато давате без спиране, до изтощение, то вие започвате да привличате нуждаещи се хора, които са готови да вземат всичко, което могат да вземат. Ако вие сте човек, който никога не отказва, звучи прекрасно, но скоро ще видите, че давате на хора, които просто вземат. Още по-лошо, така можете да привлечете хора, които да се възползват от вашата щедрост. Бъдете балансирани и внимавайте, когато прекалявате с даването. Сложете граници и ги спазвайте, така ще запазите енергията си и ще привлечете правилните хора. Тези, които ще ценят какво им давате. За това е нужно да уважавате своите собствени граници. Отдавайте, но не позволявайте това да ви изтощава. Така ще построите отношения, основани на уважение и истинска връзка, а не на едностранно даване.

Да загубиш себе си заради нуждите на другите
Животът трябва да се живее с разум и добродетел, а това означава да знаеш кога да поставиш себе си на 1-во място. Когато постоянно сте заети с проблемите на другите вие сигурно избягвате от своята собствена вътрешна борба.  Вие губите своята връзка със себе си, вашият вътрешен глас се загубва в шума на другите. И когато имате минута за себе си ще се сблъскате със своите собствени страхове и болки. Грижата за собствените ви потребности не е егоизъм, а необходимост. Става въпрос за съхраняване на вашата същност. Установяването на граници и изследването на собствения път не е просто добре за вас, това е ключа към истинския живот. Когато следващия път почувствате желание да се зариете в чуждите проблеми се спрете веднага. Бъдете верни на това,  което наистина ви е нужно и на това, което искате. Научете се да казвате НЕ, когато е необходимо, и ще видите, че уважавайки собствените си граници ще бъдете в по-добро положение, за да помагате на другите по здрав и балансиран начин.

Капанът на постоянното даване
Когато давате твърде много и твърде често хората започват да го очакват. Те свикват, че вие правите крачката напред, че вие ще го направите вместо тях и ще поемете отговорността за това. Това прави живота на другите по-лек, но не и вашия. Те не чувстват необходимост да правят крачка напред и при трудности знаят, че вие ще се справите с тях. Всъщност вие носите товар, който не е ваш, а това може да изтощи вашата енергия и емоционално състояние.  Давайте, но не толкова много, че да се изгубите някъде в процеса. Когато започнете да слагате граници и намалите темпото, хората ще разберат, че не винаги могат да се опират на вас и ще започнат да носят отговорност за своите собствени неща. Това е добре и за тях, и за вас.
Сенека: ” Истинската щедрост е да даваш това, което е нужно, а не само това, което искат” Това ни напомня,  че понякога най-големия подарък е да не изпълним нечия молба и да дадем възможност на другите да реализират своите собствени потребности. Това е пътя към истинската щедрост,  която обогатява всички без да изтощава никого. Бъдете щедри с разум, това е истинското изкуство на даването!  Така ще помогнете на другите без да губите себе си.

Прекалената доброта може да предизвика подозрение
В свят, в който истинската доброта се среща рядко, прекалената доброта може да предизвика недоумение.  Хората могат да започнат да се съмняват във вашите мотиви. Ще се запитат: “Защо този човек е толкова щедър?” Проблемът не е в това, че вие сте се натъкнали на група цинични хора. Често това е напълно реалистична реакция,  защото опита на другите е такъв. Те са се сблъсквали с добри хора, които са имали скрити користни цели, доброта с подтекст. И ако се появи някой добър с честни мотиви, това е подозрително. Този опит ги кара с внимание и дори скептично да гледат на акта на доброта. Бъдете добри, но прозрачни, нека вашите постъпки да говорят за вашата честност. Помнете, че вие сте верни на своите ценности и не търсите одобрението на другите. С времето балансираната доброта ще разруши стените на подозренията, показвайки истинността на вашите намерения.

Риск да попаднете в зависимости
Когато давате твърде много, когато винаги сте този, на който другите се опират, то за вас това може да има тежки последствия. Вие можете да започнете да търсите начин да се справите със стреса и емоционалното изтощение. Ето тук и се появява риска от зависимости. Може да установите, че преяждате, много пиете или твърде много играете. Всякакви начини да запълните празнината, образувана от постоянното отдаване. Прислушайте се във вашите близки, ако ви казват, че имате проблем. Те го правят от грижа и любов, защото желаят вашето благополучие.  Самоанализът и признаването на проблема е пътя към растежа. Сериозното отношение към грижата на близките е уважение към самия себе си и към пътя на балансирания живот.  Признаването и отстраняването на тези рискове е знак за сила.

Преодоляване на проблеми, свързани с небалансирани отношения
Вие сте човек, търсен винаги за помощ, когато има трудна ситуация. Но не сте сред поканените на вечерите и сбирките в почивните дни.  Вие помагате в трудните времена,  а когато става дума за радост и хубави спомени сте оставени встрани. Вие сте достатъчно добри за помощ, но не сте добри за усмивка. Това осъзнаване може да ви нарани, защото не сте само помощник, но и човек, стремящи се към веселие и общуване. Това е разпространен сценарий.  Хората често делят другите на категории, основавайки се на това, което те им носят на масата. Ако вие винаги помагате,  то това е вашия етикет. Вие всъщност пропускате възможността да станете приятел. Това е не просто несправедливо, това е тревожен сигнал и вие се замисляте. Ценят ли ме за това, което съм или само за това, което мога да им дам? Тази ситуация е важна и трудна, защото трябва да откриете грешката в тези отношения.  Трябва да се научите да откривате истинското приятелство. Да решите дали постоянното казване на ДА е правилно и дали това не е за сметка на собствените ви потребности и приятелство с другите. Намерете баланс, сложете граници и се погрижете за себе си. Така вие ще поканите в своя живот по-автентични връзки с хора, които ще ви ценят за вашата същност, а не само за готовността да им помогнете. Връзки, които са изградени на уважение и самоуважение. Така вие ще използвате времето и енергията си за хора, които ще ви ценят цялостно и напълно. Именно това води до балансирани и пълноценни отношения.

Отсъствие на разумни граници с близките хора
Разумните граници трябва да се поставят във всички сфери на живота, в това число и в отношенията с близките. Парадоксално е, но често именно на близките и роднините е най-трудно да кажем твърдо НЕ.  Страхуваме се да не обадим скъп за нас човек или да се покажем като безчувствени. Нали тези отношения са изградени на доверие и любов? Истинската грижа е не в постоянното самоотдаване, а в умението да цениш своите собствени сили и ресурси. Много от вашите близки могат да приемат вашето самоотдаване като дължимо. Те привикват към това, че вие сте винаги до тях и в един момент вие разбирате, че вашите собствени нужди са отблъснати на втори план.

Сенека: “Помощта към приятелите трябва да има своите граници иначе самите ние ще имаме нужда от приятели.” Ключовият момент е да не изпаднете в крайности. Става дума не за пълен отказ от помощ, а за това да означавате твърдо и с любов своите граници. Например, приятел ви иска голяма сума пари, дайте му толкова, колкото е по вашите възможности. Или приятел иска помощ от вас за ремонт цяла седмица, кажете му, че можете само в почивните дни. Важното е да отстояване своята позиция спокойно и с уважение. Не трябва да чувствате срам или вина. Нима не е добре да помогнете малко, но от сърце, отколкото от чувството на дълг или обида.
Марк Аврелий: “По-добре да откажеш, когато можеш да дадеш, отколкото да дадеш и след това да съжаляваш и да намразиш.”

Започнете с отказ на малки и незначителни молби и с времето ще се почувствате по-уверени, за да означите границите при сериозни въпроси.  Важното е всичко да се дава от сърце и не забравяйте, че грижата към себе си също е проява на любов, към самия себе си. В началото вашите близки могат да се обидят или да не ви приемат, но ако тези отношения са силни, те ще приемат вашето право на отказ. И тогава нездравите отношения на зависимости ще прераснат в зрели отношения,  където всички се ценят един друг. Това е и проява на мъдрост в междуличностните отношения.

Недооценяване на личното време
Сенека: “Най-голямата загуба в живота е загубата на време.”
В днешното забързано време е лесно да влезеш в капана на безкрайните ангажименти. Реагираме на всяка молба, съгласяваме се на ненужни срещи и откриваме, че истинския живот минава покрай нас. Преди да се съгласите на следващата молба или ангажимент си задайте въпроса- дали това си струва вашето време и внимание? Научете се да цените часовете и минутите, също както цените парите. Изгубеното време не може да се върне. Откажете се от второстепенните неща в полза на това, което наистина има значение във вашия живот. Животът е кратък и никой не знае колко време му е отредено. Затова ценете всеки ден и час и ги изпълвайте с дълбок смисъл. Не разпилявайте времето си за глупости, за да можете накрая на живота си да кажете, че не сте загубили нито един ден. Това е истинския подход към най-големия дар в живота – времето!

Как да не позволите на другите да се възползват от вас?

1. Научете се да казвате НЕ
Много хора възприемат отказа като негативен отговор, признак на затвореност и дори грубост. Истинският негатив обаче е в това, че вие се товарите твърде много и след това оставате изтощени и обидени. Да кажеш НЕ  не е песимизъм,  а практическа Мъдрост, това е защита на вашето благополучие и концентрация на вашите усилия там, където те имат най-голямо значение. Започнете с отказ в ситуации, които не изискват големи усилия. Всеки път, когато кажете НЕ вие правите избор как да живеете живота си, да отстояване своите приоритети, време и енергия.  Това не е егоизъм, а самосъхранение. Умението да отказвате е навик, който трябва да развивате. Така вие ще си върнете свободата и ще се предпазите от прекомерно натоварване и експлоатация.

2. Настройте се на своите лични емоции
Обърнете внимание на своите емоции, които ви подсказват дали не давате твърде много. Наблюдавайте какво чувствате, когато помагате на другите.  Щедростта трябва да носи удовлетворение и радост, лекота, подобно на ходене по облаците.  Ако обаче помагайки се чувствате изтощени, обидени или експлоатирани, това е сигнал, че нещо не е наред. Тези чувства са вашия вътрешен компас. Те ви подсказват,  че трябва да преразгледате своите граници.  Ако след дарение чувствате негативни емоции,  то тази помощ ви е струвала твърде много. След акт на помощ попитайте себе си как се чувствате,  зареден или изтощен. Ценят ли ме или ме използват. Този самоанализ не е свързан с чувство на вина или самоосъждане. Самооценка на своите чувства не е егоизъм, а грижа за себе си. Така вие ще можете да избирате по-добре на кого и как да помогнете. Защото е нужен баланс между помощта за другите и грижата за себе си.

3. Пазете се от “енергийни вампири”
Открийте и се дистанцирайте от отношения,  които ви изтощават емоционално и енергийно, и ви натоварват. Енергийните вампири често се характеризират с постоянни оплаквания, песимизъм и преувеличаване на проблемите. Те разцъфтяват върху песимизма и рядко търсят положителни резултати. Това може да изтощи значително вашите умствени и емоционални резерви. Мъдрият подход е да осъзнаете, че някои хора не се променят и не печелят от вашата помощ. Те не са задължително лоши хора, но тяхното влияние върху вашето благополучие може да бъде крайно негативно. С такива хора е важно да се поставят твърди граници,  да се ограничи времето и вида поддръжка, която им давате, или изобщо да прекъснете отношения. Не забравяйте, че вие не можете да контролирате поведението на другите, а само своето.

4. Уважавайте своето лично пространство и време
Отделете време за себе си, за това, което ви носи радост и релакс. Било то чашка кафе, йога, музика… това е жизнено важно за вашето самочувствие. Приемете това време като среща със себе си и го планирайте ежедневно или ежеседмично. Това е вашия ангажимент пред вас самия и трябва да го отстоявате. Ако някой ви помоли за помощ в такъв ден, то откажете или отложете за друг ден, но не изневерявайте на себе си. Нека бъде разбрано, че вашата готовност за помощ си има граници. Уважавайте собствените си потребности.

Балансът е ключов за всички аспекти на живота, включително и за щедростта. Ако даваме твърде малко, то можем да изглеждаме егоисти и скъперници, а ако даваме твърде много изтощаваме своята енергия, време и дори финансови ресурси. Намерете правилния баланс между помощта за другите и грижата за себе си.  Когато не сте уверени, че трябва да кажете ДА, думата НЕ може да ви бъде съюзник.

Още по темата

Въплътете своите добри намерения!

Богатите хора не могат да бъдат добри и честни!

Как да се защитите от манипулаторите?

Свързани публикации