Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Протеини

Протеини

Протеините от животински източници са много силно присъстващи в традиционните западни диети. Първоначално това води до стимулиране- чувствате се енергични и дори агресивни- но по-късно в живота това води до ензимно изчерпване, гниене на чревното съдържание, токсемия, увреждане на имунната система, подагра и рак. Дефицитът на протеини, от друга страна, води до забавен растеж, умора и слабост.

Добри източници на протеини са: тревни сокове, пресни или изсушени, прашец, спирулина, хлорела, бадеми, леща и други бобови култури. Традиционно ферментирали соеви продукти, слънчоглед и сусамени семена (тахан), суров яйчен жълтък, естествено ферментирали и непастьоризирано козе сирене и кисело мляко, риба, (органични) черен дроб и други органни меса.

Използвайте червени меса и хищни видове риба само в малки количества. Ядките обикновено са трудни за смилане, освен ако са били накиснати. Соята и соевите зърна като цяло не трябва да се консумират сурови, освен ако не са покълнали или ферментирали.

Варената соя може да предизвика лошо храносмилане, освен ако изхвърлите водата за накисване преди готвене. Също така соеви преработени продукти не се препоръчват поради високото им съдържание на анти-хранителни вещества и генетично изменените сортове, макар че традиционно ферментиралите соеви храни са добри.

Най-добрите източници на протеини са тревен сок (пресни или изсушени треви), покълнали семена, полен, спирулина и хлорела или други ядливи водорасли. Индивидуалните протеинови изисквания са различни. Повече са необходими по време на бременност, в детска възраст и по време на възстановяване след болеcт.

С напредъка на възрастта и дегенеративните заболявания използвайте всеки път месните храни в по-лесно усвоима форма, като бульон от риба, черен дроб и месо. Добре е да се комбинират бобовите култури с нишесте, като например, леща с кафяв ориз.

Въпреки това, смесването на различни протеини, за да получите подобрени аминокиселинни композиции, по принцип не се изисква. За предпочитане са сурови месни храни, не повече от веднъж на ден и избягване на продукти от угоителни ферми или съдържащи стимулатори на растежа.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата

Митовете за протеините

Аминокиселини

Протеинова напитка

Маслено-протеинов микс

Постното меню или как да постите здравословно?

Гастрономичното самоубийство или прехранени, но недохранени!

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Любопитно за вас

Заболявания

Натурални терапии

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Някои важни за вашето добро здраве храни

Хранене в зависимост от метаболичния тип и кръвната група

Хранене на бебето

Вредните навици за хранене

Кухнята!

Свързани публикации