Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Физическата болка е огледало на емоциите!

Учените отдавна са установили, че емоционалното състояние влияе върху нашето самочувствие. Стресът, страхът и други негативни емоции наистина са свързани с неприятни физически усещания: гадене, понякога коремна болка, световъртеж и други симптоми. Въз основа на преживяванията при много хора се появяват проблеми със сърцето, стомашно-чревния тракт и мигрена.

15 вида физически болки, които са свързани с емоции.

1. Болка и гъделичкане в гърлото
Болката или буцата в гърлото говорят вместо вас. Вие таите стара обида или сдържате думи, които отдавна сте изтръгнали. За някои всичко се ограничава до потискаща болка и гъделичкане, а някои може завинаги да си останат с хронична кашлица.
Всичките ни страхове, тревоги и болки си струва да бъдат изречени. Тогава и “настинките” ще бъдат по-малко!

2. Проблеми със зрението
Късогледството говори за страха от бъдещето. Вие буквално не искате да гледате напред и постоянно сте в неизвестност. Дългото очакване на отговор може да причини дълбок стрес и да прерасне в депресия. На този фон вече се развива глаукома, която може да доведе до слепота.
Никой не знае какво го очаква, но всеки напуска зоната си на комфорт един ден. Ще се случи и на вас. Приемете го и страхът ще отстъпи позициите си.
Понякога е полезно да не прогнозирате, планирате и озадачавате своето бъдещо “Аз”. Живейте сега.

3. Обриви по лицето
Ако не ядете 2 кг шоколад на ден и не сте 14-годишен, то тогава акнето на лицето ви може да се появи поради несъгласие със себе си или подсъзнателен страх от хората.
Вие не сте 100-доларова банкнота, за да се харесате на всички! Вие сте прекрасни! Обичайте себе си!

4. Прегърбването е лош знак
Ако в анимационните филми героят се прегърбва, извива гърба си като колело, крие раменете си под ушите, явно му се е случило нещо неприятно или просто е тъжен. Това, разбира се, е преувеличено изображение, но правдоподобно. Ако страдате от тази форма на болки в гърба, то вашата рецепта е радост, забавление и максимална почивка. Проблемно е да започнете да се шегувате на важни срещи в този вид- просто изправете гърба и раменете си.
Наситената с кислород кръв ще нахлуе в мозъка ви и ще се почувствате по-добре.

5. Когато сърцето боли
Когато котките драскат в душата ни и ние го усещаме, диафрагмата е тази, която реагира със силно напрежение на нашите преживявания. От това страда сърдечносъдовата система. Оказва се, че човек наистина може да умре от мъка. Сложете лимит на времето за “страдане”. Сами. Не слушайте чужди съвети.
Медитации, срещи с психотерапевт, вечерен чай в кухнята с приятели – търсете топлина и отдушник. Не дръжте емоциите в себе си. Дайте им изход под всякаква форма: истеричен смях, писъци, сълзи. По-добре е да експлодирате веднъж, отколкото завинаги да останете невротици.

6. Сколиозата (изкривяване на гръбначния стълб встрани) е признак за сила на духа
Забелязали ли сте как се държи едно дете, когато му се крещи? То сякаш се свива, извива гърба си и се смалява пред очите ни. Неговият гръбнак, основата на нашето тяло, се деформира под емоционалния натиск. Тази защитна функция ви позволява да запазите вътрешното ядро. Това не означава, че хората с отлична стойка са слабохарактерни!
Напротив, постоянната работа върху позата повишава чувството на увереност.

7. Алергия
Колко често казвате “Аз няма да издържа това”, “Аз не мога да понасям този човек”, “Шефът не ми дава да дишам”? Алергията е неадекватна, свръхреакция на заплаха. Кожното раздразнение е вашето психологическо раздразнение в прекия смисъл на думата.
Ако не можете да промените ситуацията, променете отношението си към нея: “Този ​​човек има своите плюсове”, “Тази работа ми помага много сега”.

8. Затруднено дишане
Забелязали ли сте как изглеждат повечето астматици? Това са много неуверени, сковани хора. Психоаналитиците потвърждават, че в основата на болестта на затрудненото дишане е синдромът на изоставеното дете. Страхът от загуба на сигурността, безпомощността, силната привързаност към майката.
Дори и да не го виждате, вас ви обичат. Вашето семейство, близки и приятели – не сте сами, повярвайте!
Създайте във въображението си безопасно място, където отивате за психически релакс. Пренасяйте се там от време на време и постепенно това усещане ще се пренесе в реалния ви живот.

