Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Китайската медицина за стреса

Гледната точка на китайската медицина за стреса

Днес, на всички нас ни се налага често да се сблъскваме със стреса. Известно ниво на стрес е полезно, но екстремалните и тежки стресови реакции водят до здравословни проблеми. Хората могат да преживяват седем вида емоционални състояния: щастие, гняв, безпокойство, самота, тъга, страх и паника.

Нормалното душевно състояние не предизвиква болести, а излишните емоции водят до нарушения и нестабилност. Лекарите на китайската медицина смятат, че за да бъдете здрави, винаги трябва да поддържате физиологичен и психологически баланс. При спокойно и приятно душевно състояние, съдържанието на “Чи” в тялото и кръвта са в равновесие. Прекалените емоции променят състоянието на вътрешните органи, което води до дисбаланс на “Чи”, а това от своя страна води до заболяване. Когато хората изпитват силно щастие, те намаляват количеството на “Чи” в сърцето, мозъчната дейност се влошава. Може да се наруши сърцебиенето, съня, умствената активност.

Ако тези нарушения са значителни, то при тези хора се появява неудържим смях и странни движения. Тогава казваме: “Твърде многото щастие води до нарушение на съдържанието на “Чи”, което влияе неблагоприятно върху работата на сърцето и цялата сърдечна дейност”. При възбудено състояние количеството “Чи” в сърцето се променя, което води до паническо състояние, безсъние, безпокойство и дори психични разстройства. Тогава се смята, че паниката е станала причина за възникналия хаос в количеството на “Чи”. Когато хората са гневни, те стават нетърпеливи, имат главоболие, зачервено лице, може да случи и припадък.

Това може да засегне функциите на далака и стомаха, което води до гадене и влошаване на апетита. В такива случаи, казваме: “При гняв количеството на “Чи” се повишава. Гневността води до смущения в черния дроб. При хората, изпитващи голяма скръб, гласът пада и те не могат да говорят силно. Тогава те могат да попаднат в депресия, да изпитват натиск в гърдите или задух. В такива случаи казваме: “Депресията води до загуба на “Чи”, а мъката влияе отрицателно на белите дробове”.

При силен страх хората побледняват, поява се виене на свят или дори колапс. При някои може да се появи незадържане на урина. Затова казваме: “Страхът влияе пагубно върху работата на бъбреците”. Ако човек изпитва болка, той трябва да си направи изследване и да не забравя да контролира емоциите си. За да бъдете здрави трябва да помните, че най-важното – преди всичко, е да укрепите сърцето си. Адекватна физическа активност, правилно хранене, сдържаност – това са идеалните компоненти на здравословния начин на живот.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Как да се справим със стреса?

Отнемане на стреса и успокояване на сърцебиене (лечебна картинка)

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за алергии

Тест за паразити

Тест за хормонален  баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Имунен тест

Тест за киселинност на тялото

Свързани публикации