Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се справим със стреса? Симптоми на стреса

Стресът е необходимото зло, проявяващо се в много форми. “Стрес”- дума, която е изчерпана като употреба, но знаете ли точно какво означава? А как да се справим със стреса? За много хора стресът означава, преди всичко, емоционален стрес, това обаче, не е така. За да функционира правилно, нашият организъм непрекъснато се стреми да поддържа всички физиологични процеси в динамично равновесие. Стресът е всяко въздействие, което нарушава този баланс.

На организма му се налага с огромен труд да се отбранява от физическия и емоционален стрес, на който е бил изложен. Трудно е да си представим живота без стрес; всеки от нас по едно или друго време се подлага на стресово въздействие. Има два вида стрес – външен и вътрешен. Външните (екзогенни) стресови фактори, повечето познати ни, въздействат на организма отвън. Вътрешните (ендогенни) фактори, действат от дълбините на нашето тяло.

Външни стресови фактори:

– Замърсяване на околната среда
– Хидрогенирани мазнини
– Тютюнопушене и алкохол
– Прекален престой на слънце
– Изключително тежко натоварване на работното място
– Емоционални проблеми
– Болка след тежки загуби
– Развод/разрив в отношения

Вътрешни стресови фактори:

– Хранителната алергия и непоносимост
– Наличие на твърде много “лоши” микроорганизми (кандида, паразити, бактерии..) в тялото
– Повишено ниво на обмяна на веществата
– Високо ниво на холестерола
– Нарушение на нивото на кръвната захар (и диабет)
– Нарушение на хормоналния баланс
– Недохранване
– Депресия, причинена от недостиг на витамини и минерали

Стресът е съвременен, а реакцията допотопна

За да разберем какво точно е пагубното въздействие на стреса върху тялото, е необходимо да погледнем в миналото. Оцеляването на първобитния човек зависело на първо място от късмета в лова и способността да се избегнат ноктите и зъбите на хищниците. При заплаха от нападения, нашият организъм незабавно хвърля в кръвното русло хормоните на стреса, които допринасят за постъпването на енергия към тези органи, от които зависи нашата защита и спасение.

Това е, т. нар. реакция “бий се или бягай”. Въпреки че днес ние рядко сме подложени на нападение от хищни зверове, физиологичната реакция на опасност, която застрашава организма, е запазена от времето на Адам. При освобождаване на стресовите хормони, мозъкът веднага навлиза в състояние на бойна готовност, органите на всичките пет сетива започват да функционират на високо ниво. В същото време от черния дроб се освобождава пазената там глюкоза, която отива към мускулите.

Основни типове реакции към стреса

Когато тялото реагира на стрес, в него настъпват значителни промени. Те могат да бъдат разделени на седем основни типове:

– Пулсът се учестява и сърцето помпа повече кръв, за да се засили преноса на хранителни вещества, необходими за изработване на допълнителна енергия.

– Учестява се и дишането, за да се обогати кръвта с кислород и да се увеличи отделянето на въглеродни газове.

– Разширяват се кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв мозъка и мускулите, за да се усили притока към тях на кислород, глюкоза и хранителни вещества. – Нараства кръвоснабдяващата функция на далака, повишава се притока на лимфоцити. – Повишава се кръвното съсирване, в случай на раняване. – За увеличаване на енергията, черният дроб и скелетните мускулни освобождават допълнителни количества глюкоза в кръвта.

– Зениците се разширяват и в очите постъпва повече светлина, което помага за подобряване на зрението.

– Забавя се процеса на храносмилане, спира изработката на храносмилателни ензими, което води до освобождаване на повече енергия за мускулите и мозъка. По този начин, комплексът от реакции подготвя организма за целенасочени активни действия за кратко време. Твърде дългия престой на организма в състояние на бойна готовност, обаче, има неблагоприятни ефекти върху здравето и психиката. За сравнение, какво ще стане с колата ви, ако я държите постоянно в режим на “форсиране” и натисната спирачка?

В такива случаи, организмът се опитва да си върне обичайното състояние на хармоничен баланс, като променя своите настройки, адаптирайки се към стреса. Например, той може произволно да повиши кръвното налягане или драстично да намали концентрацията на глюкоза в кръвта. И едното и другото са потенциално опасни. Постоянният стрес води до това, че ние живеем “на нерви” и губим ценни запаси от енергия.

Но, нека се върнем към нашите предци. След продължителен стрес, те давали на организма почивка, позволяваща му да си възстанови равновесието. Симптомите на комплекса “бий се или бягай” угасват, възстановяват се нормалните нива на хормони, кръвна захар, нормализира се храносмилането. Съвременният ритъм на живот, обаче, все по-често не ни осигурява такъв разкош, като време за възстановяване.

Симптомите на стреса

Стресовете в живота ни са толкова много- и те често са толкова продължителни- че тялото почти без прекъсване остава в състояние на “бий се или бягай”. И като последица от това, ние постоянно живеем “на нерви”, разточително разходвайки скъпоценни запаси от глюкоза и енергия. Организмът няма кога да се възстанови, което в крайна сметка води до физиологични изменения.

По-долу са изброени най-честите типични физиологични последствия от стреса. В допълнение към това, някои видове храни, също могат да окажат допълнително стресово въздействие върху и без това претоварения организъм, което допринася за изтощаването му откъм енергийни ресурси.

Симптоми на стреса- физиологични последствия от стреса:

– Потискане на имунната система, което води до чести простудни и инфекциозни заболявания
– Пристрастяване към определен вид храна
– Намаляване на телесното тегло
– Постоянна умора
– Загуба на апетит
– Резки промени на настроението
– Депресия
– Емоционално вълнение
– Обриви по кожата

Стресови фактори

стреса1. Как да оценя емоционалния стрес?

Любопитното е, че емоционалният стрес всеки го чувства по различен начин. На това, което безспорно е стресиращо за вас, някой друг може и да не обърне внимание. Стресовият ефект при всяка ситуация може да се намали, ако си наложите друга гледна точка. Вземете, например, публичните изказвания, от които много хора се страхуват.

При първа изява те могат да предизвикат в нас стресова реакция: изпотяване на дланите, отделяне на адреналин. А при второ или трето публично изявление тази реакция вече е притъпена и ние се справяме със своята задача много по-спокойно. Вследствие на това, естествено се намалява и стреса. Но ситуацията, всъщност, си остава същата-променено е само възприятието за нея.

Ако научите себе си да се отнасяте към емоционалния стрес като към неизбежност, то вие ще се справяте много по- лесно с него. За намаляване на вредните последици от стреса помага и оптимистичното отношение към живота.

Например, вие сте заседнали в колона, е и какво от това? Нали вие не сте виновни, можете да се отпуснете, да слушате музика или да разговаряте със своя спътник. Направете всичко, което зависи от вас- обадете се по мобилния телефон и уведомете съответната служба. Ако не е във вашите сили да промените ситуацията, то приемете я за даденост и се успокойте.

2. Храната като стресов фактор

Хранителни продукти, които не са много полезни за организма или тези, към които сте алергични, могат да станат причина за стрес. Като допълнение, нарушеното храносмилане, предизвикано от непълноценно хранене, бактериална инфекция или паразити, може да доведе до повишаване пропускливостта на чревната стена, в резултат на което в кръвния поток ще навлязат нежелани хранителни частици.

В резултат на това ще се развие имунен отговор, който при чести повторения ще доведе до увеличаване натоварването на надбъбречните жлези. Това е ситуация, когато надбъбречните жлези, в отговор на стреса, ще отделят повече кортизон, който, от своя страна, ще се стреми да възстанови равновесието. Една от негативните страни на излишъка от кортизон е нарушенията в храносмилането, които предизвиква. Този цикъл се повтаря отново и отново, и накрая неизбежно ще се отрази върху здравето.

Хранителните вещества

Някои хранителни вещества, например, не само помагат да се справим със стреса, но също така и поддържат функциите на органите, участващи в стресовите реакции. Това са “великолепната петорка” – витамини А, С, Е и микроелементите цинк и селен – които успешно неутрализират свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на стреса. Витамините и Полезните минерали

Храненето

Въпреки че не е по нашите сили да противодействаме на някои външни стресови фактори, ние сме в състояние да променим радикално своята хранителна диета както и своя собствен начин на живот. Някои храни имат стресово въздействие върху тялото. Стресът е и недостиг на някои хранителни вещества, доколкото недостига им има негативно въздействие върху зависимите от тях ензимни процеси.

стресаЗа поддръжка функциите на надбъбречните жлези, организмът изисква витамин B5, витамин С и магнезий. За борба с последствията от ежедневния стрес трябва всеки ден във вашата диета да бъдат включени достатъчно продукти, съдържащи тези витамини и минерали.

Витамин С е много необходим защото той не се натрупва в организма като запас- ние трябва да го приемаме всеки ден с храната. В период на повишено стресово натоварване необходимостта от тези витамини се увеличава многократно. Разбира се наличието на продукти, борещи се със стреса, подразбира и съществуването на такива продукти, които точно обратното, му съдействат.

Така злоупотребата със захар и рафинирани въглехидрати води до изчерпване на запасите от редица основни микроелементи особено магнезий, а също и въздейства на панкреаса, принуждавайки го да увеличава секрецията на инсулин, което след известно време я изтощава и може да доведе до диабет.

Намаляването или пълното изключване на захарта от диетата има много благоприятен ефект върху черния дроб и повишава неговата ефективност за неутрализиране на токсичните вещества. Черният дроб е основният орган-чистач в тялото.

Неговата роля е да филтрира кръвта и постоянно да отстранява всички потенциално опасни токсични вещества и отпадъци, генерирани в резултат на нормалното храносмилане. Следователно, всяко намаляване на стреса върху него ще се отрази на неговите основни функции по най-благоприятен начин.

Не забравяйте, че подобни стимуланти като чай кафе и алкохол намаляват запасите от някои микроелементи и стимулират изработката на адреналин; затова намаляването на тези напитки също ще ви позволи да се справяте по-ефективно със стреса. Очевидно е, че трябва също да се намалят или дори напълно изключат от диетата рафинираните и дълго съхраняваните “готови за използване” продукти, които съдържат много изкуствени консерванти, сол, захар и имат много ниска хранителна стойност. Здравословно хранене

3. Състоянието на имунна система

Добре известно е че хората изпитващи стрес са най-уязвими към болести. Това е така защото стресът отслабва имунната система. Как?! Когато стресовите въздействия нараснат ние често страдаме от простудни и инфекциозни заболявания а в най-тежките случаи нашата имунна система не е в състояние да се справи с предраковите състояния както би направила това в период на почивка и безгрижие.

Състоянието на бойна готовност намалява съпротивляемостта на организма към инфекции, тъй като той гледа на тях като на по-малкото зло, в сравнение с грозящата опасност в дадения случай. В резултат на това се потискат активните клетки- убийци Т- имунната система, както и инфекциозните агенти, които се чувстват доста комфортно. Затова по време на стрес е добре да се поддържа нивото на имунната система. Хранене и имунна система

Хормони на имунната система

По време на стрес за поддържане на имунната система е от жизненоважно значение равновесието на два хормона. Това са дехидроепиандростерон (ДХЕА) и кортизон. Учените показаха, че при много хора, страдащи от хронични заболявания нивото на ДХЕА е занижено и обратното – има повишено ниво на кортизон (количеството на тези хормони е лесно да се измери с обикновен анализ на слюнка). Причините, по които пада нивото на ДХЕА са няколко.

Под влияние на стреса надбъбречните жлези престават да секретират ДХЕА и превключват на кортизон. Възникващият в резултат на това дисбаланс оказва на организма същия негативен ефект, както и потискането на имунната система. Нивото на ДХЕА намалява с възрастта и на 70-80 годишна възраст в нашето тяло неговото производство е до пет пъти по-ниско отколкото при юноши и младежи.

Намаленото ниво на този хормон зависи от мастните отлагания (особено около кръста) постоянния глад, безсънието, липсата на сексуално влечение, склонността към алергии и инфекциозни болести.

Възстановяването на нормалното ДХЕА ще ви позволи не само да намалите нивото на холестерола, но и да се укрепят костите и подобри съотношението на мускулната тъкан към мазнини. А вторият хормон кортизон е потенциално опасен. Увеличаването на неговото количество може да доведе до нарушение на функцията на щитовидната жлеза и ставите да доведе до намаляване на енергетиката. Нещо повече, при високи нива на кортизона става нарушение на структурата на мускулната и костната тъкан, което пък може да доведе до остеопороза.

Как да се увеличи ДХЕА и понижи кортизона?

Балансът между ДХЕА и кортизона може да бъде възстановен, ако поддържате работата на надбъбречните жлези с помощта на антистресови продукти, както и релакс чрез медитация или йога упражнения. В най-тежките случаи, причинени от продължителен стрес, надбъбречните жлези намаляват секрецията, както на ДХЕА, така и на кортизон. Това състояние се нарича надбъбречна недостатъчност или криза.

В такива случаи е желателно да се запълни недостига на двата хормона чрез дозирани добавки от корени на солодка и сибирски женшен. В САЩ добавки, които съдържат в състава си ДХЕА, можете да закупите не само в аптеките, но също и в някои магазини за здравословни храни. Обаче, в някои страни за да си купите ДХЕА или неговия предшественик- прегненолон, който се оказва, че има аналогично действие – ще ви е нужна лекарска рецепта.

Как да се справим със стреса?

Контрол над емоциите и мисленето за това съществуват различни техники- медитация, релакс, енергизиране на тялото, техники за емоционално освобождаване, йога….Осигуряване на време за себе си за пълна почивка. Позитивно виждане за живота.

Промяна в храненето, което включва: ограничаване на захарта и другите небиологични химикали, които потискат имунната система; ограничаване на стимулантите от вида на чай, кафе, алкохол…; осигуряване на нужните на организма хранителни вещества (витамини и минерали) за работата му, в съвременните условия на живот чрез промяна на диетата; профилактичен допълнителен прием на витаминно-минерални комплекси и антиоксиданти особено, ако не можете да си осигурите разнообразно хранене от всички хранителни групи от органични източници.

Добра хигиена на тялото чрез периодично изчистване от “лоши” микроорганизми, такива като кандида, бактерии, паразити… Съвременните условия на живот поставят нови изисквания за защита остарелия стереотип на мислене няма да ви помогне, а само ще доведе до още по- големи рискове за вас.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Кандида тест

Тест за алергии

Тест за паразити

Масажи

Свързани публикации