Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Емоции и отношения

Емоцията е “строителят” на тялото, връзката между “архитекта”, представен от разума, и строителния разтвор или лепилото, който е био-енергията на тялото. Молекулите от храната осигуряват градивните строителни елементи. Ако емоциите и чувствата са слаби или изкривени, тялото също ще бъде слабо или изкривено.

Случайните изблици на настроение хвърлят тялото във временен безпорядък: те са подобни на земетресения или гръмотевични бури. Най-големите щети обаче се причиняват от потиснатите емоции, такива като неизразен гняв, негодувание или страх. Те са като постоянно враждебен климат, от който тялото през цялото време страда. Затова се научете да изразявате емоциите си по подходящ начин.

Ако сте разстроени, кажете на човека, който ви е провокирал да се чувствате наранени и ядосани. Въпреки това, не го обвинявайте, казвайки “Ти направи това, което е лошо и погрешно”, вместо това кажете “Боли ме от това, което си направил”. Говорете само за себе си.

Ако и в двете страни има добри намерения, партньорите обикновено могат да преодолеят проблемите, като добиват навик да се питат всяка вечер преди лягане или на подходящи интервали от време, има ли нещо, което дразни другия партньор. След това оставете партньора да говори без прекъсване. Ако този директен подход ви е твърде труден, напишете вашите мисли, болки и предложения и дайте това писмо на партньора си да го прочете в подходящ момент. И двамата можете да си водите дневник за връзката ви и да ги обменяте от време на време за четене и обсъждане. Правете афирмации, визуализации и медитации заедно, работейки за общи цели.

В отношенията с децата ни е от съществено значение да им дадем чувството за сигурност и защита. Това става чрез любящо и разбиращо отношение с огромно търпение, чрез поддържане на близък контакт, докато са още бебета. Позволете на бебето да спи в леглото ви, а другите деца в стаята ви – колкото искат. Носете бебето. Ако понякога не можете да вземете детето със себе си, оставете го при някой, на когото то има доверие.

Като майка, посветете първите две или три години на детето си, не съчетавайте дете с работа. Колкото по-близък е контактът през първите няколко години, толкова по-скоро детето ще се почувства сигурно и ще започне да изследва, докато несигурното дете ще се превърне в постоянна неприятност за своите родители и приятели.

Най-големият подарък, който родителите могат да дадат на детето си, е да го накарат да се почувства желано и безусловно обичано, особено по време на бременността и ранното детство. Важно е обаче също така да се дадат твърди насоки. Нека детето знае точно какво е недопустимо и стриктно спазвайте важните правила. Това също дава сигурност. Винаги правете това, което казвате. Дори да заплашвате с наказание, то трябва да бъде изпълнено, или детето ще загуби вяра във вас.

Автор: Walter Last

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Изпитани техники за емоционална сигурност на ДЕТЕТО в семейството

Биоенергия и секс

Свързани публикации