Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин С

Витамин С

Човешкият организъм не може да синтезира витамин С, затова трябва да го получи от храната. Повечето животни произвеждат свой собствен витамин С в дневни норми, съответстващи на теглото им, към 2-5 грама за възрастен човек, а при стрес производството е до 15-20 грама. Това сравнете с препоръчваните 60 мг дневна норма за възрастни от държавните медицински учреждения.

Витаминните и минерални добавки не могат да служат за поддържане на здравето или лечение на най-тежките заболявания, ако диетата не е от преобладаващо пресни и сурови храни, базирана на покълнали семена, тревни и зеленчукови сокове, а също и на висококачествени хранителни вещества такива като прашец, спирулина и водорасли.

Търговски форми: аскорбинова киселина (най-масово предлагана форма); използва се и като добавка във формата на натриев аскорбат и калциев аскорбат. Норма съгласно МЗО-60 мг, препоръчително 500-3000 мг, за терапевтични цели до 100 грама (неутрализиран). Лесно се разрушава от въздуха, съхранението, пушенето, готвенето и стреса. Полезно действие при ухапвания или ужилвания от отровни змии, насекоми, паяци и други. Има твърдения, че високите дози на аскорбинова киселина (витамин С) могат да доведат до образуване на оксалатни камъни в бъбреците.

Въпреки че има леко покачване на оксалата в урината при мега дози, различни контролирани проучвания не са открили повишени каменни формации. Точно обратното, има индикации, че по-високата киселинност на урината от аскорбиновата киселина помага за предотвратяване или разтваряне на фосфатните бъбречни камъни. Това, разбира се, е валидно само за аскорбинова киселина, а не за калциевия или натриевия аскорбат. Въпреки това, в случай на уремия или бъбречна недостатъчност висока доза витамин С ще допринесе за натоварването на бъбреците и добавянето и не трябва да надвишава 1 грам дневно.

Симптоми за недостиг: Първоначални симптоми- умора, слабост, раздразнителност, неясни мускулни и ставни болки. По-късно- скорбут, започващ в най-използваните крайници; болки в мускулите (особено по време на инфекции) ; кръвотечения от венците и кожата, капилярна слабост, бавно зарастващи рани, остри и хронични инфекции. Черен дроб и бъбречни проблеми, остаряване, старост, старееща кожа, тромбоза (пристъпи, сърдечен инфаркт); проблеми с очите, артрит, множествена склероза, диабет, шизофрения, анемия, болки, каменни формирования, болки в кръста, безпокойство. Алергии( астма, сенна хрема, епилепсия, главоболие, обриви).

Най-добри източници: Пресни плодове и зеленчуци, покълнали семена, сокове от треви, шипки.

Чревна поносимост към витамин С

Витамин С може да бъде успешно лечение при инфекциозните заболявания, включително вирусните инфекции, които не се повлияват от антибиотиците. Дозата на витамин С се увеличава, докато пациентът не развие диария. Тогава дозата се намалява, докато червата сами не допуснат висок прием на витамин С. По време на сериозни заболявания, чревната поносимост е много по-голяма от тази при здрави хора. Например, при нормално здраве поносимостта на червата е приблизително 4-15 грама дневно.

При лека настинка тя може да бъде 20-30 грама, а при сериозни настинки 60-100 грама. Мононуклеозата или вирусният хепатит изискват 40-60 грама, гастроентеритът 60-150 грама и вирусната пневмония повече от 150 грама. По-малки дози от чревната поносимост не могат да бъдат ефективни. Това лечение е най-ефективно при вирусните инфекции, но може също да помогне и при бактериалните инфекции.

Когато вземате такива масивни количества е важно да избирате правилната форма на витамин С. Ако използвате преди всичко аскорбинова киселина тялото ще стане твърде киселинно или с дефицит на минерали, натриевият аскорбат внася твърде голямо количество натрий, а калциевият аскорбат- калций. Ако вашето кръвно налягане е приблизително нормално, то можете да вземате смес и от трите форми. При ниско кръвно налягане използвайте преди всичко натриев аскорбат с калциев аскорбат.

При високо кръвно налягане калиевият и магнезиевият аскорбат, съчетани с аскорбинова киселина са най-добри. Можете да неутрализирате част от аскорбиновата киселина с калиев бикарбонат и магнезиев карбонат или магнезиев окис. Накрая разтворът трябва да се тества за слаба киселинност. Можете да разтворите витамин С във вода, билков чай или сокове. В зависимост от сериозността на състоянието ви, вземайте витамин С с един или два часови интервали.

Не продължавайте самолечението на нивото на чревната търпимост повече от няколко седмици, а при сериозните случаи само с професионално ръководство и наблюдение. Високите дози на витамин С прием трябва да се намаляват постепенно до подготвителната поддържаща доза от 3-10 грама. Внезапното спиране на витамин С може да е причина за възвръщане на настинката, алергията и умората.

В допълнение към чревната поносимост на витамин С, вземайте и други добри срещу инфекциите хранителни вещества, такива като Л-лизин, цинк, селен, прополис, витамин А и терапевтични дози от другите витамини и минерали. Два или три литра вода или разтворени напитки трябва да се приемат ежедневно по време на лечението с чревната поносимост. Диетата трябва да бъде лека, състояща се преди всичко от плодове при по-алкални състояния или ориз, кълнове и салати при киселинни състояния.

Това лечение не е подходящо при сериозни бъбречни заболявания, или ако то причинява задържане на вода/ оток. Първоначално лечението на животозастрашаващи заболявания или критични състояния може да се поддържа с ежедневни или ежеседмични инжекции от 3 % разтвор на натриев аскорбат, интравенозно.

Много дегенеративни заболявания са свързани със слаба имунна система, например автоимунните заболявания, рака и множествената склероза, те могат да имат полза от периодични лечения с чревна поносимост на витамин С. Този метод също е полезен при случайни отравяния и ухапвания от отровни змии и насекоми.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Масажи

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Лечение с компреси

Забравеният разтвор на Лугол

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Свързани публикации