Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранене и имунна система

Какво хранене е необходимо за доброто здраве на нашата имунна система?

Имунната система е може би най-сложната и хитроумно устроена система на нашето тяло. Тя почти постоянно води борба с потенциално опасни микроорганизми, навлизащи отвън. Напълно вероятно е, в момента, в който четете тези думи, вашата имунна система отчаяно да се сражава срещу цяла армия от патогени (микроскопични вредни бактерии или вируси).

Патогенните микроорганизми присъстват навсякъде – във въздуха, на земята, във водата и в храната. Нашето тяло е едно от любимите убежища за микробите; огромни пълчища от тях живеят по кожата, в косата, под ноктите. И още- вътре в тялото ни. Ако имунната система не е в състояние да се справи с патогените, то се развива инфекция.

Колко често ние се сещаме за своята имунна система? Много хора са чували, че по време на простудни заболявания е полезно да се вземат хранителни добавки, съдържащи витамин С и да се пие повече сок от портокал, но техните познания често свършват дотук.

Макар че, за да се разберат всички хитро оплетени имунологични механизми може да не ни стигнат и няколко десетилетия, основни познания по имунология трябва, според нас, да усвои всеки- само тогава ще разберете, какво значение за имунитета имат правилното хранене и вашият начин на живот. Веднага можете да разберете, как стоят нещата с вашата имунна система, отговаряйки на въпросите в следната Анкета

Основна защита

На изключителната хитрост на отбранителните системи, използвани от нашия организъм, за защита срещу различни проблеми, може само да се възхищаваме. Първата линия на защита е кожата, която е естествена бариера. Повърхността и е защитена със секрет от мастните жлези, препятстващ размножението на някои бактерии. В борбата с потенциално опасни микроорганизми помагат също и разположените в кожата потни жлези –отделящата се пот премахва микробите от повърхността на кожата. Подобна защитна функция изпълняват и слъзните канали на окото, отделящи течност, която отмива дразнещите окото частици.

През лятото, това е особено видно при хората, страдащи от сенна хрема – техните очи постоянно сълзят от контакта с безброй полени. Във въздуха, вдишан от нас, се съдържа огромно количество вредни частици, с които се бори дихателния тракт. Вътрешният епител на дихателните пътища е постлан с миниатюрни влакнесто-подобни израстъци (реснички), които улавят тези частички. За пленяването на тези чужди нашественици способства и отделящата се тук слуз.

В нея се съдържат т. нар. секреторни имуноглобулини А (sIgA), имащи способността да неутрализират патогените. Слюнката в устата ни помага да се избавим от микробите, проникващи в устата по въздушно-капков път или с храната. След преглъщане, слюнката се смесва със стомашния сок в стомаха , който съдържа солна киселина. По-голямата част от бактериите, под действието на тази киселина, умират, но такива като Helisobacter pylori оцеляват.

Ако някои микроорганизми успеят да преодолеят стомашната бариера и навлязат в червата, то борбата с тях се води от местната полезна микрофлора. По този начин, нашето тяло е защитено, както отвън и така и отвътре. Обаче, понякога въпреки всички усилия на имунната система, патогенните микроорганизми са в състояние да се справят с всички бариери и тогава възниква болестта.

Имунологичната армада

Какво става, когато ни се случи да погълнем или вдишнем вредни микроби? В тези случаи имунологичното войнство ни защитава подобно на военна флотилия, която отбранява стратегическия важен остров – нашето тяло. Силите, съставляващи този флот не само възпрепятстват нашествието отвън, но и откриват, и унищожават всички онези, които се държат подозрително в редиците на защитниците – като раковите клетки, например. Водачите на флота зорко следят за ставащото и изпращат своите кораби там, където това е необходимо.

Флотът се състои от имунокомпетентни клетки. ЕДНИ ИМУНОКОМПЕТЕНТНИ КЛЕТКИ ПЛУВАТ В ОРГАНИЗМА В ТЪРСЕНЕ НА НЕПРИЯТЕЛИ, ДОКАТО ДРУГИ СТОЯТ В ЗАСАДА И НАПАДАТ ВРАГОВЕТЕ, КОИТО СА НАБЛИЗО. Клетките- пътници се наричат макрофаги. В процеса фагоцитоза, те поглъщат и смилат патогените. Обикновено имунокомпетентните клетки се транспортират от кръвта. Различават се червени и бели кръвни телца (клетки), които изпълняват различни функции.

Червени кръвни телца

Тези клетки, иначе известни като еритроцити, представляват най-многочислената категория. Те се образуват в костния мозък, откъдето постъпват в кръвопотока. Основната функция на еритроцитите е преноса на кислород по целия организъм, но, освен това, те имат способността да привличат патогени, след което на тях, от своя страна, обръщат внимание белите клетки. Еритроцитите живеят много кратко и след изпълнение на своята мисия се разрушават.

Белите кръвни телца

Тези клетки, иначе известни като левкоцити и лимфоцити, се разделят на няколко вида и тяхната основна функция е защитна. Някои от тях се борят с паразити и алергични реакции (напр. сенна хрема и астма), докато други противодействат на възпаления и инфекции. Важна разновидност на лимфоцитите са хелперните Т-клетки. При наличие на патоген, те незабавно изпращат предупредителен сигнал, настройвайки имунната система за отпор на неприятелската атака. В случай на ХИВ инфекция се поразяват, именно, тези клетки, в резултат на което имунната система се оказва обезоръжена.

Комплемент и интерферон

Комплемент и интерферон също влизат в състава на имунологичната армада. Те напомнят на резервни войскови сили, които се призовават на помощ в случай на необходимост. Тези войски имат свои цели, а влизат в битка, когато имунната система вече е разпознала врага. Комплементът участва в унищожаването на раковите клетки и някои вируси, в частност, херпесния вирус.

Интерферонът е вещество, което обикновено се отделя от тъканта за самоотбрана в отговор на вражеска инвазия. Той притежава антивирусна активност, която зависи от наличието на витамин С и микроелемента манган: поради тази причина при лечение на настинки и грип е необходимо допълнително количество витамин C.

Болести и средства за лечението им. По следите на инфекцията

За да разберем по-добре как функционира имунната система, нека проследим развитието на инфекциозния процес, който води до заболяване. Представете си, че седите с приятели в кафе и закусвате. Изведнъж, един посетител на съседна маса киха. Малките капчици се разпространяват във въздуха със скорост от 185 km / час. Можете да се заразите само за няколко секунди. Вашият късмет се обръща и точно в този момент вие вдишвате.

В резултат, инфекциозните агенти, които принудиха вашия съсед да кихне, вече имат нова жертва – вас. Вашата имунна система веднага се хвърля в битка: най-напред вашия нос ще се опита да улови враговете и да ги неутрализира. Ако този опит се провали, то патогените ще проникват в тъканите и ще увредят клетки, което ще освободи затворените в тях вещества, в частност – хистамина. Започва възпалителен процес. Освобождаването на хистамина привлича белите кръвни клетки в областта на възпалението, където те пристъпват към унищожаване на възбудителите.

При нарушаване целостта на микробите, се откриват техните скрити антигени, което води до активиране на В-лимфоцитите. В резултат, патогените попадат в пълно обкръжение, а макрофагите ги довършват. По време на този процес, вероятно ще се повиши температурата, тъй като, борейки се с инфекцията, организмът пренастройва своята вътрешна температура. Може също така да ви се закачи и възпалено гърло, запушен нос и главоболие – класически симптоми на настинката. А какво да кажем за вашата компания в кафенето?

Може би те също са се разболели, но не е изключено и обратното. Крепостта и ефективността на имунната система зависят от биохимичната индивидуалност на организма. При човек, чиято имунна система е слаба, поради лошо хранене и консумация на такива имунодепресанти, като захар и алкохол, инфекцията може да се развие, докато силната имунна система може да се справи много бързо с инфекциозния процес.

По този начин, ако заразяващите микроби са едни и същи за дадените хора, резултатът ще бъде различен, благодарение на имунната система. Нека сега разгледаме, как храната допринася за оптималното функциониране на имунитета.

Хранене и имунна система

Възможно е в момента, когато имунната система се бори с вирусите, предизвикващи простудно заболяване, в организма да се опитват да проникнат и други болестотворни микроби. Постоянната заплаха от инфекция държи имунната система в напрежение, затова за нормалното и функциониране е нужна диета, която да включва всички необходими хранителни вещества.

За да запазите боеспособността, войската трябва да бъде сита!

Витамин C

За имунната система няма по-полезен витамин от витамин C. Той притежава изразени антивирусни свойства, което е много важно, тъй като вирусите, дори в неактивно състояние, са способни да оказват имунодепресивно действие. Витамин С оказва голяма поддръжка на интерферона и комплемента. Витамин С притежава и антибактериално действие: той обезврежда бактериите и предотвратява тяхното размножаване. В допълнение, той е необходим за формиране на специфични антитела, с помощта на които лимфоцитите водят борба с възбудителите.

Този процес се задейства при наличие на цинк. Накратко казано, значението на витамин С за имунитета не бива да се подценява. Когато имунната система е потисната, на тялото са нужни големи количества от този витамин. Нормалната ежедневна потребност за възрастен човек от витамин С е 1-3 грама дневно. Когато имунната система е потисната, тази потребност нараства два пъти или дори три пъти. Човешкото тяло не произвежда витамин С, затова е необходимо да се попълват неговите запаси чрез правилно хранене.

Богати на витамин С са плодовете киви, ягоди, диня и сладки картофи. Ако вашата диета съдържа много плодове и зеленчуци, то вие получавате достатъчно витамин C. Ако пушите, злоупотребявате с алкохол и изпитвате стрес, то витамин С ви трябва повече. За да определите, дали не сте надвишили лимита на употреба на витамин С, можете да наблюдавате реакцията на червата. Започналата диария показва, че клетките са пренаситени от витамин С и неговия прием следва да се намали наполовина. повече

Витамин А

За нормалното функциониране на имунната система е необходим и витамин А, който притежава мощни антивирусни свойства. В големи количества този витамин (като бета каротин- провитамин А) се съдържа в червените и жълтите плодове и зеленчуци – моркови, праскови и тиква, както и в зелените зеленчуци, като броколи. Освен това, този витамин се съдържа в твърдите кашкавали, яйцата и черния дроб. В големи дози този витамин става токсичен. Затова бременните жени е добре да не вземат добавки, които съдържат витамин А, а добавки с бета каротин, да не консумират черен дроб, ако лекарят не посъветва обратното. повече

Витамин B6

Този витамин увеличава противовъзпалителната активност на белите кръвни клетки. Той също така е необходим за нормалното функциониране на тимуса. Много витамин B6 се съдържа в кафявия ориз, бирената мая и зелените треви. повече

Магнезий

Понякога организма изпитва недостиг на този ключов елемент. Магнезият участва в синтеза на комплемента и е от съществено значение за дейността на тимуса. Той също е нужен за образуването на простагландините (хормонално вещество, присъстващо във всички тъкани) и за поддържане нормалното ниво на хистамин. Магнезият се съдържа в тъмно-зелени зеленчуци, риба, соя, орехи, а също и в тиквените, и сусамени семки. повече

Калций

Калцият е друг ключов елемент за имунната система. Първо той участва в образуването на ензими, с помощта на които Т-клетките водят борба с инфекциозни агенти. Подобно на витамин С, калцият допринася за това белите кръвни клетки да смилат и убиват някои вируси. Да, и активността на комплемента зависи от нивото на калций в организма. Макар че млечните продукти са много богати на калций, те също обикновено съдържат и твърде много наситени мазнини, които допринасят за възпаленията и следователно са вредни за имунната система. Следователно, по-добре е да се получава калций от яйца и риба. А в ядките, зелените треви и семената се съдържа приблизително по равно калций и магнезий. повече

Селен

Количеството на селена в селскостопанските култури и зеленчуци зависи от състава на почвата, на която те растат. В наши дни много от почвите са изчерпани на този елемент и въпреки атрактивния външен вид на продуктите, тяхното съдържание на селен е малко. Този микроелемент е необходим за синтеза на антителата. Без него имунокомпетентните клетки биха загубили способността да реагират бързо на повторна инфекция. Подобно на много други хранителни вещества, селенът е най-ефективен в комбинация с витамини в случая- с витамин Е. повече

Желязо

Влиянието на желязото върху имунната система е нееднозначно. Той е изключително важен за производството на белите кръвни клетки, а също участва в синтеза на антителата. От друга страна, когато има много желязо в организма бактериите добре се размножават. Това не означава, че по време на инфекция трябва да се откажете изцяло от продукти, които съдържат желязо, но е добре да го контролирате. повече

Цинк

Цинкът е необходим на тимуса за образуването на Т-клетките, които се борят с проникващите в тялото инфекциозни агенти. Цинкът е нужен също за активното съзряване на T- клетките. повече

Манган

Този микроелемент е необходим за синтеза на интерферона. Организмът често изпитва недостиг на манган, който участва в процеса на образуване на костната и хрущялната тъкан, а също контролира метаболизма на глюкозата. При недостиг на манган се наблюдават разстройства в координацията на движенията, загуба на яснота на мисленето, болки в коленните стави. Много манган съдържат боб, зелени трев,и пшенични кълнове, оризови трици, чай, орехи, джинджифил и карамфил. Абсорбцията на манган се забавя от употребата на чай, кафе, тютюнопушене, излишък на желязо и цинк. повече

Инхибитори (потискащи) на имунитета

Тъй като ние разгледахме какви хранителни вещества са полезни за имунната система, сега трябва да разясним, кои продукти и явления засягат нормалното и функциониране.

Захар

Захарта в каквато и да е форма нарушава функцията на белите кръвни клетки за доста дълго време (до 5 часа след приема). Закуска с подсладени гранули, а след това прием през деня на сладки закуски, газирани напитки и сокове, чай или кафе със захар, бързо хранене, съдържащо скрита захар- всичко това може напълно да потисне имунната ви система. Откажете се от такова хранене. Хранителна стойност в него няма, затова пък ще си развалите зъбите, а си добавяте и тегло.

Храни, от които се нуждае вашата имунна система

По време на инфекциозно заболяване е добре да се ядат, колкото може повече сурови и готвени на пара зеленчуци, които помагат на имунната система да се бори с патогените. Зеленчуци, които съдържат антиоксиданти, необходими за отстраняване на вредните свободни радикали.

За да получи вашият организъм достатъчно количество въглехидрати и протеини, включете в храненето бобови, пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Тези продукти съдържат, освен това, много микроелементи, които стимулират имунната система.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации