Вътрешният глас помага за контролиране на емоциите

Разговорът със себе си помага за контролиране на емоциите и предпазва от вземането на прибързани решения, твърдят канадски изследователи.

Учените провели експеримент, в който участниците трябвало да натискат бутон при появата на определен символ. При показване на друг символ не трябвало да се натиска бутона. Символът, изискващ натискане, се показвал толкова често, че участниците искали да докосват бутона при появата на всяко изображение.

Този опит помогнал на специалистите да оценят нивото на самоконтрол на тестваните. След това участниците трябвало да направят същото, но и да произнасят определена дума, която да отключва вътрешния глас. Разликата в резултатите била значителна.

Според изследователите, отдавна е известно, че хората водят вътрешен диалог, но не беше ясно какво въздействие има това върху самоконтрола. Резултатите от това изследване показват, че разговорите със своя вътрешен глас помага на хората за контролиране на емоциите. Помага и срещу вземане на импулсивни решения. Резултатите от изследването били публикувани в списанието Acta Psyhologica.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации