Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамините

Витамини. Усвояване в организма

Витамините са водо- или мастноразтворими. Разтворимите във вода са витамин С и витамините от група В. С изключение на витамин В12, те са лесноусвоими и недостигът им се дължи на не добра диета или от повишени нужди на организма. Заради генетични фактори или заболявания, при някои индивиди могат да са нужни до стотици пъти от обичайните количества за нормално функциониране.

Един широко разпространен проблем е уголемената или втвърдена мембрана на клетката, която пречи на хранителните вещества да навлязат в някои органи, особено очите. Повишената концентрация на витамини в кръвта гарантира и повишена доставка към органа. Тъй като те са водоразтворими, излишъкът от тези витамини лесно се отделя чрез бъбреците и проблемите с предозиране са много редки. Мастноразтворимите витамини A, D, E и K са по-трудни за абсорбиране.

Недостигът от тях може лесно да възникне, дори при балансирана диета. Много индивиди, особено тези, които имат суха кожа и проблеми с поддържане на теглото си, имат слаба мастна абсорбция. Обичайна причина е чувствителността на чревните стени към глутена, което завършва с постепенна ерозия на абсорбиращите власинки.

При такива състояния мастноразтворимите витамини и другите хранителни вещества от типа на бета-каротина не се усвояват добре и резултатът е недостиг. Това не може да се коригира само като се приемат мастноразтворими добавки от типа на капсули с масло от камбала за витамин А и D. Вместо това се опитайте да използвате разтворими във вода форми на тези хранителни вещества от типа на витаминни емулсии и витамин Е в таблетна форма. Освен това, можете често да втривате витамин А или Е- масло от капсули във вашата кожа и да държите капсула с масло от черен дроб на камбала под езика по време на сън за нощно абсорбиране.

Преди беше обичайна практика да се дава масло от черен дроб на треска за разтриване на бебета, които не се развиват добре. Това е много добро и за възрастни. За увеличаване производството на витамин D често подлагайте вашата кожа на умерена слънчева светлина. Като цяло, най-добре е да получите всички нужни витамини от натурални храни и вашите чревни бактерии. При съществуващите условия обаче, рядко може да се достигне и поддържа добро здраве без използването на специални обогатени с витамини продукти и витаминни добавки.

В случай на слабо здраве, абсорбцията на витамините и минералите е намалена, докато вашите вътрешни нужди са повишени. Това явление е в основата на широко разпространеният в нашето общество витаминно-минерален недостиг, което води до множество болестни симптоми. Бактериите на нашата чревна флора ни доставят значителна част от нужните ни В-витамини. Лечението с антибиотици унищожава тези изключително необходими бактерии и може да причини витаминен дефицит.

По тази причина използвайте ферментирали хранителни продукти или култури, съдържащи ацидофилус и бифидус бактерии, а също и В-витамини всеки път, когато приемате антибиотици. Други широко разпространени състояния, причиняващи постоянен витаминен недостиг и зависимости са лишаването от тях по време на ембрионалното развитие и в по-късен етап от живота остри и хронични заболявания, паразити и неефективен метаболизъм. Човешкият организъм не може да синтезира витамин С, затова трябва да го получи от храната.

Повечето животни произвеждат свой собствен витамин С в дневни норми, съответстващи на теглото им, към 2-5 грама за възрастен човек, а при стрес произвеждат до 15-20 грама. Това сравнете с препоръчваните 60 мг дневна норма за възрастни от държавните медицински учреждения. Витаминните и минерални добавки не могат да служат за поддържане на здравето или лечение на най-тежките заболявания, ако диетата не е от преобладаващо пресни и сурови храни, базирана на покълнали семена, тревни и зеленчукови сокове, а също и на висококачествени хранителни вещества такива като прашец, спирулина и водорасли.

МАСТНОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Витамин А

Ретинол, каротин, 1 мкг ретинол = 6 мкг бета-каротин = 3 IU; RDA 5000/4000 IU; лечебни дози 25, 000-100,000 IU, особено при лечение на рака и за заболявания на очите. Една капсула с масло от камбала осигурява от 4000 to 5000 IU. Витамин А е токсичен в много високи дози при продължителна употреба; неустойчив е на светлина и кислород.

Симптомите за токсичност на витамин А са подобни на тези при недостига му. Не употребявайте много високи дози без професионално наблюдение. Продължителната свръх доза може да доведе до ерозия на костите поради недостиг на витамин D. Затова осигурете си витамин D заедно с него, за предпочитане е като масло от черен дроб на треска, може и на камбала. При малабсорбция таблетките и емулсиите са по-лесни за усвояване.

Симптоми за недостиг: Сухи очи, възпаление и чувствителност към силна светлина, нощна слепота, слаба приспособимост към тъмнината, цветна слепота, глаукома. Суха кожа, груба, мазолеста, люспеста, пъпки, акне, псориазис. Сухи коси, окапваща или без блясък. Нокти с надлъжни ивици, белещи се, чупливи. Мирисът и вкусът са отслабени. Дихателни инфекции, проблеми с белия дроб, проблеми с ушите, глухота, шум в ушите, рак, свръх активна щитовидна жлеза, тегло по-ниско от нормалното.

Най-добри източници са: маслата от черен дроб на риба, черен дроб, масло, жълтък на яйце. Жълто-оранжеви зеленчуци и тревни сокове, които са богати на бета-каротин, като при някои индивиди превръщането му във витамин А не е ефективно. повече

Витамин D

Cholecalciferol (D3 за предпочитане) или ergocalciferol (D2 по-малко ефективен синтетичен може да стане токсичен във високи дози при продължителна употреба). 1 IU = 0.025 mg cholecalciferol. RDA 200 IU; терапевтични до 4000 IU.

Симптоми за недостиг: Рахит, деформирани и порести кости, проблеми със зъбите и венците, мускулна слабост, конвулсии, спазми, нервна неустойчивост, слаба активност на щитовидната жлеза, множествена склероза, депресия, наднормено тегло, проблеми с очите, симптоми за недостиг на калций.

Източници: Излагане на слънчева светлина, масла от черен дроб на риби, жълтък на яйце. повече

Витамин E

Токоферол ( преди всичко се използва като d-алфа токоферол за предпочитане е да бъдат смесени токофероли или витамин Е комплекс с tocotrienols). Дневни дози съгласно RDA 15/12 IU; терапевтични до 3000 mg (или IU). В изследванията на американските учени е използвана преди всичко синтетичната d l форма, която е неефективна. Пациентите с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми трябва да увеличават дозата постепенно. Витамин Е е неустойчив на кислорода хлорираната вода, неорганичните добавки с желязо, естрогенните лекарства.

Симптоми за недостиг: Разстройства на репродуктивната и кръвоносната система, пристъпи, сърдечни заболявания, болки в краката, схващания бавно зарастващи рани, ясно изразени белези на тъкани, мускулна умора, хронична умора, слаб гръден кош, артрит, рак, проблеми с очите и ушите, гангрена инфекции, горещи вълни, малабсорбция, множествена склероза, миастения гравис, флебит, проблемна кожа, разширени вени.

Най-добри източници: Студено-пресовани масла (масло от покълнало жито) полиран ориз покълнали семена ядки яйчен жълтък зелени листа сокове от треви. повече

Витамин K

Профилактични дози съгласно RDA 80/60 мкг терапевтични от 5 до15 мг. Неустойчив на светлина киселинни и алкални условия. Необходим за нормалното съсирване на кръвта за превенция на кръвотечения. Честите причини за недостиг са продължителни и сериозни кръвотечения, леки контузии и менструални съсиреци, както и гадене и повръщане по време на бременност.

Този витамин е нужен също и за формирането на костите и превенция срещу остеопорозата загниването на зъбите калциевите запаси и на твърдостта на костите и артериите. При инжектиране на витамин К който е получен от растителни източници е толкова ефективен както морфина за болковия контрол. Получава се от чревните бактерии зелените и по-специално тъмно зелените зеленчуци черен дроб яйчен жълтък. Витамин К1 от растения е много по-ефективен от този на чревните бактерии, синтетичната форма К3 може да има токсичен ефект. повече

Витамин F … повече

ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Това са витамини които много лесно се разпадат при готвене и не се запасяват в организма (с изключение на В12).

Витамин С

Аскорбинова киселина; обикновено се използва като добавка във форма на натриев аскорбат и калциев аскорбат. RDA -60 мг препоръчително 500-3000 мг за терапевтични цели до 100 грама (неутрализиран). Лесно се разрушава от въздуха, съхранението, пушенето, готвенето и стреса. Полезно действие при ухапвания или ужилвания от отровни змии, насекоми, паяци и други.

Симптоми за недостиг: Първоначални симптоми- умора слабост раздразнителност неясни мускулни и ставни болки. По-късно- скорбут започващ в най-използваните крайници; болки в мускулите (особено по време на инфекции); кръвотечения от венците и кожата, капилярна слабост, бавно зарастващи рани, остри и хронични инфекции. Черен дроб и бъбречни проблеми, остаряване, старост, старееща кожа, тромбоза ( пристъпи сърдечен инфаркт); проблеми с очите, артрит, множествена склероза, диабет, шизофрения, анемия, болки, каменни формирования, болки в кръста, безпокойство. Алергии( астма, сенна хрема, епилепсия, главоболие, обриви).

Най-добри източници: Пресни плодове и зеленчуци покълнали семена сокове от треви шипки. повече

Витамин B1

Тиамин; известен също и като аневрин. Дневни нужни дози съгласно RDA 1.5/1.1 мг; терапевтични 50-3000 мг. Разпада се от висока температура захар алкохол тютюнопушене. Недостигът му може да бъде вследствие на недостиг на стомашна киселина.

Симптоми за недостиг: Слабо кръвообращение със студени ръце и крака; отоци (задържане на течности); езикът е набразден; слабо активна щитовидна жлеза; умора; депресия; безсъние; безпокойство; свръх чувствителност водеща до болки и шум; гадене; слаба памет; апатия; слабост; загуба на тегло; мускулите са слаби и болезнени особено на краката започвайки със скованост парене на краката по-късно афектиране на прасците и бедрата процеса може да завърши с паралич. Сериозни стомашно-чревни разстройства. Тахикардия (учестен пулс) и диспнея (задух, затруднено дишане) при усилие брахикардия (забавен пулс), в покой увеличено и слабо сърце.

Психически заболявания, множествена склероза, диабет, хипогликемия, алергии, пристрастявания към лекарства, алкохолизъм. Сериозният дефицит е известен като бери-бери.

Най-добри източници: хранителни дрожди, оризови трици, слънчогледови и сусамени семена, фъстъци,просо и зърнени. повече

Витамин B2

Рибофлавин. Дневна доза съгласно RDA 1.7/1.3 мг; терапевтични 50-1500 мг. Разпада се от светлина, прави урината светло-жълта.

Симптоми за недостиг: Чувствителни очи, парене, кръвясали очи (кръвоносните съдове се виждат в бялото на очите), неясно виждане, катаракти. Кожата е мазна и сърбяща екзема, особено около носа, челото, ушите, скротум и влагалището, зачервени части от лицето (розацеа), акне, рани по тялото,възморави части от кожата. Косите са без блясък, мазни, пърхот, нацепване на ноктите. Възпален език, парене, пурпурно морав, цепене и напукване на устните и ъглите на устните (хейлоза). Алергии, анемия, артрит, рак, диабет.

Добри източници: хранителни дрожди, черен дроб, бъбреци, бадеми, покълнали семена, тревни сокове. повече

Ниацин и никотинамид ( витамин В3)

Преди всичко известен като витамин В3 в САЩ и витамин В5 в Англия. Дневни нужди съгласно RDA 19/15 мг терапевтични до 30 гр при шизофрения.

Киселинната форма – ниацин или никотинова киселина- причинява зачервяване на лицето. Това се предписва за разширяване на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане, холестерола, подобрява кръвообръщението в главата, при акне и мигрена.

Не киселинната форма – никотинамид няма тези ефекти, макар че за разлика от ниацина- високи количества могат да причинят депресия. Ниацинът или никотинамидът подобряват окислителния енергиен метаболизъм и могат да се използват при третиране на следните симптоми.

Симптоми за недостиг: Шизофрения, хипертироидизъм, изпъкнали очи, депресия, раздразнителност, свръхактивност, мнителност, плач, загуба на настроение, заблуди, безпокойство, безсъние, обърканост. Езикът е ягодов тип или ярко червен, лъскав има вид на “сурово телешко месо”. Устата е болезнена с язви, възпалени ъгли. Кожата е груба, червена, кафява, често симетрично обезцветена на бузите, шията и задна част на ръцете. Дерматит с възпаления, влошаващ се при излагане на слънце. Главоболие, болки в кръста, умора, загуба на тегло и апетита. Недостиг на стомашна киселина анемия. Гадене, повръщане, диария. Болезнени вкочанени стави, артрит, рак. Изменения в сетивните възприятия; пелагра ( пропукване на кожата).

Най-добри източници: хранителни дрожди фъстъци оризови трици черен дроб. повече

Пантотенова киселина

Калциев пантотенат витамин В5, дневни нужди съгласно RDA 4/7 мг; терапевтични дози 50-1500 мг.

Симптоми за недостиг: увеличен набразден и нацепен език, умора, депресия, безсъние, посивяване на косата, парене на ходилата, артрит, алкохолизъм, астма, рак, катаракта, епилепсия, псориазис, напрежение, заболявания на храносмилателната система, слаба надбъбречна жлеза.

Най-добри източници: Хранителни дрожди, оризови трици и полиран ориз, черен дроб.повече

Витамин B6

Пиридоксин; дневни нужди съгласно RDA 2.0/1.6 мг; терапевтични дози 50-3000 мг. За добрата му работа в организма е нужен цинк, лесно се окислява.

Симптоми за недостиг: Неспособност за отказ от мечти (неадекватност), безсъние, депресия, раздразнителност, треперене, конвулсии (епилепсия), мигрена, шизофрения. Мазна кожа с екзема и уртикария (дразнещ обрив или копривна треска), оток (задържане на течности), повръщане, лош дъх на устата, недостиг на стомашна киселина, мускулна слабост, анемия, бъбречни камъни. Болки, неподвижност и подути пръсти на ръцете и ставите, пръстите на ръцете и краката стават бели (болест на Рейнауд). Аутизъм, разрушаване на костната тъкан (гниене на зъби или кости), диабет, Паркинсон, заболявания на храносмилателната и нервната система.

Най-добри източници: Хранителни дрожди, меласа, трици, слънчогледови семена, ориз, черен дроб, жълтък на яйце, ядки, боб, банани. повече

Биотин

Дневни дози съгласно RDA 0.3 мг. Необходим за протеиновия и мастен метаболизъм, също и за здравата коса.

Симптоми за недостиг: храносмилателни нервни и кожни проблеми проблеми с косата, анемия, умора, депресия, халюцинации.

Най-добри източници: хранителни дрожди, оризови трици. Обикновено от чревните бактерии, освен след антибиотици. повече

Фолиева киселина

Съгласно RDA 0.2/0.18 мг; препоръчван поне 0.4 мг 0.8 мг при бременност; терапевтични дози 5-20 мг. Лесно се разпада от светлината, висока температура, съхранение, кислород, противозачатъчни таблетки.

Симптоми за недостиг: Широко разпространени. Най-много са засегнати бременните жени. Анемия, цепнатини в ъглите на устата, червен език, сива коса, сиво-кафява пигментация на кожата. Раздразнителност, депресия, умора, разсеяност, липса на концентрация, безсъние, виене на свят, намалени рефлекси, главоболие. Мускулна слабост, болки, нечувствителност в краката, трудно ходене, спазми. Храносмилателни проблеми – запек и диария. Сексуални проблеми и с кръвообращението, шиен рак, хипогликемия, рожденни дефекти, подагра, сърдечносъдова болест, диабет.

Най-добри източници: сокове от треви, дрожди, кълнове, тъмно-зелени листа, черен дроб. повече

Витамин B12

Кобаламин. Дневни дози съгласно RDA 2 мкг =0.002 мг; терапевтични 1000 мкг чрез инжекции особено при слабост и след стомашни операции. Болшинството пациенти с недостиг на енергия се повлияват изключително добре от инжекционно въвеждане на витамин В12, дори ако лабораторните изследвания показват нормално ниво на витамина. При слабо здраве В12 не се усвоява добре, добавянето на калций и coлнa киселина подобряват абсорбцията, обикновено таблетките се усвояват добре под езика, още по-добре е усвояване чрез носната лигавица. Преди лягане втрийте капка витамин В12 от ампула във всяка ноздра.

Симптоми за недостиг: злокачествена анемия, хронична умора, слабост, слабо кръвообращение, нечувствителност и неподвижност, много зачервен и възпален език, емоционално безпокойство, психични заболявания, рак, заболявания на черен дроб и нервната система, възпаления на нервите, паралич.

Най-добри източници: черен дроб, бъбреци, риба, яйчен жълтък (спирулина). повече

ВИТАМИНО-ПОДОБНИ ВЕЩЕСТВА

Те са необходими биохимични субстанции, които все още не са определени от правителствените агенции с пълен статут на витамини отчасти, защото някои от тях могат да се синтезират в тялото и отчасти, защото тяхната полезност все още се обсъжда.

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите са част от естествено срещащия се витамин С комплекс. Недостигът води до капилярна неустойчивост със зачервени или сини петна по кожата, възпаление, кръвотечение от венците и вътрешна болка в ушите. Биофлавоноидите са необходими за правилното функциониране на витамин С.

Най-добри източници са: цветни венчелистчета, покълнали семена, пресни плодове и зеленчуци, остатъкът от соковете на цитрусовите плодове. Най-известни представители на тази група са – кверцетин и рутин намерени в концентрирана форма в изсушени листа и цветове на елда.

Холин (Витамин В4 ) и Инозитол (Витамин В8)

Важни за усвояването и метаболизма на мазнините и холестерола, за синтеза на лецитина, за функционирането на черния дроб и жлъчката, за формирането и функциите на мозъка и нервите (предаване на нервни импулси, миелинови обвивки). Те са полезни за лечение на артериосклерозата и атеросклерозата диабета (инозитол), глаукома, проблеми с косата и плешивост, високо кръвно налягане, безсъние (инозитол), заболявания на черния дроб, множествена склероза, мускулна дистрофия, неврит, късна дискинезия. Холинът се среща най-много в лецитина, като също така други добри източници са яйчен жълтък, черен дроб, мозък и хранителни дрожди. Инозитолът се съдържа в покълналите семена (в покълналите семена, той остава недостъпен под формата на фитинова киселина). Други добри източници са сърце, мозък, черен дроб, хранителни дрожди, зеле и цитрусови плодове.

PABA (Пара-амино-бензоена киселина витамин В10)

Фактор, повишаващ растежа, недостигът води до бели петна по кожата, екзема, посивяване на косата, умора. Като лосион е много добро средство за защита на кожата от ултравиолетовата радиация. Тя се получава от хранителни дрожди, черен дроб, яйчен жълтък, а също така се синтезира от чревните бактерии. Като добавка, разтворимите калиеви соли на PABA са за предпочитане пред почти неразтворимата сама по себе си киселина.

Витамин B15 (Пангамова киселина)

Среща се в семената, зърната и ядките, защитава от недостиг на кислород (подобно на витамин Е). Той успешно се използва при лечение на алкохолизъм, алергия, артрит, аутизъм, проблеми с дишането, като астма и емфизема диабет, и хипогликемия, сърдечни проблеми (сърдечносъдови заболявания) и преждевременно стареене. Обичайната лечебна доза е 50-100 мг. два или три пъти дневно.

Витамин B17 (Амигдалин или Nitrilosides)

Съдържа цианиден, компонент, който е вреден за клетките на рака. Ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приемано редовно чрез изяждане на няколко горчиви семена от плод с костилка или семена на плодове (от типа на кайсия, горчив бадем, ябълка).

Други добри източници са покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща. Пречистеният продукт известен като леатрил (laetrile) се използва орално или на инжекции за лечение на рака (в момента не е разрешен в САЩ). За да бъде ефективен, леатрилът трябва да се използва съчетан с пречистване на организма, добавки и правилна диета.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти- диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Свързани публикации