Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Защо при стрес търсим сладко?

Учени открили тайната, защо при стрес търсим сладко! Защо изяждаме стреса с шоколад, понички и други лакомства? Оказва се, че за всичко са виновни мастните киселини – именно те ни правят отново щастливи. Много жени в периодите на болезнена раздяла със своя партньор, посягат към изпитания “антидепресант” – шоколада. И той веднага помага да се възстанови падналото до нула настроение, да се преживее стреса и да се поправи настроението.

Сега учените са доказали, че това не е внушение, а научно обоснован факт. Така наречената “утешителна храна” (комфортно хранене) реално работи на молекулярно ниво, подобрява настроението – ефектът се осигурява от мастните киселини. Екип учени от Университета в Льовен, Белгия, поканили 12 доброволци със силна телесна маса. На всички показали серия от тъжни или неутрални снимки в комбинация с печална или спокойна музика.

В същото време, учените измервали мозъчните вълни на доброволците. По време на експеримента, всички участници погълнали специални капсули. В някои от тях имало мастни киселини, а в други – физиологичен разтвор. Нито един от доброволците не знаел, каква капсула е получил, за да се избегне ефекта на внушението.

Оказало се, че музиката и снимките предизвикат промени в настроението на хората – от неутрално до тъжно. Но нивото на тъга било с 50% по-ниско при доброволците, които получили мастни киселини. Това е и отговора на въпроса: защо при стрес търсим сладко?

“Яденето на мазни храни ни прави по-малко уязвими към неприятните емоции, дори и ако ние не подозираме, че приемаме мазнини – казва авторът на изследването д-р Уденхов – Получените резултати могат да бъдат важни за хората, страдащи от различни хранителни разстройства, затлъстяване и депресия.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации