Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Стрес от самоизолацията и самотата

„Не подценявайте ползата от това да не правите нищо“, пише един от най-големите световни философи, Мечо Пух, „просто да вървите сам със себе си, да чувате всичко, което не чувате, и да не се притеснявате.“ Да не правим нищо е това, с което много от нас са се сблъсквали за продължителен период от време. Но „да не се притеснявам“ , вероятно, не е това, което чувстват повечето от нас.

Притесняваме се за семейството си, за следващото си хранене, за работата си, за сметките, за икономиката. За някои самоизолацията, карантината или изолацията са рисков фактор за домашно насилие. Много хора са в капана на наистина опасни ситуации, далеч от дома или от необходимото лекарство. Други са просто сами и това е дълбоко усещане за самота без перспектива за контакти с други хора, за седмици напред.

Тези неблагоприятни обстоятелства предизвикват огромен стрес. Но все пак има надежда, тъй като не стресорите ще ви убият, а как реагирате на тях. С други думи, домът ви няма да ви навреди, а физическата ви реакция на объркване може да нанесе някаква вреда. Например,от страх може да произвеждате химикали в тялото и мозъка си, които предизвикват увеличаване на сърдечната честота, ускоряване на дишането, стягане на мускулите и повишаване на кръвното налягане. Вашият поведенчески избор и как хората около вас се справят с напрежението, също могат да имат огромно влияние върху здравето ви.

Както казва треньорът по американски футбол Лу Холц : „товара не ви пречупва. А това, как го носите. ” Нека направим всичко възможно, настоящата криза да не доведе до лавина от случаи на тревожност и депресия.

Видяхме някои примери за това, как хората намаляват стреса на фона на кризата COVID-19. Съседите заедно пеят песни от балконите си в Китай и Италия. Социалните медии изобилстват от предложения за забавни и общителни събития, в които можете да участвате онлайн. Музикантите предават онлайн концерти. И навсякъде семействата са заедно през цялото време.

Но, застояването у дома, може да доведе хората до нездравословно поведение. Най-лесно от всичките е пушенето и яденето на твърде много храна. Ако сега сте започнали да пушите, то потърсете помощ. Тютюнопушенето само ще се добави към другите проблеми. Що се отнася до храната, не позволявайте това да е времето за лош избор на диета. Тези, които се борят с наднорменото тегло, трябва да се съсредоточат върху отслабването, а не върху напълняването. Присъединете се към онлайн група за упражнения и не забравяйте да стъпвате на кантара всеки ден.

Трудните отношения също могат да се влошат, ако се затворят в тясно помещение. Затова използвайте времето, за да обсъдите проблемите. Намерете общ език. Отделете време за създаване на нови начинания. И се свържете с професионалисти, които могат да ви помогнат.

Дори и без пандемията COVID-19, тревожността вече е главната причина за лошото психично здраве в света. Нивото на тревожността със сигурност нараства бързо. Затова преди да потърсите още хапчета, опитайте с доказани естествени подходи. Упражненията- са едно от най-добрите средства. Йога, медитация, дори четене на хубава книга. Ако имате проблеми със съня, изключете телевизора и махнете телефона. Опитайте да използвате „тежко одеяло” (вид одеяло), което има естествен успокояващ ефект.

И накрая, помислете за всички онези, които може да се нуждаят от малко помощ в ежедневния си живот в тези трудни времена. Обадете се на някой, който може да е самотен. Проверете дали възрастните хора във вашия дом, вход, район, разполагат с нужното им. Предложете помощ и успокоение на онези, които може да са изплашени за работата си. И покажете благодарността си към всички, които са загрижени за вас- най-вече като си останете вкъщи и сте здрави!

Източник: www.docgiff.com : Здравето и дълголетието са вашият избор за начин на живот.

Още по темата:

Стресът е основната причина за инфаркта

Лесна рецепта за отнемане на стреса и добър сън

Учените установиха, кои продукти се справят със стреса!

Защо при стрес търсим сладко?

Парите – основен източник на стрес

Китайската медицина за стреса

Орехите успокояват и неутрализират последиците от стреса

Как да се справим със стреса?

Хората напразно умират от коронавирус

Хранене и имунна система

Как да се предпазим от грип и птичи грип!

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Свързани публикации