Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Психология на съзнанието: Бог управлява нашата съдба?

Психология на съзнанието: как живея и моята съдба се решава свише? Разбира се, всеки от нас има свое собствено виждане по този въпрос. Затова има хора, които вярват в съществуването на Бог или Висши сили, а има и такива, които не вярват. Но, сега няма да говорим за това как вярата влияе върху мирогледа на човека и неговото здраве.

Очевидно е, че вярата има значително влияние и това е доказвано в множество изследвания. Интересното в случая е, каква част от хората вярват в Бог и дали това е свързано с тяхното материално благополучие. Според резултатите от две нови национални изследвания в САЩ, направени от сътрудници на Университета в Торонто, става известно, че повечето американци вярват, че Бог ръководи тяхната съдба.

Професорът по социология в университета Скот Шиман, занимаващ се с изучаване на вярата в Божественото, е успял да открие нови закономерности, съобщава sciencedaily.com.

В резултат на това изследване Шиман е убеден, че повечето хора свързват събитията в живота си с участието на Висшите сили:

– 82% считат, че зависят от помощта на Бог и се ръководят от това при вземането на решения;
– 71% са уверени, че положителните и отрицателните събития са част от Божествения план, определен за тях;
– 61% от анкетираните заявили, че Бог определя посоката и хода на техния живот;
– 32% съвършено вярват, че “в крайна сметка, моята съдба е в Божиите ръце и глобалното планиране няма особен смисъл”.

Хората с по-висока степен на образование и материално богатство, са по-малко склонни да вярват в Божествената намеса. Но, сред хората, участващи активно в религиозния живот, представите за ръководната роля на Висшите сили са сходни, и сред по-заможните и образованите, и сред по-бедните и по- малко образованите им връстници.

Обикновено се смята, че богатите хора и хората, заемащи висши длъжности в обществото не са склонни да вярват в Божествената намеса. Шиман стига до заключението, че това е вярно само отчасти.

Това твърдение не е вярно за тези влиятелни хора, които са по-ангажирани с религиозния живот и ритуали. “Това изследване потвърждава, че религията и вярата в Бог има голямо влияние върху мисленето на американците и в повечето случаи определя техните решения.

По тази причина изследването на тези аспекти като психология на съзнанието се превръща във все по-важна област на научноизследователската дейност” – смята професорът.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации