Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хроничният стрес e коварeн приятел!

Хроничният стрес може да те убие

Нищо не може да бъде по-сърцераздирателно от внезапната смърт на любим човек. Гаечен ключ, затягащ сърцето, е подходяща метафора. Ако се чувствате по този начин и физическата вреда, причинена от такъв силен натиск, също не е полезна за вашето здраве.

Айзък Азимов, професор по биохимия и писател научен фантаст, казва: „Животът е приятен. Смъртта е спокойна. Преходът е труден.” Трудно е за човека пред вратата на смъртта, със сигурност. Трагично е за семейството и приятелите му. Опустошително – и трайно – е за партньора му в живота.

Ако имаме достатъчно късмет да се сблъскаме с травмата на сърдечния гаечен ключ само веднъж в живота, може да не се наложи да се тревожим за това. Но 2020 г. е белязана от хроничен стрес.

Екстремният стрес причинява бързо производство на адреналин, хормон, който кара тялото ни да се бори. Сърцето набира скорост. Дишането се ускорява. Кръвното налягане скача рязко.

Подобно се случва и когато тренирате. Но, внезапното екстремно производство на хормони на стреса или продължителните периоди на повишен стрес причиняват повече вреди, отколкото ползи.

Понякога дори, това може да те убие. Например, случая с Жозефин Ан Харис. Тя претърпя сърдечен арест и почина само два часа след изненадващо посещение на президента Барак Обама през юли 2012 г. в ресторанта й. Това е нещастен пример за високата цена на твърде многото вълнение.

Стресори ни се случват през цялото време: уличното куче ръмжи, дете тича небрежно по пътя или непознат звъни на вратата през нощта. Това са събития, които задействат хипоталамуса, малък участък в мозъка, за да изпрати аларми, които стартират производството на кортизол. Докато адреналинът ви забързва, кортизолът натрупва глюкоза в кръвта, захранва с тези захари мозъка и активира механизмите, които контролират конкретно мотивацията и страха. Кортизолът също така изключва цели системи, които се считат за безполезни и разсейващи фактори в сценария на битка или бягство, такива като храносмилателната и репродуктивната система.

Дано тези стресови времена свършат и тялото се възстанови. Но за някои травмата остава, например, смъртта на съпруг или близък човек. Стресът от загубата на партньора в живота се увеличава, когато съпругът трябва да вземе решения относно грижите в края на живота. Или още по-лошо, ако съпругът е поставен в статус на наблюдател и лекарите решават вместо него.

Интензивният стрес може да дойде и от други източници. Страхът от игли, паяци и височини може да се управлява. Лошият развод, обаче, по-малко. Развеждането е стресиращо в много отношения. Но увреждането на вашето здраве, причинено от безмилостни високи нива на тревожност, може да се сравни със смърт в семейството.

Когато хормоните на стреса останат активирани за продължително време, тялото не може да се върне към нормалната си функция. Редовните функции на хранене, сън и дори установяване на спомени са осакатени от сензорите, които постоянно излъчват съобщение „в атака“.

Експертите смятат, че генетиката може да изиграе роля при определянето на това, колко сме податливи на стрес и колко силно нашите системи се задействат или охлаждат. Но житейският опит също играе роля. Можем да видим ефектите на посттравматично стресово разстройство в кариерата на военния персонал, полицаите, пожарникарите, оцелелите от престъпления и особено през 2020 г., на нашите фронтови здравни работници.

Трудно е да се подготвите за най-трудните предизвикателства в живота. Но си струва да предприемете стъпки за облекчаване на хроничния стрес. Първото и най-важното, помислете два пъти, преди да прекалявате с хапчета. Това е рецепта за повече неприятности.

Вместо това се обградете с добри приятели, които да повдигат настроението ви. Доброволно се включете в общност или ходете на дълги разходки. Намерете нещо, което ви разсмива и го заредете с добър хумор. И потърсете помощ от професионалисти, ако усетите, че сте закъсали.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Отнемане на стреса и успокояване на сърцебиене (лечебна картинка)

Защо при стрес търсим сладко?

Стресът заплашва с инвалидност

Стресът е основната причина за инфаркта

Парите – основен източник на стрес

Китайската медицина за стреса

Учените установиха, кои продукти се справят със стреса!

Стресът влияе негативно върху кожата

Свързани публикации