Количка

Защо при стрес търсим сладко?

Учени открили тайната, защо при стрес търсим сладко! Защо изяждаме стреса с шоколад, понички и други лакомства? Оказва се, че за всичко са виновни мастните киселини – именно те ни правят отново щастливи. Много жени в периодите на болезнена раздяла със своя партньор, посягат към изпитания “антидепресант” – шоколада. И той веднага помага да се възстанови падналото до нула настроение, да се преживее стреса и да се поправи настроението.

Сега учените са доказали, че това не е внушение, а научно обоснован факт. Така наречената “утешителна храна” (комфортно хранене) реално работи на молекулярно ниво, подобрява настроението – ефектът се осигурява от мастните киселини. Екип учени от Университета в Льовен, Белгия, поканили 12 доброволци със силна телесна маса. На всички показали серия от тъжни или неутрални снимки в комбинация с печална или спокойна музика.

В същото време, учените измервали мозъчните вълни на доброволците. По време на експеримента, всички участници погълнали специални капсули. В някои от тях имало мастни киселини, а в други – физиологичен разтвор. Нито един от доброволците не знаел, каква капсула е получил, за да се избегне ефекта на внушението.

Оказало се, че музиката и снимките предизвикат промени в настроението на хората – от неутрално до тъжно. Но нивото на тъга било с 50% по-ниско при доброволците, които получили мастни киселини. Това е и отговора на въпроса: защо при стрес търсим сладко?

“Яденето на мазни храни ни прави по-малко уязвими към неприятните емоции, дори и ако ние не подозираме, че приемаме мазнини – казва авторът на изследването д-р Уденхов – Получените резултати могат да бъдат важни за хората, страдащи от различни хранителни разстройства, затлъстяване и депресия.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации