Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Доматите – най-добрите защитници на съдовете и сърцето

Шотландски учени установили, че флавоноидите, съдържащи се в доматите, разреждат кръвта. Ето защо при хората, които редовно ядат домати се намалява риска от дълбока венозна тромбоза, която е заплаха за инфаркт и инсулт.

В миналото беше установено, че пресните домати и доматения сок са полезни при сърдечносъдови заболявания, поради високото съдържание на желязо и калий в тях. Флавоноидите, които са обект на внимание на шотландските изследователи са концентрирани в субстанцията, обвиваща семената на доматите.

Между другото, преди това учените предполагаха, че жълтеникавата желеобразна течност около семената на доматите съдържа вещество, което по своя химичен състав наподобява аспирина и също намалява риска от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. За да се предпазите от образуването на тромби е достатъчно да пиете по 150 мл. концентриран сок всеки ден или да изяждате по 6 домата на ден – тези цифри са получени по време на експеримента, в който участвали 200 доброволци.

Както се изяснило, една такава порция от домати намалява плътността на кръвта със 70%. Ефектът от нея продължава 18 часа. Друго ценно свойство на доматения сок – той понижава кръвното налягане и холестерола в кръвта, тъй като е богат на пектинови вещества. Най-лесният начин да разберете, дали нивото на холестерола в организма ви не е опасно високо – внимателно огледайте кожата около очите.

Датските учени установили, че наличието на малки жълтеникави кожни образувания около очите сигнализират, че в тялото има повишени нива на холестерол, който може да доведе до развитието на различни заболявания на сърцето и до внезапно спиране на сърдечната дейност. Между другото, освен от дълбока венозна тромбоза, доматите предпазват и сърдечния мускул от инфаркт на миокарда и инсулт. Разреждайки кръвта, те също така намаляват концентрацията на захар и тя много по-добре циркулира във вените.

Алтернативни начини за разреждане на кръвта:

• Лекарства: аспирин, трентал (Trental), фраксипарин (инжекции).
• Медицински процедури: плазмофереза.
• Хранителни продукти: рибено масло, лют пипер (чили).
• Народни средства: корени на черница.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации