Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се защитите от манипулаторите?

Манипулаторите са сред нас

Колко често ви се случва, да не можете да откажете на приятел, колега, роднина? Много от нас позволяват да им се прехвърлят отговорности за решаване на чужди проблеми. Други, сами действат като манипулатори. Не винаги е лесно да устоите на изкушението да използвате другите около вас. Някои умишлено манипулират другите, някои несъзнателно. Често ставаме пешка в чужда игра, без дори да подозираме за това.

За съжаление, често в ролята на манипулатори са вашите приятели, колеги, семейството и дори вашите любими. Ето защо разпознаването на манипулатора не е толкова просто. Не ни се иска да вярваме, че ни използват най-близките ни хора! Манипулаторите са сред нас: научете се сами да се справяте! За да не бъдете манипулирани, трябва да се научите да устоявате. А за да противодействате на манипулациите трябва да ги разпознавате. Доверете се на интуицията си, вслушвайте се в съветите на другите, но постъпвайте както вие решите.

Как да разпознаем манипулаторите?

Има някои признаци, които могат да ви помогнат да познаете човека- манипулатор:

• За манипулаторите правилата на етикета са непознати. Те могат да се обърнат с молба към вас в най- неподходящото време и да поискат изпълнението й възможно най-скоро;
• Манипулаторите смятат себе си за превъзхождащи другите и се самоутвърждават за сметка на другите;
• Манипулаторите прехвърлят отговорността за съвместни действия и постъпки върху другите;
• Преди да попита за нещо, манипулаторът ще атакува съвестта на събеседника;
• Манипулаторите обичат да предизвикват чувство на вина и тревожност в другите;
• Вие не искате да се хвърлите на помощ още с първата покана, но манипулаторът винаги намира начин да ви накара да изпълните молбата му.

Често, вие самите сте виновни за това, че ви използват. Трябва да научите няколко основни техники за борба с манипулаторите, и животът ви със сигурност ще се промени към по-добро.

Ето някои от тях:

• Научете се да отказвате;
• Пазете дистанция;
• Не се хвалете;
• Не позволявайте да си играят с вашите слабости;
• Оставете си правото да не се харесвате на някого;
• Не позволявайте да бъдете унижавани.

Основните типове манипулатори и как да се борите с тях!

Преследвач. Той раздава инструкции наляво и надясно, демонстрира своята значимост, заяжда се за дреболии. Той не търпи възражения и често крещи. Защита: По-добре е да общувате по-малко с такива типове. По време на комуникация не губете самоконтрол и увереност в себе си. Безполезно е да спорите, но и да позволявате да ви използват, също не си струва.

Жертва. Този вид манипулатори обичат да представят себе си като обиден и нещастен човек. При него винаги всичко е по- лошо от на всички останали. Жертвата се опитва да реши всичките си проблеми за сметка на другите. Тя вярва, че всички са й длъжни.  Защита: Не допускайте основната грешка – не приемайте проблемите й. Слушайте и спокойно обяснете, че трябва да промени живота си, а не само да се оплаква на рамото на приятелите и семейството си.

Спасител. Този тип просто живеят с проблемите на другите хора, раздават ценни съвети на другите, дори когато не са ги молили за това. Той не изслушва до края и вече проникновено предлага решение на вашия проблем. Защита: Благодарете му за съчувствието и му кажете, колко много цените грижата му за вас, но вземайте свои собствени решения, и в никакъв случай не позволявайте да ви влияе.

Най-често срещаните видове манипулатори

Хората, стоящи най- близо до вас, това са най- трудно разпознаваемите манипулатори . Още по- трудно е да се защитите от тях. Приятелка се намесва в личния ви живот. Такава намеса нерядко може да разруши връзката ви, дори ако тя е изпитана във времето. Друг често срещан тип манипулатори – властната свекърва. Кой- кой, ще кажете вие, но тя може да съсипе брака на сина си, само да поиска. Ако родителите искат доброто и щастието на децата си, те могат да променят живота им към по-добро, но понякога добрите намерения водят и до обратния резултат.

Детето-диктатор

Деца – създадени манипулатори. Те много добре чувстват родителското настроение и от малки се научават да правят така че да се изпълняват всичките им прищявки. За да не се превърне детето в пълен егоист, трябва да се научите да се противопоставяте на неговите манипулации и да казвате “не”.

