Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Храни за ставите

Полезни храни за ставите и хиалуронова киселина. Каква е връзката?

Бях заинтригувана, когато прочетох за жителите на японско село, които живеят до 90 години с добро здраве, запазено зрение, млада кожа и стави. Как го правят?

Научих за това от компания, която произвежда таблетки с “тайна” съставка, която позволява на японците да работят с часове на полето, на 90- годишна възраст, и да имат подвижни стави, същите като при младите хора. Тяхното село се нарича Езурихара или “Село с дълъг живот”, намира се в планинска част на Япония, на разстояние от около един и половина часа път от Токио. Може да сте чували за тези жители по телевизията. Тази “тайна” съставка е хиалуроновата киселина. Но, на вас няма да ви е достатъчно просто да промените диетата си, добавяйки храни, които се консумират в Езурихара.

Лекарят Тосуки Камори, родом от селото, изследвайки причините за дълголетието, установил, че в жителите на Езурихара хиалуроновата киселина е в излишък. Това вещество е открито навсякъде в човешкия организъм: в съединителната тъкан, мозъка, очите и ставите. Като правило, тя присъства в големи количества в младите хора. С напредването на възрастта започва естествен процес, в резултат на който хиалуроновата киселина се разгражда и заменя. За съжаление, с процесът на стареене разлагането започва да доминира над синтеза.

Диетата на Езурихара е трудно да се съблюдава дори от японците. Тя съдържа малко количество ориз, тъй като той не расте в планината. Диетата се състои основно от скорбелени грудки: сатсумеймо – вид сладки картофи, таро (ядлива колоказия), лепкав бял корен; конуаки, пихтиест зеленчуков корен и тамайо – малък сладък картоф. Храненето също така включва ечемик, зеленчуци, бобова паста, риба и ферментирала соя. Тяхното хранене е много богато на фибри и има ниско съдържание на желязо.

Изглежда, че в тяхната диета няма нито един основен източник на хиалуронова киселина. Тъй като кореноплодните зеленчуци са богати на магнезий, необходим за образуването на хиалуроновата киселина, д-р Кимора предполага, че клубените имат централна роля в тяхното здраве и дълголетие. В храненето на хората отсъстват такива продукти, като бял ориз, захар и преработени храни.

Според Бил Сарди, който написа “Как да живеем 100 години, без да остаряваме”, някои от селяните, обаче, не се отказвали от цигари и саке. Хиалуроновата киселина има уникалната способност да образува гел. Един грам хиалуронова киселина е способен да образува гел от шест литра вода. Хиалуроновата киселина пренася водата до всички клетки. Това има голямо значение за повърхностите на ставите, които се смазват със синовиална течност, която се сгъстява, когато се движим.

В продължение на десетилетия, инжекции с хиалуронова киселина са били използвани за намаляване на болка в колена и други стави. Приемът на препарата вътрешно облекчава проблемите със ставите. Но, трябва да пиете много течности, защото иначе може да се повиши кръвното налягане. Източник на хиалуронова киселина са обиците на петела, пилешките стави, сухожилия и кожа (които се използват за направата на супата), очните ябълки (не е много съблазнително) и ферментиралата соя, тъй като фитоестрогените в соята са свързани със синтеза на хиалуроновата киселина. Хиалуроновата киселина влияе на всички системи на организма, от кожата до мозъка.

Ензимът, хиалуронидаза, който преработва хиалуроновата киселина, обикновено действа като регулатор и е един от факторите, които причиняват стареенето. Той също така се среща в животинските отрови и токсини. Хиалуронидазата играе важна роля в нашата физиология, не само в процеса на стареене, но също така и в процеса на зараждане на живота.

Спермата се нуждае от хиалуронидаза, за да проникне в хиалуроновото покритие около яйцеклетката. Този корен на конуаки съдържа глюкоманан, който е разтворима фибра. Той набъбва 30 – 50 пъти в храносмилателната система, като създава чувство за напълване на стомаха.

Използва се за приготвяне на желе, соева извара и юфка, има ниско съдържание на въглехидрати, понижава холестерола, предпазва от високо кръвно налягане и нормализира кръвната захар.

Автор на статията: Louise McCoy

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации