Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Витамин В3. Познатият непознат

Витамин В3 (ниацин)

Нашият свят е много сложен и всеки го вижда по своему, но само познанието дава възможност да го разбереш. Много често “меценатите”, колкото и да е странно, са показвали… човешки пороци. А на биологията от началото на ХХ век трябва да се постави паметник… бутилка вино! Да-да. Изучаването на ферментацията довело до информационен взрив и появяване на нови научни направления. Това е – Пастьор и пробива в микробиологията и медицината! Това е- развитието на биохимията и молекулярната биология! Това е- разцвета на витаминологията.

Никотин и никотинка

Днес ще продължим с разговора за витамините от група В. Наш гост ще бъде витамин В3. Той носи още названието РР- никотинова киселина, никотинамид, ниацин (кисела форма на витамин В3). Академик Островски смятал, че витамин всъщност е никотинамидът, а никотиновата киселина е преди всичко транспортна форма. “В”- защото влиза в компанията на водоразтворимите витамини, които са тясно свързани помежду си, а РР, защото просто – “предпазва от пелагра”. За първи път никотиновата киселина е получена през 1867 г. като производна на никотина.

През 1904 г. открили, че за намаляване на глюкозата са важни не само дрождите, но и техния “сок”, нещо повече- молекулите преминаващи през най-малките филтри. Водещият химик Функ през 1914 г. отделил тези молекули, една от които се оказала тиамин (В1), а втората била идентифицирана като никотинова киселина. Оказало се, че Фортуна два пъти му се усмихнала. Той държал в ръцете си два витамина, но… минал мимоходом. Какво да направиш- ирония на съдбата!

Само след четвърт век през 1937 г. било установено биологичното значение на никотиновата киселина като превозвач на водорода. След това се появили множество работи за възможностите за лечение на доста грозната и днес позабравена болест- пелагра. В Южна Америка през 1912-1916 г. от тази болест са страдали повече от 100 000 човека. При това умирал всеки десети!

Болестта била широко разпространена и в страните, където населението се хранело основно с царевица- Испания, Италия, САЩ, Румъния и др. Смятало се, че тя е свързана с някакво отравяне. Сега ние вече знаем, че в царевицата няма аминокиселината триптофан, от която човешките клетки могат да синтезират витамин РР.

Мъглата на забравените болести

От студентската скамейка помня трите “Д” на проявление на пелаграта- дерматит (възпаление на кожата), диария (разстройство на червата), деменция (психични нарушения). Слава Богу, че това вече е в миналото. Още повече, че днес вече е установено широкото разпространение на В3 в природата и възможността за неговия синтез в организма.

Освен това, на нас в някаква степен ни го доставят нашите чревни “квартиранти”- бифидус бактериите. Ако добавим към това, че той е устойчив към нагряване, светлина и кислородно окисление- то струва ни се, няма за какво да се безпокоим. Точно така мисли и нашият организъм, затова и не прави запаси, а излишъкът на витамина просто го изхвърля. Неговото лекомислие мен често ме поразява!!!

Опасните слабости

Витаминът РР е изключително важен за синтеза на болшинство хормони, в това число и полови. Получени са доказателства за неговите удивителни регулиращи функции на мозъчните процеси, например за механизма на паметта и емоционалността. Появиха се съобщения за връзката му с процесите на възникване и проявление на психичните заболявания. Колко само струват резултатите от успешното приложение на никотинамида в лечението на шизофренията?!

Разбира се, до пелагрични дефицити на витамини сме много далече. Но, умерената хиповитаминоза е напълно обичайно наше състояние. Съдете сами. Колко е адекватно храненето? Ето данните за съдържанието на В3 (мг./100 г.) в хранителните продукти, като в скоби е указано колко от този продукт трябва да се консумира, за да получите дневната норма на витамина: суха бирена мая- 50 мг. (30 г.); свински черен дроб 8 (187 г.); говежди черен дроб- 6.8 (220 г.); сардина- 7.6 (197 г.); скумрия- 6.9 (217 г.); брашно пшенично- 4.5 (332 г.); говеждо- 2.8 (536 г.); свинско- 2.4 (625 г.); фасул- 2.1 (750 г.); извара- 0.45 (3333 г.); яйце- 0.2 (75 бр.)- в останалите продукти е още по-ниско.

При децата все повече се усилва недостигът на витамин В3, заради увлечението им към бонбоните и други сладкиши, сладките напитки, което, разбира се, е бичът на нашите дни… При възрастните, недостигът се усилва от техните слабости: алкохолните напитки и стреса. Това води до стремително намаляване нивото на В- комплекса от витамини. По мнение на специалистите в СНГ 20-30% от населението страда от недостиг на витамина РР.

Ще повоюваме още

Много харесвам тестовете. Нека да проанализираме в себе си недостигът на В3 (по мярката на увеличение). И така следва да се вземат мерки, ако вие чувствате: – безпричинна умора и слабост; – загуба на апетит; – раздразнителност и главоболие; – неприятен мирис на устата (освен ако не е кариес); – проблеми с храносмилането- често ви безпокоят течни изпражнения (искам да отбележа, че този симптом, даже след възстановяване на витаминния статус, може да остане за цял живот); – сбръчкана и с повишено лющене кожа; фото дерматити (възпаление на кожата поради повишена чувствителност към слънчевите лъчи)…

Увеличение и нарастване на тези симптоми и… ето ви пелагра (болестта на бедните). Вие забелязахте, че много от симптомите са “общи” за витамините от група “В”. Това е свързано с влиянието на хормоните и невро-регулаторната функция на витамините, второто им открито важно качество.

Витамините са нещо повече от просто химични катализатори.

Приемането на витамин В3 в големи дози (от 100 до 500 мг. дневно) действа успокояващо, снема чувството на страх и тревога, намалява нивото на холестерола в кръвта, намалява болката при остеоартрити. Той служи за надеждна профилактика срещу разрушителните последствия на стреса.

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов– ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Лечение с камъни

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас…

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Свързани публикации