9. Проблеми с червата
Когато нашето самолюбие е наранено, болката може да започне от врата, да премине през гърдите и да попадне в червата, причинявайки гадене. Ето защо на обидите трябва да се отговаря с достойнство, а не да се игнорират и преглъщат.
Знайте цената си. Научете се да давате отпор на тези, които ви обиждат.
Тук могат да помогнат и същите тези нощни размисли “Трябваше да отговоря така”. Колкото и да е странно, те ни помагат да преодолеем подобни физически неразположения. А понякога трябва просто да умееш и да се откажеш. Ние не знаем какво се случва в живота на другите хора и от какво може да се срути най-сладката тишина в средата ни.

10. Косопад
Загубата на коса често се причинява от дълбоки преживявания на някаква загуба, кавга, раздяла с любим човек, предателство.
Във всяка непонятна ситуация пийте витамини. Партньорите идват и си отиват, а здравето остава с вас. Не пазете тъга в душата си, като стари писма. Говорете, изразявайте емоции. Спортът и искрената приятелска подкрепа са много подходящи за това.

11. Тахикардия и прескачане на сърцето
При постоянно вълнение сърцето ни страда. Резултатът може да бъде нарушение на кръвообращението, безсъние и тахикардия.
Заемете се с медитация, йога или дихателни упражнения. Измислете си свой собствен начин за отпускане в стресова ситуация. Четете поезия, например, тананикайте си песни, изберете нещо, което отговаря на вашите предпочитания и което няма да забравите в момент на напрежение.

12. Не само алкохолът застрашава черния дроб
Гневът и злостта влияят върху работата на черния дроб. Неприятното пробождане в дясната страна при дълбоко въздишане, потискащата болка при ходене. Ако не се освободите от негативните емоции, в дългосрочен план усложненията могат да засегнат стомаха и далака.
Погледнете ситуацията от различен ъгъл. Ами ако изобщо няма причина за гняв и са останали само вашите неоправдани очаквания? Те са ваши. Те принадлежат на вас и никой не отговаря за тях. Помислете.

13. Хрема или запушен нос
Когато постоянно сме в конфликт с колеги, приятели, семейство или самите себе си, често не искаме да признаваме нещо. Тогава вътре в нас се натрупва обида, срам, отчаяние. Ако не можете да се справите сами, се задейства защитна функция и неизживените емоции се трансформират в хрема и различни форми на ринит.
Решете всички проблеми наведнъж. Дайте на себе си и опонента няколко минути за охлаждане след спора и обсъдете всички остри моменти.

14. Бронхит
Човек, обхванат от постоянна тревожност, ще страда от различни белодробни заболявания: бронхиална астма, задух, бронхоспазъм, липса на кислород, бронхит. Когато приемате лекарства за лечение на заболяване, обърнете внимание дали сред страничните ефекти не фигурират тревожност, безсъние и други емоционално дразнещи фактори.
Коригирайте модела си на сън. Правете почивки на всеки 3 часа. Разхождайте се повече. Огледайте се: наистина ли има толкова много тревожни моменти в живота ви или вие просто се навивате?

15. Дърпаща или натискаща болка в бъбреците
В анимационните филми един прекалено уплашен герой може да направи “локва”. Това е преувеличен пример за реален проблем – страхливостта и вътрешният страх засягат бъбреците и се проявяват в различни видове болка. А бъбреците от своя страна могат да засегнат цялата пикочно-полова система.
За съжаление няма да е възможно да се изкорени страхът, той е оръжие на системата за самосъхранение. И ни остава просто да се научим да правим изводи. Признайте своя страх – само тогава можете да разберете какво да правите с него.

Ако точно сега ви е трудно да промените драстично емоционалното си състояние, опитайте се да промените поне позицията на тялото. Изправете се!

Още по темата

Хроничният стрес e коварeн приятел!

Сдържаните емоции или къде живее страхът?

Емоции и отношения

Вътрешният глас помага за контролиране на емоциите

Езикът на тялото за нашите емоции

Свързани публикации