Родителите, които бързат да изпълнят и най-малкото желание на детето си, рискуват да отгледат чудовище, което ще се грижи само за собствените си интереси. Вероятно всеки родител е имал ситуация, в която детето му започва истерично да плаче в магазина, за да получи желаната играчка. Детето започва да плаче, пада на пода и събира публика около себе си. Ако купите на детето, всичко, което иска, от сълзите няма да остане и следа.

Какво да правите?

Детето вече е усвоило, че ако заплаче, родителите ще изпълняват всичките му желания. Не трябва винаги да вървите след детето. Проявата на вашата слабост няма да доведе до нищо хубаво. Как тогава да се държите? Първото и най-важното, което трябва да запомните е, че не бива в никакъв случай да използвате насилие.

Вашата агресия може да предизвика стрес у детето. Трябва просто да кажете “не” и да обясните причината за отказа. След което да напуснете магазина, да изчакате, докато детето се успокои, и да му обясните, защо не можете да му купувате подаръци всеки ден. Обещайте да му купите нещо следващия път и не забравяйте за обещанието си, в противен случай детето ще престане да ви вярва.

Родители- манипулатори

Родителите често стават манипулатори, като налагат мнението си върху порасналите им деца, диктуват своята воля, контролират постъпките им, намесвайки се в личния им живот.

Какво да правите?

Научете се да отстоявате мнението си и да не позволявате на родителите да контролират живота ви. Понякога не е лесно, но е необходимо. Понякога да повярвате, че родителите ви манипулират е доста трудно. Но не забравяйте и за своите интереси.

Свекърва- манипулатор

Това е може би един от най-често срещания тип манипулатори. Свекървата смята, че прави всичко за щастието на сина си и често, дори несъзнателно, разрушава щастливи семейства. Много свекърви не пропускат възможността да налагат своето мнение за това, каква трябва да бъде съвършената съпруга, майка и домакиня. И, разбира се, не всички невести имат достатъчно мъдрост, за да не обръщат внимание върху изказванията на майката на съпруга им. Мъжът иска, обичаните от него жени да намерят общ език. Как да излезете победители от този конфликт?

Как да се държите?

Спорове между свекърва и невеста е имало, има и ще има. Ако не можете да промените ситуацията, то поне се опитайте да промените отношението си към нея. Трябва да се опитате спокойно да разговаряте със свекървата и да й обясните, че за да бъде сина й щастлив, трябва да сключите примирие. В този случай, ако водите съвместно домакинство, разпределете отговорностите, за да намалите поводите за разногласия до минимум. В никакъв случай не включвайте в конфликта мъжа, само в краен случай, можете много внимателно да го помолите за помощ и защита. Възрастните хора не се променят и ако е невъзможно мирно съжителство, по-добре наемете квартира и живейте отделно.

Приятелка- манипулатор

Колко и най-различни статии има написани за женското приятелство. Някои дори вярват, че не съществува женско приятелство. Много жени избират за приятелки тези, за чиято сметка те се самоутвърждават.

Какво да правите? Какво да правите, ако чувствате, че вашата приятелка не е искрена в общуването си с вас, а от нейните съвети мирише на завист и обида? Ако приятелството ви се базира на ревност и завист, от него нищо добро не може да се очаква. Отношения, в които няма равенство, нямат бъдеще. Ако тя постоянно се опитва да ви налага своите виждания, най-добре е просто да прекъснете това общуване и да оставите всичко, което е свързано с него, в миналото.

Началник- манипулатор

В бизнес среда е трудно да се избегне манипулирането, но не позволявайте да ви унижават. Умението да се противопоставите на манипулацията на шефа- цяло изкуство.

Как да се държите?

Ако често сте обект на критика от страна на началството, позволявате да ви обиждат и смирено изслушвате несправедливи забележки по свой адрес, значи вие просто трябва да се научите да се противопоставяте на уловките на манипулаторите. Най-важното – не отговаряйте на очакванията на манипулатора. Не плачете, не се вкисвайте и преминете от защита в атака.

При общуване с манипулатори търсете компромиса, адаптирайте се, но се старайте да останете верни на себе си. Имайте предвид, че хората не се променят, трябва вие да се променяте! Едва ли си струва и вие самите да се превръщате в манипулатор. Най-добре се опитайте да бъдете себе си, да живеете пълноценен живот с прекрасни впечатления и да се радвате на общуването с тези, които са ви скъпи.

Вижте още

Молитви

Самонастройки

Духовност

Високомерни ли сте?

Самообвинявате ли се?

Нетърпеливи ли сте?

Алчни ли сте?

Мъченици ли сте?

Фаталист ли сте?

Инат ли сте?

Свързани публикации