Китайската медицина за стреса

Гледната точка на китайската медицина за стреса

Днес, на всички нас ни се налага често да се сблъскваме със стреса. Известно ниво на стрес е полезно, но екстремалните и тежки стресови реакции водят до здравословни проблеми. Хората могат да преживяват седем вида емоционални състояния: щастие, гняв, безпокойство, самота, тъга, страх и паника.

Нормалното душевно състояние не предизвиква болести, а излишните емоции водят до нарушения и нестабилност. Лекарите на китайската медицина смятат, че за да бъдете здрави, винаги трябва да поддържате физиологичен и психологически баланс. При спокойно и приятно душевно състояние, съдържанието на “Чи” в тялото и кръвта са в равновесие. Прекалените емоции променят състоянието на вътрешните органи, което води до дисбаланс на “Чи”, а това от своя страна води до заболяване. Когато хората изпитват силно щастие, те намаляват количеството на “Чи” в сърцето, мозъчната дейност се влошава. Може да се наруши сърцебиенето, съня, умствената активност.

Ако тези нарушения са значителни, то при тези хора се появява неудържим смях и странни движения. Тогава казваме: “Твърде многото щастие води до нарушение на съдържанието на “Чи”, което влияе неблагоприятно върху работата на сърцето и цялата сърдечна дейност”. При възбудено състояние количеството “Чи” в сърцето се променя, което води до паническо състояние, безсъние, безпокойство и дори психични разстройства. Тогава се смята, че паниката е станала причина за възникналия хаос в количеството на “Чи”. Когато хората са гневни, те стават нетърпеливи, имат главоболие, зачервено лице, може да случи и припадък.

Това може да засегне функциите на далака и стомаха, което води до гадене и влошаване на апетита. В такива случаи, казваме: “При гняв количеството на “Чи” се повишава. Гневността води до смущения в черния дроб. При хората, изпитващи голяма скръб, гласът пада и те не могат да говорят силно. Тогава те могат да попаднат в депресия, да изпитват натиск в гърдите или задух. В такива случаи казваме: “Депресията води до загуба на “Чи”, а мъката влияе отрицателно на белите дробове”.

При силен страх хората побледняват, поява се виене на свят или дори колапс. При някои може да се появи незадържане на урина. Затова казваме: “Страхът влияе пагубно върху работата на бъбреците”. Ако човек изпитва болка, той трябва да си направи изследване и да не забравя да контролира емоциите си. За да бъдете здрави трябва да помните, че най-важното – преди всичко, е да укрепите сърцето си. Адекватна физическа активност, правилно хранене, сдържаност – това са идеалните компоненти на здравословния начин на живот.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Как да се справим със стреса?

Отнемане на стреса и успокояване на сърцебиене (лечебна картинка)

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за алергии

Тест за паразити

Тест за хормонален  баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Имунен тест

Тест за киселинност на тялото

Свързани публикации