Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сдържаните емоции или къде живее страхът?

Всяка емоция е енергия и според закона за запазване на енергията тя не изчезва никъде. Следователно можете да потиснете изразяването на емоцията, но не можете да я унищожите. Тя остава да живее дълбоко в човека, тъй като е непроявена, и не изчезва, докато не бъде изразена външно.

Емоции

Какво е “емоция”? Думата “emotio” предполага действие и в този смисъл означава “движение навън”. Тя е универсално проявление на всички форми на живот. Още през 1872г. Чарлз Дарвин в своята книга “Изразяването на емоциите при хората и животните” пише: “Изразителните движения на лицето и тялото са от съществено значение за нашето благополучие.”

По-късно Зигмунд Фройд открива, че терапевтичният ефект се постига само при преживяване на емоциите. Всяка емоция по свой собствен начин се преживява от тялото ни. От радост – “пръскане на гърдите”, от обида – “всичко се свива в гърдите”, от отвращение – “стомахът се обръща”, от срам – иска ми се да “изгоря” (изгаряне в диафрагмата) и от страх – “стомахът се свива”. Емоцията винаги изисква изразяване с мимики (лицеви мускули), жестове (предимно мускулите на ръцете и раменния пояс), движения на тялото (мускулите на цялото тяло). Но за изразяване на емоциите също се изисква енергия, осигурена от дълбокото дишане. Следователно, за нормалното изразяване на емоциите е необходимо свободно, пластично състояние на мускулите на лицето и цялото тяло, свободно, леко и дълбоко дишане.

Сдържане на емоциите

Ако сдържаме външното изразяване на емоциите си, крием ги от хората, то ние постигаме това само като блокираме тяхното изразяване със собствените си мускули.

Ние пречим на нормалното функциониране на собственото си тяло, като блокираме мускулните движения. Ако някое чувство е много силно и ние го задържаме твърде дълго време, се образуват мускулни блокажи, които от своя страна нарушават цялата работа на съответния сегмент на тялото, а не само изразяването на конкретното чувство. Потиска се изразяването на емоциите чрез мускулно напрежение и блокиране на сегментите от тялото, съответстващи на тази емоция.

В много случаи се блокира не само изразяването на конкретна емоция, но и емоционалността като цяло, чрез намаляване на енергийното снабдяване на тялото – отслабване на дълбочината на дишането. Това често е придружено от предразположеност към настинки. В основата на блокирането на дишането лежи неосъзнат страх от получаване на такъв поток от енергия, който може да пробие всички мускулни блокажи и емоциите да излязат навън.

Последствия от сдържането на емоциите

Какво се случва с нас, когато се сдържаме и ограничаваме изразяването на чувства и емоции? Без да знаем, това води до:
• образуват се неврози;
• възниква болезнено чувство, че не живеем собствения си живот;
• правим това, което не искаме;
• страдаме, оправдавайки се с това, че уж “всички живеят така”, “няма какво да направиш” и т.н.
• близките ни получават по-малко любов и нежност от нас, защото просто не знаем как да ги изразим;
• “преглъщаме обиди”, вместо да дадем отпор и т.н.

Блокираната енергия “циркулира” в тялото ни в търсене на изход.
Човекът продължава да изпитва импулси на неизразени емоции, но се бори с тях. В резултат на това тялото, вместо да носи радост и удоволствие, носи болка и страдание, “заработва” болести (психосоматика). Човекът се отвръща от собственото си тяло, предава го. Какво, освен вреда, може човек да донесе на човека пренебрегването на собственото си тяло с ума си?

Нашите тела отразяват нашите преживявания

Чувството на обида, например, “стяга” гърдите, независимо дали човек показва обидата си на хората или не я показва. След известно време, ако неизразената емоция не изчезне, може да се появи болка в гърба между лопатките. Можете да направите някакви стъпки за облекчаване на болката, но те ще ви донесат само временно облекчение. Може дори да бъдете погрешно диагностицирани като “остеохондроза на гръдния кош”. Докато не премахнете блокажа на гърдите и не покажете обидата си, гърбът няма да мине …

Повишеният контрол на ума върху емоциите, например, води до образуването на цервикален блокаж. “Прищипаният” врат от своя страна води до прегърбване, болки във врата, инфекции на горните дихателни пътища и хронични настинки. Можете ли да си помогнете? Отново ще има грешна диагноза “остеохондроза”, но вече на “цервикалната област”. А вие просто трябва да се научите да изразявате емоциите си и да спрете да потискате своя вик, плач (“заседна ми буца в гърлото”).

Къде живеят емоциите?

Основната емоция е мястото, където живее усещането, проявено в тази област. За основни емоции се смятат следните:

Радост – разширяване на гърдите, повдигане, разкриване
Тъга, печал – стягане на гърдите, намаляване
Обида – намаляване на гърдите, притискане
Нежност – приятна топлина в гърдите, разширяване, “разливане”
Гняв – в гърдите, идва от таза, върви нагоре през цялото тяло, “спукване”, разширяване
Срам – парене в областта на диафрагмата (между гърдите и корема).
Отвращение – свиване на горната част на корема, преобръщане, извиване
Страх – свиване на долната част на корема, притискане, намаляване
Сексуална възбуда – приятно разширение в областта на таза, “разливане”.

Може би този списък изглежда твърде кратък, защото не съдържа много добре познати емоции и чувства като ярост, копнеж, вина и т.н. Но, тези популярни емоции не са базисни. Те са “повърхностни”, т.е. “покриват” основните. Под “повърхностната” емоция винаги има основна. Базовата винаги е по-автентична и има много повече енергия от всяка повърхностна. Следователно, при цялото възможно разнообразие от чувства и емоции, за лечебни цели трябва да се търси основната емоция, тя трябва да бъде извадена.

Какво да правим?

Разбирането за единството на психиката и тялото позволява не само да се открият причините за телесните заболявания, но и да се отстранят. В крайна сметка мускулният блокаж може да бъде премахнат и човека може да бъде научен да показва собствените си чувства и емоции, които притежава.

“Всички емоции принадлежат на тялото, само умът ги разпознава.” Д. Лорънс

Страшно е да покажеш на хората истинските си чувства, нали? И дори за себе си може да бъде страшно да ги признаете. Ако отговорите с “да”, тогава вижте къде живее страхът? И… не забравяйте, че трябва разумно и системно да се грижите за здравето си.

Още по темата

Страх от смъртта

Изчистване на страхове (лечебна картинка)

Хранителните разстройства са прикрито психично страдание

Психология на съзнанието: Бог управлява нашата съдба?

Свързани публикации