Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Стресът е основната причина за инфаркта

Учени от университета в Онтарио за първи път представиха доказателства за пряка връзка между хроничния стрес и инфаркта. Те разработили нов метод за измерване нивото на кортизол, хормона на стреса, от човешки косъм.

Специалистите намерили начин, който позволява да се определи, какво ниво на стрес е имал човек няколко месеца преди анализа. Секрецията на кортизол се увеличава при стресови ситуации и най-често за неговото измерване учените използват урина или слюнка. Проблемът е, че този анализ може да покаже моментното ниво на стрес. Кортизолът се натрупва в косъма по време на неговия растеж. Сега, експертите са открили, че може да се определи нивото на стрес и за по-дълъг период. Средният растеж на косъма е 1 см на месец.

Анализирайки косъм с дължина 6 см, може да се проследи нивото на стрес на човека за около половин година назад. В изследването, експертите анализирали косата на 56 мъже с инфаркт и 56 човека, болни по друга причина. Оказало се, че при пациентите с инфаркт нивото на кортизол в косата било по-високо, отколкото в контролната група.

След като били отчетени и други рискови фактори за развитие на инфаркт, като диабет, хипертония, пушене и т.н., нивото на кортизол в косата се оказал най-силният предиктор за сърдечен пристъп. Изследователите твърдят, че стресът е част от съвременния живот и има отрицателни последици върху здравето. За да намалите риска от сърдечен пристъп, трябва да преразгледате начина си на живот и да направите съответните промени в него, съветват лекарите.

Още по темата

Колко внезапен е инфаркта?

Назоваха най-добрия плод срещу инфаркт и инсулт

Бурният секс в напреднала възраст може да доведе до инфаркт

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Доматите – най-добрите защитници на съдовете и сърцето

Карнитин

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации