Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” – по-добре…

Витамин Д (Vitamin D)

Популярната дума “витамин” влиза в обръщение през 1912 г. от леката ръка на полския учен биохимик Функ, който за това откритие получава Нобелова награда през 1926 г.. Още по-рано руският лекар Н. Лунин защитава дисертация, в която предлага идеята за присъствието в храната на необходими специфични фактори и я обосновал експериментално.

Това бива забравено, което между другото е характерно за човечеството. Ето и ние в кръговрата на новите научни открития съвсем забравихме, че точно преди 350 г., вече не млад, провинциалният лекар Глисон се решил да публикува свои дългогодишни наблюдения за страшната болест на градските гета, поразяваща цели семейства.

Често предавана от поколение на поколение. Тъй като тя имала много специфични форми на проявление той и дал името- рахит (лат. Rhachis- хребет, основа). Само след 200 г.(!) започнали да използват мазнината от черен дроб на треска за профилактика срещу това заболяване. А още след 20 г. било забелязано, че недостигът на слънце играе ключова роля при тази болест. Едва през 1924 г. бил получен втория мастноразтворим витамин, наречен витамин “Д”.

“Слънчевият” витамин

Всъщност, отделения от растенията витамин нарекли- Д2, а от тъканите на животните Д3. Последният се образува в кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи (интересното е, че негов предшественик е така омразния ни холестерол). За любознателните си струва да поясня, че за да се получи дневната доза витамин Д3 не е необходимо да се печете цял ден на слънцето. Достатъчно е 20 минути да поставите ръцете и лицето си на слънцето. И това е всичко! Но трябва също да помните, че рано сутрин и късно вечер слънчевите лъчи с “полезните” и необходими за нас вълни- практически отсъстват.

Също и при седенето зад стъклото на прозореца. Есента и зимата при хората, живеещи в северното полушарие, се отбелязва снижаване на костната маса- всъщност загуба на калций- това е характерно следствие от недостига на витамин Д. Това особено се отнася за възрастните хора, хората работещи през нощта, в полярния кръг, хронично болните, прикованите към легло. Към числото на хората, които могат да се сблъскат с това явление, следва да бъдат отнесени и вегетарианците, поддръжниците на модните сега- нискокалорични, безмастни диети (тъй като за усвояване на витамина е нужно не голямо количество мазнина от храната) и младежите, злоупотребяващи с нощните дискотеки.

Какво е известно днес за този витамин и за какво той е необходим? След задължителните преработки в организма той се превръща в хормон. И би следвало да говорим и се отнасяме към него, като към хормон- витамин. Това и обяснява много голямото му приложение в организма. Той не само повишава способността на червата да усвояват калция, но и мобилизира минералните вещества, намиращи се в други места на организма и ги направлява към костната тъкан. От него зависи до колко ние добре усвояваме магнезия, цинка, желязото и др. минерали, а също и доколко ние сме податливи към кожни заболявания, болести на сърцето и рак

“Панската” болест

Да вземем например, остеопорозата или намаляването плътността на костите, поради загуба на калций, което води до хрупкавост и чупливост. При това, ако по-рано това се наблюдаваше само у възрастните хора, то в наши дни остеопорозата значително, бих казал катастрофално се е подмладила. Учените установиха, че 30% то хората до 40 г. възраст имат признаци на остеопороза. Европейските лекари смятат, че от нея страда всяка трета жена в климактериум и половината от лицата на възраст 75-80 години.

Най-разпространените оплаквания при остеопорозата са болки в гърба, усещане за тежест между лопатките, значително намаляване на работоспособността, повишена умора, която те заставя често да си почиваш през деня. Най-вече безпокоят болките в ставите и куцането. При това е характерно увеличаване на болката при продължително стоене и отслабване при вървене. Всичко това естествено се отразява на настроението. Болните са раздразнителни, нервни, много от тях изпадат в депресия. Едно от “комичните” проявления на “изяждането” на костите е растящият при мъжете корем. А ако отчетем още, че тези хора живеят с тъпа хронична болка в гърба от години!

Грозното усложнение на болестта- счупване на шийката на бедрото. Разбира се, за това не е виновен само витамин Д. Редом с него се оказва и недостигът на калций и витамин К от храната. Има данни, че ежедневния прием на препарат съдържащ: 500 мг.- Калций и 200 МЕ- Д3 води до значително намаляване на симптомите, обусловени от остеопорозата. Така съветват американските специалисти и у нас изварата стана едва ли не национална храна. Своята лепта в разрушаването на костите внасят и малката подвижност, гладуването, пушенето и употребата на алкохолни напитки.

Следва да се упомене и за заболяванията на стомашно-чревния тракт, затрудняващи усвояването, както на витамина, така и на калция от храната. Аз вече подчертах, че работата на учените не спира нито за минута. Благодарение на това значително се придвижи разбирането за ролята на витамин Д в организма. Сега вече е доказано неговото участие, освен за изброените заболявания, при псориазиса, язвения колит, множествената склероза, диабета, хипертонията.

Много интересни и много обещаващи са данните, получени при лечение на артрит с витамин Д. А данните на статистиката свързват недостига на витамин Д с възникването на рак на гърдата, простата и мозъка. Буквално в последно време учените откриха, че липсата на запаси от витамина дори когато не се променя нивото на Калций в кръвта, способства за развитието на атеросклероза и изменения на сърдечните мускули.

От бабиния сандък

Мастноразтворимите витамини имат един съществен недостатък- предозирането, което води до негативни последствия и усложнения. Това на първо място се отнася за витамин Д. Затова се смята, че дневно възрастен човек трябва да получава примерно 400 МЕ (20 мкг.) витамин Д3. При остеопороза и други дефицитни състояния лекаря може да назначи до 3000 МЕ дневно. Сумарната доза витамин не може да превишава 600 000 МЕ. Да се приема допълнително витамина е препоръчително през есенно-зимния период. Между другото той най-много се съдържа в хайвера, яйцата, кетовите риби (сьомга и други подобни), маслото и сметаната.

Само че, обърнете внимание- колко трябва да изядете от това, за да получите дневната си норма: 100 литра мляко; масло (20%)- 15 кг.; сметана- 10 кг.; хайвер- 300 гр.; кетова риба- 120 гр.; яйца- 8 бр. Интересно е също, че един американски изследовател установил, че до 20% от млечните продукти въобще не съдържат витамин Д. Накрая бих искал да внеса малка лъжичка катран… в отмъщение на дотегналата реклама на “кола” и други разхладителни напитки.

Голямото количество фосфор, което те съдържат, пречи на усвояването на Д3 и калция в червата. Така бих искал да кажа на майките – бъдете бдителни! Както показва медицинската практика- здравето на вас и децата ви, е обратно пропорционално на рекламата!

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов – ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас…

Тест за паразити

Свързани публикации