Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Протеиновата закуска спасява от преяждане

Протеиновата закуска сутрин кара мозъка да забрави за глада през целия ден, установили американски учени. Много отслабващи са наясно, че проблема на повечето диети е чувството на глад, който преследва човека, решил да се ограничи в калориите. Именно гладът разваля характера на “диетуващите” и ги кара “да слязат” от диетата – за сега на това силно чувство могат да устоят само хората с много силен характер.

Изследователи от Университета в Мисури (University of Missouri) намерили начин, който може да е от практическа полза не само за тези, които искат отслабнат, но и на тези, които искат да поддържат добрата си фигура, без да се измъчват от неприятните усещания, свързани с постоянното ограничаване в храните.

Специалистите установили, че ако сутрешната закуска е богата на протеини значително се увеличава чувството за ситост, а също и се приглушава дейността на центъра за удоволствие в мозъка, който е свързан с чувството за глад. Екип от изследователи под ръководството на проф. Heather Leidy, подбрали група от тийнейджъри, които не закусвали сутрин- типична история за младежите по цял свят.

Младите хора разделили на два отбора: в единия продължавали обичайния си начин на живот, без закуска, а във втория, всеки ден закусвали с протеинови храни (постно месо, мляко, зърнени закуски, обезмаслено кисело мляко – общото калорийно съдържание на закуската било 500 ккал).

Всеки ден в продължение на три седмици, преди обяд на всички участващи в експеримента измервали активността на мозъчната дейност чрез магнитен резонанс. И се оказало, че всички участници, които консумирали протеинова закуска, имали много по-малка активност на областите в мозъка, свързани с глада и чувството на удоволствие. А тези, които не закусвали, напротив, проявявали активност.

Според експертите, в гладния от сутринта човек, формирането на апетита през деня, не е само от глад. Центърът за удоволствие допълнително се стреми да “възнагради” тялото с нещо вкусничко – храна, богата на захар, сол и калории. Това в крайна сметка може да доведе до разстройства в храненето. Докато протеиновата сутрешна закуска няма да позволи усещането за глад да вземе връх над вас.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Митовете за протеините

Колкото повече месо се консумира, толкова по-голям е риска от покачване на теглото

Аминокиселини

Протеини

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации