Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хранителните разстройства са прикрито психично страдание

Очевидно е, че много хора преяждат. Но някои от хранителните разстройства могат да бъдат по-трудни за откриване, особено когато умишлено се крият. Последните изследвания показват, че свързаните с пандемията препоръки за престой у дома са увеличили случаите на анорексия, булимия и преяждане.

Тъй като новините за COVID са водещи, лесно ни убягва от погледа надвисналата планина от проблеми с психичното здраве, които променят хоризонта на здравеопазването ни. Психичните заболявания са водещата причина за преждевременна смърт в Канада. Американският университет “Джон Хопкинс” изчислява, че 26% от американците на възраст над 18 години – около 1 на всеки 4 възрастни – страдат от диагностицируемо психично разстройство в конкретната година.

Хранителните разстройства са сериозни, но лечими психични заболявания. Обикновено се смята, че момичетата и младите жени са най-застрашени. Но изследванията показват, че фигурата и отношението към диетата влияят и при младите момчета. Откриването на тези, които са изложени на риск или страдат от тези заболявания, е предизвикателство. Болшинството от хората са склонни да крият проблема, дори от най-близките си приятели и семейството.

Елън Е. Фицсимънс-Крафт, доцент в катедрата по психиатрия в Медицинския факултет на Университета във Вашингтон, казва: „Хранителните разстройства са нещо, което хората обикновено държат в тайна и поведението може да показва много срам.“

Добрата новина е, че изолацията може да ни даде по-добър шанс да следим за признаци на хранително разстройство. Лошата новина е, че стресът от тази ера на COVID може да влоши нещата за много хора, страдащи от анорексия, булимия или преяждане.

Изследване, публикувано в Международния вестник за хранителните разстройства, съобщава, че повече от една трета от 1021 участници заявяват, че заболяването им се е влошило. Като причини те посочват липсата на структура, стресираща обстановка, липса на социална подкрепа и невъзможност да получат храни, които отговарят на техните изисквания.

Дори и най-запасените килери, пълни с храна, приготвена за пандемията, могат да доведат до преяждане. Ако това е проблем за вас, потърсете помощ за борба с пристрастяванията. Няма нищо добро в излишното тегло. За обичайните преяждащи, тези излишни запаси от храна могат да доведат до повече епизоди на самоволно повръщане и злоупотреба с лаксативи.

Към тези фактори се добавя и ефектът от пандемията върху нивото ни на физическа активност. Многобройни изследвания показват, че COVID значително е увеличил времето, което хората прекарват седнали всеки ден. Това не е хубаво!

Преди COVID, цялостно изследване на заседналото поведение от 2001 до 2016 г., публикувано в Journal of American Medical Association, показва, че средно всеки ден седим по-дълго, обикновено пред телевизионен или компютърен екран. В резултат на COVID тенденциите са силно влошени.

За хората с хранителни разстройства изолацията е безизходна ситуация. Синтия Булик, директор-основател на Центъра за върхови постижения в областта на хранителните разстройства при Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, казва: „Тези, чието разстройство включва компулсивни упражнения са много притеснени, че не могат да ходят на фитнес, или пък откриват, че прекалено много тренират у дома, тъй като няма ограничения. ”

Миналата година беше ужасна за медицинските книги. Може да се обзаложите, че статистиката за глобалното наддаване на тегло няма да бъде добра. И още не е приключила. Тази и следващите години се очаква ръст на затлъстяването, диабета и сърдечните заболявания.

Но със сигурност неизбежно ще ескалират и психичните заболявания. Сред тях са хранителните разстройства. За съжаление ще има трагични увеличения и при други форми на психични заболявания. Бихме искали новините да са по-добри.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата:

Книги за самолечение

Да отучите себе си от преяждане вече е по-лесно!

Протеиновата закуска спасява от преяждане

Учени установили причината за напълняването

Храносмилателни ензими

Вредните навици за хранене

Храносмилателни разстройства

Свързани публикации